SMS Prinz Eugen (dreadnought): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 43: Řádek 43:


Postavena byla v loděnici ''Stabilimento Tecnico Triestino'' v [[Terst|Terstu]] a po skončení [[První světová válka|války]] byla předána [[Francie|francouzskému]] námořnictvu, které jí používalo jako [[dělostřelectvo|dělostřelecký]] terč.
Postavena byla v loděnici ''Stabilimento Tecnico Triestino'' v [[Terst|Terstu]] a po skončení [[První světová válka|války]] byla předána [[Francie|francouzskému]] námořnictvu, které jí používalo jako [[dělostřelectvo|dělostřelecký]] terč.

Lodě této třídě byli postaveny jako odpověd na Italské bitevní lodě třídy Dante Alighieri. Tato třída vycházela z předdreadnoughtů třídy Radetzky. Palebné sektory hlavních děl i děl střední ráže byli velmi široké avšak při střelbě lodě této třídy měli problémy se stabilitou.
Lodě této třídě byli postaveny jako odpověd na Italské bitevní lodě třídy Dante Alighieri. Tato třída vycházela z předdreadnoughtů třídy Radetzky. Palebné sektory hlavních děl i děl střední ráže byli velmi široké avšak při střelbě lodě této třídy měli problémy se stabilitou. Za války v Jaderském moř spíše převzali iniciativu křižníky, torpédoborce a ponorky které často podnikali výpady do středozemního moře. Bitevní lodě jakož jádro loďstva zůstávalo v přístavech jako záloha a pevná síla která může ohrozit a potopit nepřáteské bitevní lodě při větším výpadu. Jen občas byli použity jejich těžká děla, většinou však na ostřelování pozemních cílů jako například dopravní uzly, přístavy a ostrovy. Jak však bylo zmíneno tyto akce pověšinou podnikali křižníky a torpédoborce.
Smutné osudy jako Prinze Eugena potkali také zbylé lodě ve třídě. Viribus Unitis byla potopena v Pule 1. listopadu 1918 žabími muži italského námořnictva v den kdy byla předána nově vzniklé Jugoslávii, Szent István byl potomen 10 června 1918 30 mil jižně od Puly dvěma torpédy odpálenými z Italských torpédovích člunů MAS 15 a MAS 21. Tegetthof byl po válce předán Italii která lod vyřadila ze služby v roce 1924.
==Externí odkazy==
==Externí odkazy==
*[http://www.geocities.com/tegetthoff66/main.html Lodě třídy Tegetthoff]
*[http://www.geocities.com/tegetthoff66/main.html Lodě třídy Tegetthoff]

Verze z 13. 9. 2007, 18:47

SMS Prinz Eugen jako terč
Základní údaje K.u.k. Kriegsmarine Ensign
Zahájení stavby: 16. ledna 1912
Spuštěna na vodu: 30. listopadu 1912
Aktivní od: 8. července 1914
Osud: 22. července 1922 potopena jako dělostřelecký terč
Technicko-taktická data
Výtlak: 20 000 t
Délka: 152 m
Šířka: 27,9 m
Ponor: 8,7 m
Pohon: 12 kotlů Yarrow, pohánějící 4 parní turbíny, celkem 27 000 hp na 4 lodní šrouby
Rychlost: 20,4 uzlu
Dosah: 4 200 nm při rychlosti 10 uzlů
Posádka: 32 důstojníků, 16 nižších důstojníků, 993 námořníků
Výzbroj:

12 × 12" (305 mm) děla ve věžích po třech
12 × 5,9"(150mm)děla jednotlivě v kasematech
18 × 11 (66mn)librová děla jednotlivě v armaturách
4 × 21"(533mn) torpédomety

Pancíř: 11 palců na čáře ponoru, barbetách, vežích; 1,4 palce na palubě

Lodě ve třídě: Viribus Unitis, Tegetthof, Prinz Eugen, Szent István SMS Prinz Eugen byla rakousko-uherská bitevní loď (dreadnought) třídy Viribus Unitis. Jméno dostala na počest rakouského vojevůdce prince Evžena Savojského.

Postavena byla v loděnici Stabilimento Tecnico Triestino v Terstu a po skončení války byla předána francouzskému námořnictvu, které jí používalo jako dělostřelecký terč.

Lodě této třídě byli postaveny jako odpověd na Italské bitevní lodě třídy Dante Alighieri. Tato třída vycházela z předdreadnoughtů třídy Radetzky. Palebné sektory hlavních děl i děl střední ráže byli velmi široké avšak při střelbě lodě této třídy měli problémy se stabilitou. Za války v Jaderském moř spíše převzali iniciativu křižníky, torpédoborce a ponorky které často podnikali výpady do středozemního moře. Bitevní lodě jakož jádro loďstva zůstávalo v přístavech jako záloha a pevná síla která může ohrozit a potopit nepřáteské bitevní lodě při větším výpadu. Jen občas byli použity jejich těžká děla, většinou však na ostřelování pozemních cílů jako například dopravní uzly, přístavy a ostrovy. Jak však bylo zmíneno tyto akce pověšinou podnikali křižníky a torpédoborce. Smutné osudy jako Prinze Eugena potkali také zbylé lodě ve třídě. Viribus Unitis byla potopena v Pule 1. listopadu 1918 žabími muži italského námořnictva v den kdy byla předána nově vzniklé Jugoslávii, Szent István byl potomen 10 června 1918 30 mil jižně od Puly dvěma torpédy odpálenými z Italských torpédovích člunů MAS 15 a MAS 21. Tegetthof byl po válce předán Italii která lod vyřadila ze služby v roce 1924.

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - Válečná loď