Dolj: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎top: standardizace (obvyklý název parametru v IB) za použití AWB
m oprava odkazů, +portál
Řádek 23: Řádek 23:
== Charakter župy ==
== Charakter župy ==


Území župy, které má rozlohu 7,414 km², je většinou [[nížina|nížinné]], k severu se jen mírně zvedá. Významnou protékající řekou zde je [[Jiu]], která se teče jižním směrem a vlévá se zde do [[Dunaj]]e. Na jihu mu tvoří hranici právě řeka Dunaj - za ním se nachází už [[Bulharsko]], na severu hraničí s župami [[Mehedinți]], [[Gorj]], [[Vâlcea]], na východě pak s župou [[Olt]]. Žije zde 749 019 obyvatel, většinou [[Rumuni|Rumunů]], menšiny tvoří [[Srbové]], [[Bulhaři]] a [[Romové]]. Hlavním hospodářským centrem župy je hlavní město [[Craiova]], která je zároveň i důležitým [[železnice|železničním]] uzlem; sbíhají se sem tratě z [[Temešvár]]u, [[Pitești]] a [[Bukurešť|Bukurešti]]. Hlavní silniční tahy v podstatě kopírují železniční tratě.
Území župy, které má rozlohu 7,414 km², je většinou [[nížina|nížinné]], k severu se jen mírně zvedá. Významnou protékající řekou zde je [[Jiu]], která se teče jižním směrem a vlévá se zde do [[Dunaj]]e. Na jihu mu tvoří hranici právě řeka Dunaj - za ním se nachází už [[Bulharsko]], na severu hraničí s župami [[Mehedinți (župa)|Mehedinți]], [[Gorj]], [[Vâlcea]], na východě pak s župou [[Olt (župa)|Olt]]. Žije zde 749 019 obyvatel, většinou [[Rumuni|Rumunů]], menšiny tvoří [[Srbové]], [[Bulhaři]] a [[Romové]]. Hlavním hospodářským centrem župy je hlavní město [[Craiova]], která je zároveň i důležitým [[železnice|železničním]] uzlem; sbíhají se sem tratě z [[Temešvár]]u, [[Pitești]] a [[Bukurešť|Bukurešti]]. Hlavní silniční tahy v podstatě kopírují železniční tratě.


== Související články ==
== Související články ==
Řádek 35: Řádek 35:


{{Rumunsko}}
{{Rumunsko}}
{{Portály|Geografie}}


[[Kategorie:Dolj| ]]
[[Kategorie:Dolj| ]]

Verze z 27. 10. 2019, 11:17

Județul Dolj
Geografie
Hlavní městoCraiova
Souřadnice
Rozloha7 414 km²
Časové pásmo+2
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel734 231
Hustota zalidnění99 obyv./km²
JazykRumunština
Národnostní složeníRumuni, Romové
NáboženstvíPravoslaví
Správa regionu
StátRumunskoRumunsko Rumunsko
Nadřazený celekRumunsko
Druh celkuŽupa
Podřízené celky3 okresy, 4 města a 94 komun
prefektNicolae Giugea
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2DJ
Telefonní předvolba(+40) x51
Označení vozidelDJ
Oficiální webwww.cjdolj.ro
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolj je župa (județ) v Rumunsku, ve Valašsku. Leží na jihu země, u řeky Dunaje. Jejím hlavním městem je Craiova.

Charakter župy

Území župy, které má rozlohu 7,414 km², je většinou nížinné, k severu se jen mírně zvedá. Významnou protékající řekou zde je Jiu, která se teče jižním směrem a vlévá se zde do Dunaje. Na jihu mu tvoří hranici právě řeka Dunaj - za ním se nachází už Bulharsko, na severu hraničí s župami Mehedinți, Gorj, Vâlcea, na východě pak s župou Olt. Žije zde 749 019 obyvatel, většinou Rumunů, menšiny tvoří Srbové, Bulhaři a Romové. Hlavním hospodářským centrem župy je hlavní město Craiova, která je zároveň i důležitým železničním uzlem; sbíhají se sem tratě z Temešváru, Pitești a Bukurešti. Hlavní silniční tahy v podstatě kopírují železniční tratě.

Související články

Externí odkazy