SketchUp: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Přidány odkazy a možnosti licencování programu.
tady si zas někdo plete encyklopedii s firemními webovkami
Řádek 1: Řádek 1:
{{neověřeno}}
{{upravit|Silně reklamní styl, chybějící zdroje, porušuje WP:NPOV. }}


{{Infobox - software
{{Infobox - software
Řádek 12: Řádek 12:
| web = [http://www.sketchup.cz/ www.sketchup.cz]
| web = [http://www.sketchup.cz/ www.sketchup.cz]
}}
}}
'''SketchUp''' je [[software]] pro tvorbu [[3D]] modelů, vyvíjený společností Trimble, navržený pro profesionální architekty, stavební a strojní inženýry, ale i například pro filmové tvůrce a vývojáře počítačových her. SketchUp obsahuje jednoduché a velmi intuitivní kreslící a editační nástroje, což umožňuje komukoliv modelovat ve 3D rychle a přesně. Spojuje filozofii snadného skicování tužkou s výhodami, které přináší dnešní moderní výpočetní technika.
'''SketchUp''' je [[software]] pro tvorbu [[3D]] modelů, vyvíjený společností Trimble, navržený pro profesionální architekty, stavební a strojní inženýry, ale i například pro filmové tvůrce a vývojáře počítačových her. Součástí programu je aplikace [[3D Warehouse]], "zásobárna" uživatelsky vytvořených komponent z celého světa. Součástí SketchUp Pro je modul LayOut' - aplikace pro vytváření a sdílení prezentací modelů a návrhů vytvořených pomocí SketchUp.

Ovládání SketchUpu je velice intuitivní. Velká výhoda tohoto programu spočívá v možnosti vyhledat a stáhnout již hotové objekty pro vlastní práci (zahradní zařízení, celé domy, stromy podle druhů, dopravní značky apod.). Součástí programu je aplikace [[3D Warehouse]], bohatá "zásobárna" uživatelsky vytvořených komponent z celého světa, která je k dispozici zdarma. SketchUp je propojen s touto aplikací, proto veškeré 3D objekty můžete načíst přímo do vašeho modelu.

Součástí SketchUp Pro je modul '''LayOut''' - aplikace pro rychlé vytváření a sdílení profesionálních prezentací modelů a návrhů vytvořených pomocí SketchUp. S modulem LayOut si snadno připravíte jedno nebo vícestránkový dokument, přidáte grafiku jako je logo nebo razítko. Pro zachování konzistentnosti a další budoucí práce jej následně uložíte jako šablonu, kterou pak můžete opakovaně použít.

Jakémukoliv vloženému pohledu modelu SketchUpu, můžete v LayOutu najít své místo, zvolit perspektivu, pohledy (horní, přední, pravý, levý,..), přiřadit různá výkresová měřítka, přidat šrafy, kóty, popisky, detaily. LayOut umožní Vám vytvořit jeden jediný dokument pro tisk i obrazovkovou prezentaci. Tisk ve vysokém rozlišení, export PDF nebo prezentace.

<br />


== Historie ==
== Historie ==
SketchUp byl vyvinut začínající společností [[@Last Software]] v Boulderu v státu Colorado,[[Bradem Schellem]] a [[Joem Eschem]] v roce 1999. První verze SketchUp byla uvedena na trh v srpnu 2000, byl představen jako snadno použitelný 3D nástroj určený pro tvorbu 3D modelu s jednoduchým uživatelským rozhraním. SketchUp byl prezentován jako softwarový program, který designérovi umožňuje pracovat stejně jako při práci s perem a papírem. To vše s jednoduchým a elegantním rozhraním, jehož použití je zábavné a snadno pochopitelné. SketchUp poskytuje návrháři celou řadu funkcí, díky nimž si může hrát se svými návrhy, tak jak to v ostatních softwarech podobného zaměření nebylo dosud možné.
SketchUp byl vyvinut začínající společností [[@Last Software]] v Boulderu v státu Colorado, [[Bradem Schellem]] a [[Joem Eschem]] v roce 1999. První verze SketchUp byla uvedena na trh v srpnu 2000, byl představen jako 3D nástroj určený pro tvorbu 3D modelu s jednoduchým uživatelským rozhraním. SketchUp byl prezentován jako softwarový program, který designérovi umožňuje pracovat stejně jako při práci s perem a papírem.


