Kostel Narození Panny Marie (Štípa): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Jid (diskuse | příspěvky)
→‎Literatura: + Uličný
Řádek 82: Řádek 82:
[[Kategorie:Kostely ve Zlíně]]
[[Kategorie:Kostely ve Zlíně]]
[[Kategorie:Kulturní památky v okrese Zlín]]
[[Kategorie:Kulturní památky v okrese Zlín]]
[[Kategorie:Barokní kostely v Česku|Štípa]]
[[Kategorie:Barokní kostely v okrese Zlín|Štípa]]
[[Kategorie:Poutní místa]]
[[Kategorie:Poutní místa]]
[[Kategorie:Moravská poutní místa]]
[[Kategorie:Moravská poutní místa]]

Verze z 8. 2. 2020, 18:51

Kostel Narození Panny Marie ve Štípě
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecŠtípa
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
ProvincieMoravská
DiecézeOlomoucká arcidiecéze
DěkanátVizovice
FarnostŠtípa
Zasvěcenínarození Panny Marie
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Další informace
Kód památky29488/7-1946 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám Narození Panny Marie ve Štípě je významným mariánským poutním místem na jižní Moravě, spolu se sousedním klášterem, sochařskou výzdobou v okolí kostela a souborem památkově chráněných lip tvoří hodnotný architektonický celek nedaleko od Zlína.

Chrám Narození Panny Marie ve Štípě patří k nejvýznamnějším poutním chrámům a přkladům barokní architektury.

Poutní kostel Narození Panny Marie ve Štípě s karmelitánským klášterem

Historie

Zadní část kostela s presbytářem

Tradice poutí k posvátné sošce Panny Marie Štípské se datuje již do 14. století v souvislosti s jejím nálezem v okolních lesích. Pro ochranu sošky byla postavena kaple, pozdější hřbitovní kostel ve Štípě. Ten byl v rámci josefínských reforem zrušen a odsvěcen koncem 18. století, soška Panny Marie byla mezitím přemístěna do nového kostela Narození Panny Marie.

Zakladatelem kláštera a nového kostela byl v 17. století Albrecht z Valdštejna, tehdejší majitel lukovského panství. Založením kláštera naplnil přání své první manželky Lukrécie Nekšovny z Landeka, která zemřela v roce 1614. Zakládací listina kláštera je datována 1617 a z odkazu Lukrécie Nekšovny Albrecht z Valdštejna na jeho vznik věnoval 30 000 zlatých, statek ve Štípě, dva mlýny, právo těžby dřeva a kamene na celém lukovském panství, dále také nárok na rybolov[1].

Albrecht z Valdštejna již rok po smrti manželky přizval do Štípy italské umělce ke stavbě nového kostela (1615–1620), klášter ale odmítli převzít františkáni nebo jezuité, zakládací listinou z května 1617 byl nakonec udělen kartuziánům. Po Bílé hoře přesunul Valdštejn své majetkové zájmy do Čech a v roce 1623 Lukov prodal. Díky událostem třicetileté války i nezájmu dalších majitelů Lukova (Minkvicové) stavba poutního areálu postupovala jen pomalu, ke změně došlo až po roce 1724, kdy Lukov koupili Seilernové. Tento rod přizval k dokončení téměř zdevastovaného komplexu moravského stavitele Ignáce Josefa Cyraniho, kostel Narození Panny Marie byl vysvěcen v roce 1765 za účasti 35 000 poutníků[2].

Popis

Interiér kostela

Poutní chrám Narození Panny Marie je jednolodní barokní stavba, která ve spojení se sousedním klášterem tvoří významný architektonický celek v rámci olomoucké arcidiecéze. Soška Panny Marie Štípské je umístěna v zasklené skříni na hlavním oltáři, po jehož boku jsou sochy sv. Cyrila a Metoděje, sv. Františka Serafínského a sv. Norberta. V apsidě za oltářem jsou sochy sv. Josefa, sv. Anny, sv. Jáchyma a sv. Alžběty. Po pravé straně chrámové lodi je mimo jiné socha sv. Bruna, zakladatele řádu kartuziánů, kteří byli prvními správci kostela.

Klenba kostela je zdobena malbami s výjevy ze života Panny Marie, křížová cesta pochází z roku 1905. V 18. a 19. století kostel sloužil jako hrobka rodu Seilernů, významným uměleckým dílem je mramorový náhrobek císařského diplomata hraběte Kristiána Augusta Seilerna z počátku 19. století po pravé straně chrámové lodi.

Náhrobek hraběte Kristiana Augusta Seilerna v kostele ve Štípě

Současnost

Kostel je ve správě farnosti Štípa, nadřízeným celkem je děkanát ve Vizovicích a olomoucké arcibiskupství. Pravidelné bohoslužby se konají čtyřikrát týdně, hlavní pouť se koná o víkendu nejblíže svátku Narození Panny Marie (8. září). V rámci projektu Otevřené brány je interiér kostela přístupný veřejnosti každý den od května do září. Přilehlý klášter je ve správě řádu karmelitánek.

Reference

  1. Zakládací listina štípského kláštera, opis z farní kroniky ve Fryštáku, kopie volně k dispozici v kostele Narození Panny Marie ve Štípě
  2. Kolektiv autorů: Poutní místa na Moravě a ve Slezsku; Praha, 2005. ISBN 80-7033-875-X

Literatura

Externí odkazy