Mariánská skála: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
doplnění textu
Pindick (diskuse | příspěvky)
m oprava: odlišení Kramolna skála od Kramolna Náchod
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Usti skala.jpg|thumb]]
[[Soubor:Usti skala.jpg|thumb]]
'''Mariánská skála''' nebo také '''Mariánský vrch''' je výrazným, až dominantním prvkem v centru města [[Ústí nad Labem]]. Tento [[znělec|znělcový]] masiv se tyčí na levém břehu řeky [[Labe]] do výše 265 m.n.m., tedy zhruba 120 [[m]] nad říční hladinou. Spolu s protilehlou pravobřežní [[skála|skálou]] [[Kramolna]] vytváří tzv. '''[[Ústeckou bránu]]'''. V místě této Ústecké brány byl na konci [[20. století]] vystavěn nový Mariánský most přes Labe. Jedná se o velmi významné naleziště různých vzácných [[minerál]]ů.
'''Mariánská skála''' nebo také '''Mariánský vrch''' je výrazným, až dominantním prvkem v centru města [[Ústí nad Labem]]. Tento [[znělec|znělcový]] masiv se tyčí na levém břehu řeky [[Labe]] do výše 265 m.n.m., tedy zhruba 120 [[m]] nad říční hladinou. Spolu s protilehlou pravobřežní [[skála|skálou]] [[Kramolna (skála)|Kramolna]] vytváří tzv. '''[[Ústeckou bránu]]'''. V místě této Ústecké brány byl na konci [[20. století]] vystavěn nový Mariánský most přes Labe. Jedná se o velmi významné naleziště různých vzácných [[minerál]]ů.


== Poloha ==
== Poloha ==

Verze z 11. 9. 2007, 20:38

Mariánská skála nebo také Mariánský vrch je výrazným, až dominantním prvkem v centru města Ústí nad Labem. Tento znělcový masiv se tyčí na levém břehu řeky Labe do výše 265 m.n.m., tedy zhruba 120 m nad říční hladinou. Spolu s protilehlou pravobřežní skálou Kramolna vytváří tzv. Ústeckou bránu. V místě této Ústecké brány byl na konci 20. století vystavěn nový Mariánský most přes Labe. Jedná se o velmi významné naleziště různých vzácných minerálů.

Poloha

Masiv se nalézá zhruba 200 m východně od centra města. Na jeho východním úbočí se rozkládá zoologická zahrada a kamenolom, severní pláně přecházejí v Erbenovu vyhlídku a lemuje ho sídliště Dobětice. Západní stranu pokrývá zahrádkářská kolonie a jižní strž ohraničuje tok Labe.

Externí zdroje