Christopher Tolkien: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m infobox: *, † z wd
BederQ (diskuse | příspěvky)
m Odkazy
značky: editace z Vizuálního editoru editace z mobilu editace z mobilního webu pokročilá editace z mobilního zařízení
Řádek 33: Řádek 33:
| popisek =
| popisek =
}}
}}
'''Christopher John Reuel Tolkien''' (* [[21. listopad|21. listopadu]] [[1924]], [[Leeds]], [[Anglie]] - 16. ledna 2020) byl nejmladší syn anglického spisovatele [[John Ronald Reuel Tolkien|J. R. R. Tolkiena]]. Ve známost vešel především jako [[editor]] otcových posmrtně vydaných děl. Pro vydání připravil knihy ''[[Silmarillion]]'', ''[[Nedokončené příběhy Númenoru a Středozemě]]'', ''[[The History of Middle-earth]]'' a ''[[Húrinovy děti]]''. Nakreslil rovněž mapy pro ''[[Pán prstenů|Pána prstenů]]'', které podepsal iniciály C. J. R. T.
'''Christopher John Reuel Tolkien''' (* [[21. listopad|21. listopadu]] [[1924]], [[Leeds]], [[Anglie]] - [[16. leden|16. ledna]] [[2020]]) byl nejmladší syn anglického spisovatele [[John Ronald Reuel Tolkien|J. R. R. Tolkiena]]. Ve známost vešel především jako [[editor]] otcových posmrtně vydaných děl. Pro vydání připravil knihy ''[[Silmarillion]]'', ''[[Nedokončené příběhy Númenoru a Středozemě]]'', ''[[The History of Middle-earth]]'' a ''[[Húrinovy děti]]''. Nakreslil rovněž mapy pro ''[[Pán prstenů|Pána prstenů]]'', které podepsal iniciály C. J. R. T.


== Život ==
== Život ==

Verze z 17. 1. 2020, 18:22

Christopher John Reuel Tolkien
Rodné jménoChristopher John Reuel Tolkien
Narození21. listopadu 1924
Spojené království Leeds, Velká Británie
Úmrtí16. ledna 2020 (ve věku 95 let)
Francie Draguignan, Var, Francie
Povoláníspisovatel, editor
Národnostanglická
Alma materOxfordská univerzita
Žánrfantasy
RodičeJohn Ronald Reuel Tolkien[1][2] a Edith Tolkien[1][2]
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Christopher John Reuel Tolkien (* 21. listopadu 1924, Leeds, Anglie - 16. ledna 2020) byl nejmladší syn anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena. Ve známost vešel především jako editor otcových posmrtně vydaných děl. Pro vydání připravil knihy Silmarillion, Nedokončené příběhy Númenoru a Středozemě, The History of Middle-earth a Húrinovy děti. Nakreslil rovněž mapy pro Pána prstenů, které podepsal iniciály C. J. R. T.

Život

Christopher Tolkien se narodil v LeedsAnglii jako třetí a nejmladší syn J. R. R. Tolkiena. Jeho matkou byla Edith Tolkienová. Během druhé světové války sloužil jako pilot u Royal Air Force a potom studoval angličtinu na Oxfordské univerzitě.

V dětství mu otec vyprávěl příběhy o Bilbu Pytlíkovi, v mládí mu potom Christopher dával zpětnou vazbu na Pána prstenů. Měl za úkol vytvořit mapy Středozemě do knih z otcových někdy i protikladných nákresů. Hlavní mapu nakreslil v 70. letech, aby opravil některé chyby a opomenutí.

V letech 19641975 byl jako jeho otec docentem a tutorem na Univerzitě v Oxfordu.

V roce 2001 obdržel žádost o vyjádření svého postoje k filmové trilogii Pán prstenů režírované Peterem Jacksonem. Vyjádřil obavy, že ve filmovém zpracování nemusí zůstat podstata díla, ale zdůraznil, že je to jenom jeho názor.[3]

Christopher žil ve Francii se svou druhou ženou Baillie Tolkienovou, která se podílela jako editorka na vydání knihy Dopisy Dědy Mráze (The Father Christmas Letters), díla J. R. R. Tolkiena. Mají dvě děti, Adama a Rachel. Jeho syn z prvního manželství, Simon Tolkien, je advokát a romanopisec.

Dílo

J. R. R. Tolkien napsal velké množství prací spojených se Středozemí, které však nebyly za jeho života publikovány. Přestože původně zamýšlel vydat Silmarillion spolu s Pánem prstenů a některé části díla již byly dokončeny, zemřel v roce 1973 aniž by práci dokončil.

Po smrti svého otce se Christopher pustil do organizace jeho poznámek, z nichž některé byly napsány na kousky použitého papíru před půl stoletím. Většina z nich byla psána ručně, občas dokonce přes napůl vymazané dřívější náčrty. Jméno postavy se běžně změnilo i během jediného textu. Christopher se přiznal, že někdy hádal, co tím jeho otec myslel.

Spolu s Guyem Gavrielem Kayem, který mu pomáhal v letech 1974 až 1975[4], připravil Silmarillion na vydání v roce 1977. Silmarillion je často diskutovaná kniha, protože její finální podobu upravil Christopher, aby seděla do kánonu Středozemě. Silmarillion byl následován Nedokončenými příběhy Númenoru a Středozemě v roce 1980 a Historií Středozemě s 12 díly v letech 1983 a 1996.

září 2006 oznámil Christopher Tolkien vydání nové knihy Húrinovy děti založené na otcových poznámkách z let 1918 až 1959. Práce nad touto knihou mu trvala 30 let.[5]

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Christopher Tolkien na anglické Wikipedii.

  1. a b Tolkiens Reise nach Mittelerde. Königswinter. 2013. ISBN 978-3-86852-826-8.
  2. a b Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  3. Zpráva o vyjádření Christophera Tolkiena k filmu Pán prstenů (2001). www.xenite.org [online]. [cit. 23-08-2007]. Dostupné v archivu pořízeném dne 25-06-2010. 
  4. TOLKIEN, Christopher. Silmarillion. [s.l.]: [s.n.], 1977. ISBN 80-204-0336-1. S. 7. 
  5. Zpráva BBC o vydání knihy Húrinovy děti

Související články

Externí odkazy