Mezinárodní letiště: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
m změna řazení u Kategorie:Letiště: „ “ za použití HotCat
Řádek 44: Řádek 44:
{{Portály|Letectví}}
{{Portály|Letectví}}


[[Kategorie:Letiště]]
[[Kategorie:Letiště| ]]
[[Kategorie:Letecká doprava]]
[[Kategorie:Letecká doprava]]

Verze z 1. 10. 2019, 22:03

Letecký pohled na mezinárodní letiště Frankfurt nad Mohanem

Mezinárodní letiště je letiště, ve kterém je celní a imigrační zázemí pro cestující či zboží přepravované mezi různými státy. Mezinárodní letiště bývají větší než vnitrostátní, mají často delší vzletové a přistávací dráhy a poskytují více služeb, protože často musí odbavovat těžší letadla. Každé mezinárodní letiště má přiděleno svůj kód ICAO, ta s pravidelným provozem leteckých společností mají také kódy IATA. Může přijímat jak mezinárodní tak vnitrostátní lety.

Česko

Plánek největšího českého letiště, mezinárodní letiště Václava Havla, které v roce 2016 odbavilo 13 milionů cestujících
Letiště Brno–Tuřany, druhé největší mezinárodní letiště v Česku
Související informace naleznete také v článku Seznam letišť v Česku.

V České republice se za mezinárodní letiště považuje to, které stát určil jako vstupní a výstupní letiště pro mezinárodní letecký provoz mimo Schengenský prostor. Vykonávají se zde úkony týkající se celního, pasového a například zdravotnického konání.

Mezinárodní letiště zde dělíme na veřejné a neveřejné. Neveřejné letiště je letiště, na kterém má právo vykonat lety omezený okruh uživatelů, případný zájemce od takového letiště může požádat o souhlas. Neveřejné letiště nemusí mít stanovenou provozní dobu a žádná omezení provozu nemusí být okamžitě publikována prostřednictvím Letecké informační služby. Veřejné letiště je naopak civilní letiště, které je v mezích své technické a provozní způsobilosti přístupné všem civilním letadlům, oprávněným vykonávat lety nad územím České republiky. Má stanovenou provozní dobu, její případné změny se musí ohlašovat přes Leteckou informační službu.

V Česku existuje 24 mezinárodních letišť.[1] Veřejných mezinárodní letišť je ale pouze osm, pět z nich má pravidelný letecký provoz:

Odkazy

Reference

  1. Mezinárodní letiště v ČR. www.czech.cz [online]. [cit. 2017-04-19]. Dostupné online. 

Související články

Externí odkazy