Rakouská kuchyně: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robot: Opravuji 4 zdrojů and označuji 0 zdrojů jako nefunkční #IABot (v2.0beta15)
Stillff (diskuse | příspěvky)
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu pokročilá editace z mobilního zařízení
Řádek 10: Řádek 10:


=== Hlavní jídla ===
=== Hlavní jídla ===
Mezinárodnímu věhlasu se těší ''[[vídeňský telecí řízek]]''. Stejně tak oblíbená je vepřová pečeně s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
Mezinárodnímu věhlasu se těší [[Vídeňský řízek|vídeňský telecí řízek]]. Stejně tak oblíbená je vepřová pečeně s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.


Zvláštností jsou ''fleky'' (těstoviny), které se podávají většinou se zelím nebo špekem.
Zvláštností jsou fleky (těstoviny), které se podávají většinou se zelím nebo špekem.


=== Moučníky ===
=== Moučníky ===

Verze z 8. 10. 2019, 11:22

Vídeňský řízek s opečeným bramborem

Rakouská kuchyně bývá často redukována pouze na vídeňskou kuchyni, ačkoli obsahuje i tradiční kuchařské umění bývalého Rakouska-Uherska. Vedle samotných krajových specialit je tato kuchyně ovlivněna především svými sousedy, tedy Čechy a Maďary. Pokrmy a způsoby jejich přípravy tak byly často přebírány a začleňovány do vlastní rakouské kuchyně. Jako příklad může sloužit třeba guláš, který je původem z Maďarska.

Mimo to se ale v posledních letech vyvíjí i regionální kuchyně, která se zaměřuje především na produkty z daného kraje a jednoduchost přípravy. V Tyrolsku se například vyrábí jedinečné horské sýry.

Typická jídla

Polévky

Pro rakouskou kuchyni jsou tradiční hovězí polévky s různými přísadami (fritátové a jiné druhy nudlí, játrové knedlíčky nebo smažený hrášek).

Hlavní jídla

Mezinárodnímu věhlasu se těší vídeňský telecí řízek. Stejně tak oblíbená je vepřová pečeně s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.

Zvláštností jsou fleky (těstoviny), které se podávají většinou se zelím nebo špekem.

Moučníky

Sacherův dort

Rakouské moučníky a sladkosti jsou známé mezinárodně. Mezi nejoblíbenější patří pralinky Mozartovy koule, jablečný závin nebo Sacherův dort. Stejně tak známé jsou sladké knedlíky povětšinou s meruňkami nebo švestkami. Typický je jablečný závin (Wiener Apfelstrudel) a císařský trhanec (Kaiserschmarren).

Rychlé občerstvení

V rakouské kuchyni je velmi oblíbená houska s (teplou) sekanou – Leberkässemmel, ale i různé druhy párků.

Nápoje

Káva

Vídeňská kavárenská kultura a vídeňské kavárenské domy (kavárny) jsou od roku 2011 zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. První kavárenský dům by ve Vídni založen již v 17. století[1]. V roce 1720 začaly kavárny ke kávě nabízet i noviny.

Mnohé kavárny nabízejí různé kávové speciality[2] – např. Fiaker (prodloužená káva ve sklenici s rumem nebo slivovicí) nebo Kaiser Melange (káva se žloutkem někdy medem a pálenkou či koňakem).

Rozdílné (oproti standardní němčině) je i pojmenování základních typů káv – např. Kleiner Schwarzer [2](v dnešní době vlastně pojmenování pro ristretto). Rozdílným pojmenováním různých jídel se věnuje článek Rakouská němčina.

Mezi nejoblíbenější druhy káv patří Melange – káva smíchaná s mlékem v poměru 1:1.

Ostatní nápoje

Z nealkoholických nápojů patří k nejoblíbenějším bylinná limonáda Almdudler. Z alkoholických nápojů to jsou pivo (oblíbenou rakouskou značkou je Gösser) a víno (hlavními produkčními oblastmi jsou Dolní Rakousko a Burgenland).

Galerie

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Österreichische Küche na německé Wikipedii.

Související články

Reference

  1. Verzeichnis des Immateriellen Kulturerbes in Österreich - Wiener Kaffehauskultur - http://immaterielleskulturerbe.unesco.at/cgi-bin/unesco/element.pl?eid=71&lang=de
  2. a b Vídeňské kávové speciality: http://www.nemecketexty.cz/2015/01/28/videnska-kava-neexistuje/

Externí odkazy

(německy)