Macao: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Verze 17807898 uživatele 139.28.119.2 (diskuse) zrušena zpět původní název
značka: vrácení zpět
https://www.reuters.com/article/us-macau-politics/chinas-xi-celebrates-stable-macaus-anniversary-with-expected-rewards-idUSKBN1YN2VD
Řádek 18: Řádek 18:
| státní zřízení = [[Zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky|zvláštní správní oblast]] [[Čínská lidová republika|ČLR]]
| státní zřízení = [[Zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky|zvláštní správní oblast]] [[Čínská lidová republika|ČLR]]
| funkce1 = Vedoucí správy
| funkce1 = Vedoucí správy
| vládce1 = [[Che Chou-chua]] (何厚鏵, Hé Hòuhuá, Edmund Ho Hau-wah)
| vládce1 = [[Ho Iat Seng]]
| měna = [[macauská pataca]]
| měna = [[macauská pataca]]
| kód měny = MOP
| kód měny = MOP

Verze z 20. 12. 2019, 06:37

Zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky Macao
中華人民共和國澳門特別行政區
Região Administrativa Especial de Macau da República Popular da China
vlajka Macaa
vlajka
znak Macaa
znak
Geografie

Poloha Macaa
Poloha Macaa

Hlavní městoMacau
Rozloha29 km²
Nejvyšší bodColoane Alto (172 m n. m.)
Časové pásmo+8 (letní se nepoužívá)
Poloha
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel583 737
Hustota zalidnění19 396 ob. / km² (1. na světě)
Jazykčínština, kantonština, portugalština (úřední)
Státní útvar
Státní zřízenízvláštní správní oblast ČLR
Vedoucí správyHo Iat Seng
Měnamacauská pataca (MOP)
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-1446 MAC MO
MPZPRC
Telefonní předvolba+853
Národní TLD.mo

Macao (tradiční znaky: 澳門; zjednodušené znaky: 澳门; pinyin: Àomén, portugalsky Macau) je bývalá portugalská kolonie, od roku 1999 zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky. Rozprostírá se při ústí Perlové řeky do Jihočínského moře, 60 kilometrů západně od Hongkongu. Jedná se o nejhustěji obydlenou oblast na světě.

Historie a politika

Macao bylo součástí čínského území od starověku. Formálně se stalo součástí Číny ve 3. století př. n. l., kdy bylo začleněno do okresu Faniu prefektury Nan-chaj. Později se stalo částí okresu Siang-šan (nynější město Čong-šan). V roce 1553 Portugalci podplatili místní vládní úředníky v Kuang-tungu a získali povolení kotvit v přístavu Macao a obchodovat. V roce 1557 se začali usazovat v okolí. V období po l. opiové válce roku 1840 Portugalci využili slabosti vlády dynastie Čching a zmocnili se sousedních ostrovů Taipa a Coloane. V roce 1887 donutila portugalská vláda dynastii Čchingů, aby podepsali návrh smlouvy o čínsko-portugalském setkání a následně poté v Pekingu čínsko-portugalskou smlouvu, která ustanovovala, že „Portugalsko bude spravovat Macao a přilehlé oblasti na věky jako kterékoliv jiné jim ovládané území“. Od té doby Portugalsko spravovalo Macao.

Výsledkem dlouhodobého úsilí vlády ČLR o změnu tohoto stavu bylo v roce 1987 parafování společného čínsko-portugalského prohlášení o tom, že 20. prosince 1999 obnoví ČLR svou suverenitu nad Macaem, což se také uskutečnilo. Čínská vláda obdobně jako v případě Hongkongu také zde uplatňuje principy „jedna země, dva systémy“, „správa Macaa obyvateli Macaa“ a „vysoký stupeň autonomie“.

Historické centrum Macaa je součástí světového dědictví.

Geografie

Mapa Macaa

Území Macaa sestává ze stejnojmenného poloostrova Macao a dvou historických ostrůvků Taipa a Coloane. Tyto ostrovy byly lidskou činností propojeny pevninou (na úkor moře) v jeden ostrov a ten následně spojen s Macauským poloostrovem pomocí mostů. Macau sousedí s čínskou provincií Kuang-tung. Na území 29 km² žije přes 580 000 obyvatel, což z ní činí oblast s nejvyšší hustotou populace na světě.

Od Pevninské Číny má Macao pronajatou část ostrova Cheng-čchin, kde provozuje Macauskou univerzitu.

Obyvatelstvo

Macao a jeho společnost vykazuje několik extrémů. Díky svému omezenému území jde s 19 396 obyvatel/km² o nejhustěji osídlenou zemi nebo závislé území na světě. Střední délka života je 84,36 let, což je nejvíce na světě. Kojenecká úmrtnost je jedna z nejnižších na světě. Úhrnná plodnost je 0,91 dítěte na ženu, což je nejméně na světě po Tchaj-wanu.

Galerie

Sesterská města

Související články

Externí odkazy