Preciosa (společnost): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Článek není o Karlovi, Zemanovi, a už vůbec ne o Wonkovi ;) Odstraněn křik, revoluce a inovace. Prostor pro zlepšení článku je stále velký.
značky: možný vandalismus odstraněna reference
Bez shrnutí editace
Řádek 31: Řádek 31:


V roce 1993 byla připojena k Preciose společnost Lustry [[Kamenický Šenov]] a.s., největší český výrobce lustrů a osvětlení. V roce 1995 byla založena společnost Preciosa Beauty, s.r.o., která se specializuje na výrobu luxusní bižuterie, figurek a dárků z broušeného křišťálu .<ref>http://www.justice.cz/xqw/xervlet/insl/index?sysinf.@typ=or&sysinf.@strana=searchResults&hledani.@typ=subjekt&hledani.format.typHledani=x*&hledani.podminka.subjekt=preciosa&Image1.x=0&Image1.y=0
V roce 1993 byla připojena k Preciose společnost Lustry [[Kamenický Šenov]] a.s., největší český výrobce lustrů a osvětlení. V roce 1995 byla založena společnost Preciosa Beauty, s.r.o., která se specializuje na výrobu luxusní bižuterie, figurek a dárků z broušeného křišťálu .<ref>http://www.justice.cz/xqw/xervlet/insl/index?sysinf.@typ=or&sysinf.@strana=searchResults&hledani.@typ=subjekt&hledani.format.typHledani=x*&hledani.podminka.subjekt=preciosa&Image1.x=0&Image1.y=0
Oficiální server českého soudnictví</ref> V roce 2009 byla připojena ke Skupině Preciosa divize společnosti Jablonex jako Preciosa Ornela, a.s. Nejmladším členem Skupiny Preciosa je od roku 2011 společnost Preciosa GS, a.s., ('''G'''lass '''S'''toppers) která se specializuje na výrobu a export originálních skleněných zátek.
Oficiální server českého soudnictví</ref> V roce 2009 byla připojena ke Skupině Preciosa divize společnosti Jablonex jako Preciosa Ornela, a.s. Nejmladším členem Skupiny Preciosa je od roku 2011 společnost Preciosa GS, a.s. ('''G'''lass '''S'''toppers), která se specializuje na výrobu a export originálních skleněných zátek.


Skupina Preciosa sdružuje v současné době firmy Preciosa, a.s., Preciosa – Lustry, a.s. (= Preciosa Lighting), Preciosa Beauty, s.r.o., Preciosa – Figurky, a.s., Preciosa Ornela, a.s. a Preciosa GS, a.s.{{doplňte zdroj}}
Skupina Preciosa sdružuje v současné době firmy Preciosa, a.s., Preciosa – Lustry, a.s. (= Preciosa Lighting), Preciosa Beauty, s.r.o., Preciosa – Figurky, a.s., Preciosa Ornela, a.s. a Preciosa GS, a.s.{{doplňte zdroj}}

Verze z 23. 10. 2019, 21:25

Preciosa
Závod v Jablonném v Podještědí
Závod v Jablonném v Podještědí
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení1948
SídloJablonec nad Nisou, Česká republika
Adresa sídlaOpletalova 3197/17, Jablonec nad Nisou, 466 01, Česko
Charakteristika firmy
Oblast činnostiSklářství
Produktykřišťálové sklo
Zaměstnanci3100 (2010)[1]
Mateřská společnostNLT, a.s.[2]
MajitelNLT (100 %)
DivizeFC Slovan Liberec (100%)[3]
Identifikátory
Oficiální webhttp://www.preciosa.com/
IČO00012556
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Preciosa, a.s. je český výrobce křišťálového skla sídlící v Jablonci nad Nisou. Navazuje na staletou tradici sklářských společností v Jablonci nad Nisou, jejichž sloučením v roce 1948 vznikla. Produkty firmy jsou bižuterní komponenty z křišťálu, šperkové kameny z kubické zirkonie, tradiční české perle a perličky, dekorativní i technické sklo, křišťálové šperky a dárky, křišťálové lustry a světelná řešení a v neposlední řadě také skleněné zátky.

Historie Skupiny Preciosa

Historie výroby skla v Severních Čechách se píše od 14. století. Od 18. století se zde rozvíjí k dokonalosti umění tvarování a broušení skla a v 19. století se Jablonecko stává světovým centrem bižuterního průmyslu.

Roku 1724 byla v Práchni u Kamenického Šenova založena první továrna na výrobu a vývoz křišťálových lustrů. Od roku 1725 zdobí české lustry například královské paláce ve Versailles a Fontainebleau, sídla osmanského sultána Osmana III. i ruské carevny Alžběty I. V roce 1743 vytvořili čeští sklářští mistři nádherný lustr na počest korunovace Marie Terezie, který dodnes nese její jméno.

Činnost bižuterních a sklářských firem, které vznikaly a prosperovaly na severu Čech hlavně na přelomu 19. a 20. století, byla přerušena druhou světovou válkou. Po válce, v roce 1945 se spojilo sedm nejvýznamnějších a 18 menších podniků v jabloneckém regionu a vytvořilo tak základ skupiny Preciosa a 10. dubna 1948 byla oficiálně zapsána jako Společnost Preciosa.[4] Její název se v průběhu let měnil na Jabloneckou bižuterii (1953 – 1958), Brusírny kamenů (1958 – 1966) a zpět na Preciosu (od roku 1966).