Již na své první předváděcí akci v roce 2000 program vyhrál [[Community Choice Award]]. Klíčem k tak brzkému úspěchu byla kratší učební doba oproti jiným 3D nástrojům.
Již na své první předváděcí akci v roce 2000 program vyhrál [[Community Choice Award]]. Klíčem k tak brzkému úspěchu byla kratší učební doba oproti jiným 3D nástrojům.
Řádek 33: Řádek 25:
''26. června 2012'' byla koupena společností [[Trimble Navigation]]<ref>[http://sketchupdate.blogspot.cz/2012/04/new-home-for-sketchup.html A new home for SketchUp]</ref>.
''26. června 2012'' byla koupena společností [[Trimble Navigation]]<ref>[http://sketchupdate.blogspot.cz/2012/04/new-home-for-sketchup.html A new home for SketchUp]</ref>.


Společnost Trimble uvolnila svou první verzi pod názvem SketchUp 2013. Společně s každou verzi byla uvolněna MAKE verze SketchUp. Jednalo se o hobby verzi pro soukromé účely, která je k dispozici ke stažení zdarma. MAKE verze zahrnuje pouze aplikaci SketchUp bez LayOut a Style Builder, chybí zde možnosti import/export a některé vybrané funkce a nástroje.
<br />


15. listopadu byla na trh uvolněna verze SketchUp 2018 PRO. S nejnovější verzí 2018 nebyla současně vydaná verze MAKE
== Patenty ==
SchetchUp je držitelem [http://www.google.com/patents?vid=6628279 U. S. Patentu 6,628,279] kvůli jeho ''„Push/Pull" technologii'':


== SketchUp+Ruby ==
SketchUp podporuje rozšíření známe jako "Rubies", které je napsáno v programovacím jazyku [[Ruby (programovací jazyk)|Ruby]] a rozšiřuje možnosti aplikace SketchUp. Součástí SketchUp je také konzole, ve kterém mohou vývojáři experimentovat s příkazy a metodami Ruby. Napsané skripty mohou jejich tvůrci volně poskytnout.


== Reference ==
„Systém a metoda pro modelování ve třech dimenzích: Design a modelování prostředí ve třech dimenzích umožňuje uživateli nejprve načrtnout hlavní rysy, či hranice objektů pomocí dvojrozměrného zobrazení, stejným způsobem jako při použití papíru a tužky. Dvourozměrný náčrt může být uživatelem následně snadno přeměněn na trojrozměrný objekt a zpět .“
{{Překlad|en|SketchUp|422773711}}

<references />
O patent bylo zažádáno v listopadu 2000 a byl udělen v září 2003.

<br />

== Požadavky ==
Stejně jako mnoho jiných počítačových programů vyžaduje SketchUp Pro také instalaci a spouštění určitých hardwarových a softwarových specifikací. Tyto specifikace jsou minimální požadavky a můžete použít doporučení ke zlepšení výkonu aplikace SketchUp Pro. Následující technické parametry hardwaru a softwaru jsou určeny pro aplikaci SketchUp Pro 2019.

'''''WINDOWS 7, 8+, 10'''''

'''Minimální požadavky pro hardware'''

* 1 GHz procesor
* 4 GB RAM
* 500 MB dostupného místa na pevném disku nebo disku SSD (SketchUp nemůže podporovat pevné disky citlivé na malé písmeny)
* Grafická karta třídy 3D s pamětí 512 MB anebo vyšší a s podporou hardware akcelerace. Ujistěte se, že ovládač grafické karty podporuje OpenGL verzi 3.0 anebo vyšší a je aktuální.

'''Doporučené požadavky'''

* 2+ GHz procesor
* 8+ GB RAM
* 700MB volného místa na pevném disku
* Grafická karta třídy 3D s minimální kapacitou 1 GB paměti anebo vyšší s podporou hardwarove akcelerace. Ujistěte se, že ovládač grafické karty podporuje OpenGL verze 3.0 anebo vyšší a je aktuální. Výkonnost aplikace SketchUp závisí predevším na ovládači grafické karty a její schopnosti podporovat OpenGL 3.0 anebo vyšší. Převážná část problému s grafickou kartou se týka nepodporované technologie integrované grafické karty.

<br />

'''''MacOS X 10.12 (Sierra), 10.13 (High Sierra) a 10.14 (Mojave)'''''

* Boot Camp, VMWare a Parallels nejsou podporovaná prostředí.
* Pro autorizaci programu SketchUp a používání některých funkcí je nutné připojení k internetu.

'''Minimální požadavky pro hardware'''

* Procesor Intel® 2.1+ GHz
* 4 GB RAM
* 500 MB volného místa na pevném disku.
* Grafická karta třídy 3D s pamětí 512 MB anebo vyšší a podporuje hardware akceleraci. Ujistěte se, že ovládač graficé karty podporuje OpenGL verzi 3.0 anebo vyšší a je aktuální.

