Carménère: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Úprava překladu aby odpovídal čěštině.
m Překlepy, formulace, drobnosti
Řádek 1: Řádek 1:
'''Carménère''' je víno z hroznů odrůdy původně vysazené ve francouzském regionu [[Médoc]] (levý břeh řeky [[Garonna|Garonny]] severně od [[Bordeaux]], Francie), kde se používá k výrobě hlubokých červených vín a příležitostně pro přípravu cuvée stejným způsobem jako [[Petit Verdot]].
{{Sloh}}


Patří do rodiny hroznů Cabernet. Název „Carmenere“ pochází z francouzského ''carmin'' (karmínové), které odkazuje na brilantní rudé barvy podzimního listí. Odrůda je také známa jako Grande Vidure, historické synonymum z Bordeaux, i když současné předpisy Evropské unie zakazují dovoz chilské révy pod tímto názvem do Evropské unie. Spolu s odrůdami [[Cabernet Sauvignon]], [[Cabernet Franc]], [[Merlot]], [[Malbec]] a Petit Verdot je Carmenere považováno za jednu ze šesti původních odrůd modrých hroznů z oblasti Bordeaux.
'''Carménère''' je víno z hroznů odrůdy původně vysazené ve francouzském regionu [[Médoc]], kde se používá k výrobě hlubokých červených vín a příležitostně používané pro přípravu cuvée stejným způsobem jako Petit Verdot.


V současnosti se Carmenere pěstuje ve Francii jen zřídka. Největší oblastí na světě osázenou touto odrůdou je Central Valley v [[Chile]] v Jižní Americe s více než 8. 800 ha (2009). Chile produkuje naprostou většinu vín Carmenere a jak chilský vinařský průmysl roste, provádí se stále více experimentů s potenciálem Carmenere na míchání hroznů (''[[cuvée]]''), a to zejména s Cabernet Sauvignon. Carmenere se pěstuje také v severovýchodní Itálii v regionech [[Veneto]] a Friuli-Venezia Giulia a v menším množství v Kalifornii.
Člen rodiny hroznů Cabernet. Název „Carmenere“ pochází z francouzského slova pro karmínové (Carmin), který odkazuje na brilantní rudé barvy podzimního listí. Odrůda je také známa jako Grande Vidure, historické synonymum z Bordeaux, i když současné předpisy Evropské unie zakazují dovoz chilské révy pod tímto názvem do Evropské unie. Spolu s odrůdami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec a Petit Verdot je Carmenere považováno za jednu šesti původních odrůd modrých hroznů z Bordeaux, z Francie.


Carmenere má tmavě červenou barvu a aroma červených plodů, koření a bobulí. [[Tanin]]y jsou jemnější a měkčí než u Cabernet Sauvignonu. Ačkoli se nejčastěji používá jako součást cuvée, vinařství dělají i čisté odrůdové Carmenere, které, když se vyrábí z hroznů v optimální zralosti, má třešňovou ovocnou chuť s kouřovými, pikantními a zemitými tóny a hluboké rudé barvy. Jeho chuť může také připomínat hořkou čokoládu, tabák a kůži. Víno se nejlépe pije, když je mladé.
V současnosti je Carmenere pěstováno ve Francii zřídka. Největší oblastí na světě osázenou touto odrůdou je v Chile v Jižní Americe s více než 8. 800 ha (2009) v Central Valley. Chile produkuje naprostou většinu vín Carmenere a jako chilský vinařský průmysl roste, provádí se stále více experimentů s potenciálem Carmenere na míchání hroznů, a to zejména s Cabernet Sauvignon.


Carmenere je jednou z nejstarších evropských odrůd a pravděpodobně je předchůdcem jiných známějších odrůd jako Cabernet Sauvignon. Také existují názory, že Carmenere může být Biturica, vinná réva chválená ve starověkém Římě, což je také jméno, pod kterým bylo město Bordeaux známé v té době. Tato starobylá odrůda snad vznikla v Iberii (dnešní Španělsko a Portugalsko).
Carmenere se pěstuje také ve východní Itálii v regionech Veneto a Friuli-Venezia Giulia a v menším množství v Kalifornii.