V roce 1993 byla připojena k Preciose společnost Lustry Kamenický Šenov a.s., největší český výrobce lustrů a osvětlení. V roce 1995 byla založena společnost Preciosa Beauty, s.r.o., která se specializuje na výrobu luxusní bižuterie, figurek a dárků z broušeného křišťálu .[5] V roce 2009 byla připojena ke Skupině Preciosa divize společnosti Jablonex jako Preciosa Ornela, a.s. Nejmladším členem Skupiny Preciosa je od roku 2011 společnost Preciosa GS, a.s. (Glass Stoppers), která se specializuje na výrobu a export originálních skleněných zátek.

Skupina Preciosa sdružuje v současné době firmy Preciosa, a.s., Preciosa – Lustry, a.s. (= Preciosa Lighting), Preciosa Beauty, s.r.o., Preciosa – Figurky, a.s., Preciosa Ornela, a.s. a Preciosa GS, a.s.[zdroj?]

Značka Preciosa

Slovo Preciosa je odvozeno z ženského rodu latinského přídavného jména preciosus, které znamená vzácný, výjimečný nebo vznešený.

Grafickou značku společností skupiny Preciosa tvoří stylizovaný motiv šatonu s odleskem. [6]

Produkty

Ukázka výrobku Preciosa během Mezinárodního sympozia sklářství v Kamenickém Šenově
Preciosa v Jablonném v Podještědí, závod 17

Křišťálové sklo vyrábí Preciosa ve vlastních sklářských hutích. Olovnatý křišťál obsahuje průměrně 30 % olova pro dosažení vysokého třpytu. V roce 2013 vyšla společnost Preciosa vstříc poptávce na světových trzích a začala vyrábět bezolovnatý křišťál (obsah olova < 0,009), který odpovídá nejvyšším standardům kvality a ekologické certifikace. Firma vyrábí i široký sortiment barevných skel.

Preciosa, a.s., se sídlem v Jablonci nad Nisou vyrábí a prodává především strojně broušené kameny (šatony, tvarové kameny, šatonové růže, nažehlovací kameny s plochým spodkem, lustrové ověsy), broušené perle a další bižuterní komponenty. Kameny z kubické zirkonie pro výrobu šperků dodává Preciosa na trh od roku 2002. Kameny z kubické zirkonie se vyrábějí v závodě 17 Jablonné v Podještědí. Vyrábí kameny o velikosti 0,6 – 3 mm v brusírenském tvaru diamant a briliant, lze též vyrábět různé jiné tvary do velikosti 1 cm. Materiály probroušení mohou být i jiné než kubická zirkonie, často se vyrábí z materiálu nazývaného NanoGems, lze brousit kameny i z korundu nebo naopak z měkkého markazitu (pyrit). Kubická zirkonie a Nanogems se vyrábí v desítkách barev a odstínů. Technologie broušení je velmi precizní a v roce 2013-2014 se v závodě 17 investovalo do rozšíření a modernizace výroby. Přesto, v oblasti šperkového kamene je velká konkurence ze strany Čínských a Korejských výrobců.

Preciosa – Lustry, a.s. se sídlem v Kamenickém Šenově navazuje na slavnou tradici výroby lustrů, která se datuje od roku 1724. Vyrábí klasické ověskové lustry (mj. i slavné lustry Marie Terezie) i moderní svítidla. Projektuje a dodává kompletní osvětlení nejrůznějších reprezentativních prostor na zakázku do mnoha zemí světa.

Preciosa Beauty, s.r.o. (Jablonec nad Nisou) se specializuje na výrobu exkluzivní bižuterie, figurek a dárků především z broušeného křišťálového skla.

Preciosa Ornela, a.s. se sídlem v Zásadě vyrábí a exportuje široký sortiment skleněných perlí, z nichž jsou nejznámější např. rokajly (drobné sekané a kulacené perličky), čípky (sekané perle), mačkané, ohňové a jiné perle. Vyrábí také sklářské tyče, laboratorní a umělecké sklo.

Preciosa GS, a.s. také sídlí v Jablonci nad Nisou a jejím hlavním artiklem jsou skleněné zátky různých rozměrů, barev a dekorů, které používají vinaři a výrobci alkoholických nápojů z celého světa.

Výrobny Preciosy ve věznicích

Státní podnik Preciosa v minulosti zaměstnával vězně například ve věznici Minkovice nebo Plzeň Bory.[7][8][9]

Veřejná činnost

Firma založila v roce 1993 Nadaci Preciosa, která pomáhá především neziskovému sektoru a jednotlivcům v regionu. Na celostátní úrovni je známá také svou podporou vědy a výzkumu a svou péčí o odborné vzdělávání.[zdroj?]

Preciosa byla národním partnerem FIS Mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009 a navrhla a vyrobila křišťálové trofeje pro vítěze. [10]

Galerie

Reference

Externí odkazy