Třebsín: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m není obec
ještě jedno typo, omluvám se, ale nejsem zvyklý na tak malý monitor :-(
Řádek 49: Řádek 49:


{{česko-pahýl}}
{{česko-pahýl}}
{{SBS}}{{SBI}}


[[Kategorie:Okres Benešov]]
[[Kategorie:Okres Benešov]]

Verze z 10. 9. 2007, 21:40

Šablona:Infobox sídlo Vesnice Třebsín, dříve také Třebšín či Tržepschin, se nachází v okrese Benešov, Středočeský kraj. Spadá pod obec Krňany. Součástí místní části Třebsín je i ZSJ Závist. V roce 2007 zde žilo 109 obyvatel.

Historie

První písemná zmínka o Třebsíně je v roce 1310, ale s ohledem na historii Ostrovského kláštera Jana Křtitele lze předpokládat, že Třebsín resp. usedlost či statek mohl být založen již okolo roku 999.

Zvonička v Třebsíně pochází z druhé poloviny 18. století. Je šestiúhelníkového půdorysu, stěny jsou zděné , střecha je stanová, uprostřed půdorysu je umístěna cibulová věžička s lucernou. Střecha kaple i báň věžičky jsou kryty šindelem. Lucerna není bedněna, nosná konstrukce se pohledově uplatňuje. Krytina i všechny dřevěné prvky střechy jsou mořeny do tmavě hnědého odstínu, oplachování nebylo prováděno.

V roce 1927 a 1928 jsou zakládány první trampské osady (Club Údolí Ticha, Údolí Sporů a Slavia) v údolí k řece Sázavě přezdívané Zlatá řeka. Později vznikají osady Úsvit (1956) a Zahrádky (1976).

Slibně se rozvíjející historie Třebsína byla násilně přerušena za II. světové války, kdy došlo k nucenému vystěhování obyvatelstva a v celé oblasti Neveklovska, později i Sedlčanska, bylo zřízeno SS cvičiště. V roce 1943 byla v lese mezi Hradištkem a Závistí zřízena jedna z poboček koncentračního tábora Flossenburg v Bavorsku. Po květnu 1945 se již někteří obyvatele znovu nevrátili.

Z encyklopedie: [1]

Třebsín, nebo také Třebšín, ves v Čechách, hejtmanství Benešov, okr. Neveklov, fara u sv. Kiliána, pošta. Netvoříce; 39 domů, 265 obyvatel (1900) a samota Závist. Ves uváděla se od starodávna mezi zbožím kláštera sv. Jana Křtitele na Ostrově.

Současnost

V současnosti má Třebsín (včetně Závisti) 87 domů s č.p. a v katastru je také evidováno 431 chat, srubů atd. s evidenčním číslem. Je zde trvale hlášeno 109 obyvatel (2007).

Ve vsi je činný Sbor dobrovolných hasičů, který má zbrojnici v objektu, kde je také Místní lidová knihovna. Jednou ročně je zde pořádán festival zaměřený na country, folk a bluegrassovou muziku Třebsínská zvonička.


Externí odkazy

Šablona:Geo cz

  1. Ottova encyklopedie obecných vědomostí® obsahuje Ottův slovník naučný (1888-1909) a Ottův slovník naučný nové doby (1930-1943)

Šablona:Česko-pahýl