Carmenere má původ v regionu Médoc severně od Bordeaux, Francie a bylo také široce rozšířené v Graves. Dnes je téměř nemožné najít Carmenere ve Francii. Mor ''[[Phylloxera]]'' v roce 1867 téměř zničil všechny vinice v Evropě, postihl veškerou výsadbu vinné révy Carmenere, takže po mnoho let se předpokládalo, že odrůda úplně zanikla. V posledních letech bylo zjištěno, že odrůdě Carmenere se daří v některých oblastech mimo Francii. V Chile pěstitelé téměř bezděčně zachovali odrůdu během posledních 150 let, zejména díky její podobnosti s Merlotem.
Carmenere má tmavě červenou barvu a aroma červených plodů, koření a bobulí. Taniny jsou jemnější a měkčí než u Cabernet Sauvignonu. Ačkoli se nejčastěji používá jako součást cuvée, vinařství dělají i čisté odrůdové Carmenere, které, když se vyrábí z hroznů v optimální zralosti, má třešňovou ovocnou chuť s kouřovými, pikantními a zemitými tóny a hluboké rudé barvy. Jeho chuť může také připomínat hořkou čokoládu, tabák a kůži. Víno se nejlépe pije, když je mladé.
Řízky Carmenere byly podle chilských pěstitelů dovezeny z Bordeaux v průběhu 19. století, kdy se často zaměňovaly s Merlotem a byly vysazeny v údolích kolem Santiaga. Díky chilskému podnebí s minimálním množstvím srážek v průběhu vegetačního období a nedotčené přírodě pěstitelé vyrábějí zdravější úrodu Carmenere. Navíc se zde nikdy nerozšířil [[révokaz]]. Během 20. století bylo Carmenere bezděčně zpracováváno spolu s Merlotem (pravděpodobně až 50% z celkového objemu), což dalo chilskému Merlotu výrazně odlišné vlastnosti než vínům Merlot vyráběným jinde. Chilští pěstitelé věřili, že tyto hrozny byly klony Merlotu a byl známy jako výběr Merlot a Merlot Peumal (podle údolí Peumo v Chile). V roce 1994 výzkumník ve vinařské škole v [[Montpellier]] zjistil, že tyto hrozny jsou Carmenere z Bordeaux, ne Merlot. Chilské ministerstvo zemědělství oficiálně uznalo Carmenere jako odrůdu v roce 1998. Dnes Carmenere roste hlavně v údolí Colchagua, ''Valle central'', a v provincii Maipo.


Podobná situace nastala v Itálii v roce 1990, ve vinařství Ca 'del Bosco, kde se domnívali, že pěstují odrůdu Cabernet Franc z francouzské školky. Pěstitelé si všimli, že hrozny byly odlišné od tradičního Cabernet Franc a to jak v barvě, tak v chuti. Také si všimli, že tato vinná réva zraje dříve než Cabernet Franc. Nakonec bylo zjištěno, že se jedná o odrůdu Carmenere. V Itálii se odrůda pěstuje hlavně v severovýchodní části země, od [[Brescia|Brescie]] po [[Friuli]], ale teprve nedávno byla zapsána do italského národního katalogu odrůd révy.
Carmenere je jednou z nejstarších evropských odrůd a pravděpodobně je předchůdcem jiných známějších odrůd jako Cabernet Sauvignon. Také existují názory, že Carmenere může být Biturica, vinná réva chválená ve starověkém Římě, což je také jméno, pod kterým bylo město Bordeaux známé v té době. Tato starobylá odrůda vznikla v Iberii (dnešní Španělsko a Portugalsko).

Carmenere má původ v Médoc regionu v Bordeaux, Francie a bylo také široce rozšířené v Graves. Dnes je téměř nemožné najít Carmenere ve Francii. Mor Phylloxera v roce 1867 téměř zničil všechny vinice v Evropě, postihl veškerou výsadbu vinné révy Carmenere, takže po mnoho let byl předpoklad, že tato odrůda zanikla.

V posledních letech bylo zjištěno, že dávno zaniklé odrůdě Carmenere se daří v některých oblastech mimo Francii. V Chile pěstitelé téměř bezděčně zachovali odrůdu během posledních 150 let, zejména díky její podobnosti s Merlotem.

Řízky z Carmenere byly dovezeny podle chilských pěstitelé z Bordeaux v průběhu 19. století, kde byly často zaměňovány s Merlotem a byly vysazeny v údolích kolem Santiaga. Díky chilskému podnebí s minimálním množstvím srážek v průběhu vegetačního období a nedotčené přírodě pěstitelé vyrábí zdravější úrodu Carmenere. Navíc e zde nikdy nerozšířil révokaz. Během 20. století bylo Carmenere bezděčně zpracováváno spolu s Merlotem (pravděpodobně až 50% z celkového objemu), což dalo chilskému Merlotu výrazně odlišné vlastnosti než vínům Merlot vyráběným jinde. Chilské pěstitelé věřili, že tyto hrozny byly klony Merlotu a byl známy jako výběr Merlot a Merlot Peumal (po údolí Peumo v Chile). V roce 1994, výzkumník ve škole vinařství v Montpellier zjistil, že tyto hrozny révy jsou Bordeaux Carmenere, ne Merlot. Chilské ministerstvo zemědělství oficiálně uznalo Carmenere jako odrůdu v roce 1998. Dnes Carmenere roste hlavně v údolí Colchagua, Rapel Valley, a provincii Maipo.

Podobná situace nastala v Itálii v roce 1990, ve vinařství Ca 'del Bosco, kde se domnívali, že pěstují odrůdu Cabernet Franc z francouzské školky. Pěstitelé si všimli, že hrozny byly odlišné od tradičního Cabernet Franc a to jak v barvě, tak v chuti. Také si všimli, že vinná réva zraje dříve než Cabernet Franc. Nakonec bylo zjištěno, že se jedná o odrůdu Carmenere. V Itálii se odrůda pěstuje hlavně v severovýchodní části země, od Brescia po Friuli, ale teprve nedávno byla zapsána do italského národního katalogu odrůd révy.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 1. 12. 2019, 14:51

Carménère je víno z hroznů odrůdy původně vysazené ve francouzském regionu Médoc (levý břeh řeky Garonny severně od Bordeaux, Francie), kde se používá k výrobě hlubokých červených vín a příležitostně pro přípravu cuvée stejným způsobem jako Petit Verdot.

