Beatrice Regina della Scala: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Radiosaltbird (diskuse | příspěvky)
m přidána Kategorie:Ženy za použití HotCat
Řádek 85: Řádek 85:
[[Kategorie:Úmrtí 18. června]]
[[Kategorie:Úmrtí 18. června]]
[[Kategorie:Úmrtí 1384]]
[[Kategorie:Úmrtí 1384]]
[[Kategorie:Ženy]]

Verze z 3. 9. 2019, 08:30

Šablona:Infobox - panovnice Beatrice Regina della Scala (133118. června 1384) byla paní Milána a rádkyně svého manžela Bernaba Viscontiho. V Parmské knihovně je její kniha Hodinek s iluminacemi od Giovanniho di Benedetto da Como. Roku 1381 nechala v Miláně vystavět kostel Santa Maria della Scala, na jehož místě v 18. století vzniklo světoznámé divadlo alla Scala.

Život

Beatrice Regina se narodila v roce 1331 ve Veroně jako nejmladší potomek Mastina II. della Scala a Taddey z Carrary. Měla tři starší bratry, sestru a pět nevlastních nemanželských sourozenců. Její otec, člen severoitalské rodiny Scaligerů, byl pánem Verony, Vicenzy, Brescie, Parmy a Luccy.

27. září 1350 se Beatrice Regina ve Veroně provdala za Bernaba Viscontiho, syna Stefana Viscontiho a Valentiny Doria. Manželství bylo uzavřeno z důvodu mocenské aliance mezi Milánem a Veronou.

O Barnabovi se mluvilo jako o krutém, bezohledném tyranovi a nesmiřitelném nepříteli církve. Odmítal papeže a jeho autoritu a zabavoval církevní majetek. V roce 1363 ho papež Urban V. z důvodu hereze exkomunikoval a vyhlásil proti němu křížovou výpravu. Když měl Bernabo jeden ze svých záchvatů zuřivosti, pouze Beatrice Regina byla schopna se k němu přiblížit. Údajně měla na manžela velký vliv. Porodila mu sedmnáct dětí a další mu dala řada milenek. Kateřina ze Sieny ji používala jako prostředníka pokaždé, když měla na Bernaba nějakou žádost.[1]

Beatrice Regina della Scala zemřela 18. června 1384 a byla pohřbena v kostele San Giovanni in Conca v Miláně. O rok a půl později byl Bernabo Visconti sesazen a otráven svým synovcem a zetěm Gianem Galeazzem Viscontim, který se stal v roce 1395 prvním milánským vévodou.

Potomci

Beatrice Regina della Scala měla s Bernabem Viscontim sedmnáct dětíː

Odkazy

Reference

  1. TUCHMANOVÁ, Barbara. Zrcadlo vzdálených časů. Praha: BB/art, 2005. ISBN 80-7341-438-4. S. 360. 

Externí odkazy

Paní Milána
Předchůdce:
Blanka Savojská
13501384
Beatrice Regina della Scala
Nástupce:
Kateřina Visconti