Patří do rodiny hroznů Cabernet. Název „Carmenere“ pochází z francouzského carmin (karmínové), které odkazuje na brilantní rudé barvy podzimního listí. Odrůda je také známa jako Grande Vidure, historické synonymum z Bordeaux, i když současné předpisy Evropské unie zakazují dovoz chilské révy pod tímto názvem do Evropské unie. Spolu s odrůdami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec a Petit Verdot je Carmenere považováno za jednu ze šesti původních odrůd modrých hroznů z oblasti Bordeaux.

V současnosti se Carmenere pěstuje ve Francii jen zřídka. Největší oblastí na světě osázenou touto odrůdou je Central Valley v Chile v Jižní Americe s více než 8. 800 ha (2009). Chile produkuje naprostou většinu vín Carmenere a jak chilský vinařský průmysl roste, provádí se stále více experimentů s potenciálem Carmenere na míchání hroznů (cuvée), a to zejména s Cabernet Sauvignon. Carmenere se pěstuje také v severovýchodní Itálii v regionech Veneto a Friuli-Venezia Giulia a v menším množství v Kalifornii.

Carmenere má tmavě červenou barvu a aroma červených plodů, koření a bobulí. Taniny jsou jemnější a měkčí než u Cabernet Sauvignonu. Ačkoli se nejčastěji používá jako součást cuvée, vinařství dělají i čisté odrůdové Carmenere, které, když se vyrábí z hroznů v optimální zralosti, má třešňovou ovocnou chuť s kouřovými, pikantními a zemitými tóny a hluboké rudé barvy. Jeho chuť může také připomínat hořkou čokoládu, tabák a kůži. Víno se nejlépe pije, když je mladé.

Carmenere je jednou z nejstarších evropských odrůd a pravděpodobně je předchůdcem jiných známějších odrůd jako Cabernet Sauvignon. Také existují názory, že Carmenere může být Biturica, vinná réva chválená ve starověkém Římě, což je také jméno, pod kterým bylo město Bordeaux známé v té době. Tato starobylá odrůda snad vznikla v Iberii (dnešní Španělsko a Portugalsko).

Carmenere má původ v regionu Médoc severně od Bordeaux, Francie a bylo také široce rozšířené v Graves. Dnes je téměř nemožné najít Carmenere ve Francii. Mor Phylloxera v roce 1867 téměř zničil všechny vinice v Evropě, postihl veškerou výsadbu vinné révy Carmenere, takže po mnoho let se předpokládalo, že odrůda úplně zanikla. V posledních letech bylo zjištěno, že odrůdě Carmenere se daří v některých oblastech mimo Francii. V Chile pěstitelé téměř bezděčně zachovali odrůdu během posledních 150 let, zejména díky její podobnosti s Merlotem. Řízky Carmenere byly podle chilských pěstitelů dovezeny z Bordeaux v průběhu 19. století, kdy se často zaměňovaly s Merlotem a byly vysazeny v údolích kolem Santiaga. Díky chilskému podnebí s minimálním množstvím srážek v průběhu vegetačního období a nedotčené přírodě pěstitelé vyrábějí zdravější úrodu Carmenere. Navíc se zde nikdy nerozšířil révokaz. Během 20. století bylo Carmenere bezděčně zpracováváno spolu s Merlotem (pravděpodobně až 50% z celkového objemu), což dalo chilskému Merlotu výrazně odlišné vlastnosti než vínům Merlot vyráběným jinde. Chilští pěstitelé věřili, že tyto hrozny byly klony Merlotu a byl známy jako výběr Merlot a Merlot Peumal (podle údolí Peumo v Chile). V roce 1994 výzkumník ve vinařské škole v Montpellier zjistil, že tyto hrozny jsou Carmenere z Bordeaux, ne Merlot. Chilské ministerstvo zemědělství oficiálně uznalo Carmenere jako odrůdu v roce 1998. Dnes Carmenere roste hlavně v údolí Colchagua, Valle central, a v provincii Maipo.

Podobná situace nastala v Itálii v roce 1990, ve vinařství Ca 'del Bosco, kde se domnívali, že pěstují odrůdu Cabernet Franc z francouzské školky. Pěstitelé si všimli, že hrozny byly odlišné od tradičního Cabernet Franc a to jak v barvě, tak v chuti. Také si všimli, že tato vinná réva zraje dříve než Cabernet Franc. Nakonec bylo zjištěno, že se jedná o odrůdu Carmenere. V Itálii se odrůda pěstuje hlavně v severovýchodní části země, od Brescie po Friuli, ale teprve nedávno byla zapsána do italského národního katalogu odrůd révy.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Carménère na anglické Wikipedii.