'''Doporučené požadavky'''

* Procesor Intel® 2.1+ GHz
* 8 GB RAM
* 700 MB volného místa na pevném disku
* Grafická karta třídy 3D s pamětí 1 GB anebo vyšší a podporuje hardware akceleraci. Ujistěte se, že ovládač grafické karty podporuje OpenGL verzi 3.0 anebo vyšší a je aktuální.

== Licence ==
Pro nákup licence Sketchup Pro jsou k dispozici dvě možnosti:

=== SketchUp Pro předplatné na 1 rok ===
SketchUp Pro zahrnuje prémiový online modelář (SketchUp pro web), Trimble Connect pro profesionální práci stejně jako aplikace pro verzi desktop. SketchUp Pro pro desktop, LayOut a Style Builder. Balík navíc zahrnuje rozšířené zobrazení reality pro SketchUp prohlížeč (IOS/Anroid) a prohlížení aplikací pro následující zařízení XR: HTC Vive, Oculus Rift, Microsoft HoloLens a sluchátka Windows Mixed Reality.

V rámci verze pronájem máte k dispozici vždy aktuální verzi programu.

=== Trvalá licence SketchUp Pro ===
Komerční verzi SketchUp Pro si pořizujete jako trvalou licenci, jejíž součástí je povinný aktualizační servis na 12 měsíců. Po ukončení a neprodloužení aktualizačního servisu vám licence zůstává funkční bez omezení.V rámci aktualizačního servisu máte vždy k dispozici aktuální verzi programu.
<br />
== Trimble SketchUp ==
Společnost Trimble uvolnila svou první verzi pod názvem SketchUp 2013 a započala novou licenční politiku SketchUpu. Součásti licence SketchUp PRO je aktualizační servis na 1 rok, po tuto dobu má uživatel nárok na veškeré aktualizace zdarma a bezplatně využívá technickou podporu. Po ukončení a neobnovení aktualizací po dobu více jak tři roky již není možné licenci obnovit.

Společně s každou verzi byla uvolněna MAKE verze SketchUp. Jednalo se o hobby verzi pro soukromé účely, která je k dispozici ke stažení zdarma. MAKE verze zahrnuje pouze aplikaci SketchUp bez LayOut a Style Builder, chybí zde možnosti import/export a některé vybrané funkce a nástroje.

15. listopadu byla na trh uvolněna verze SketchUp 2018 PRO. S nejnovější verzí 2018 nebyla současně vydaná verze MAKE (nekomerční verze volně ke stažení) '''Trimble nám poprvé představil 3D modelování online pro každého – v prohlížeči.''' Záměrem je zhmotnit myšlenku, že všichni na světě by měli mít přístup k bezplatnému 3D modelování, takže SketchUp Free byl naprogramován pro všechny uživatele kdekoli na světě.

<br />

== SketchUp+Ruby ==
SketchUp podporuje rozšíření známe jako "Rubies", které je napsáno v programovacím jazyku [[Ruby (programovací jazyk)|Ruby]] a rozšiřuje možnosti aplikace SketchUp. Součástí SketchUp je také konzole, ve kterém mohou vývojáři experimentovat s příkazy a metodami Ruby. Napsané skripty mohou jejich tvůrci volně poskytnout např. na SketchUp Forum.<br />


== Dělení ==
{| class="wikitable"
|+
! Název
! Licence
! Rozdíly
|-
|Pro
|placená
|Pro verze je určena pro komerční užití. Součástí verze je aplikace LayOut a Style Builder.
|-
|Free
|zdarma
|Free verze je určena pro soukromé účely (verze online poskytována webovou platformou).
|}<br />
== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* {{Commonscat}}
* {{Commonscat}}
* {{en}} [http://www.sketchup.com Oficiální web]
* {{en}} [http://www.sketchup.com Oficiální web]
*(česky) [https://sketchup.cz/ Oficiální web]
* [https://sketchup.cz/ Český oficiální web]
*(distributor) [https://3epraha.cz/index.php/k2-portfolio/sketchup 3E Praha]
* (česky) [https://www.facebook.com/SketchUp-PRO-CZ-277222919018810/?ref=bookmarks Stránky na facebooku]
*(česky) [https://sketchup.cz/blog/ SketchUp BLOG]
*(anglicky) [https://forums.sketchup.com/ SketchUp fórum]

== Reference ==
{{Překlad|en|SketchUp|422773711}}
<references />


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 23. 7. 2019, 14:40

Trimble SketchUp
Logo
VývojářTrimble Navigation
Aktuální verze18.0.16975 (Windows) / 18.0.16976 (Mac OS X) / (15. listopad 2017)
Operační systémMS Windows 7/8+/10, Apple Mac OS X (10.10/11/12)
Typ softwaru3D grafika
LicenceProprietární software
Webwww.sketchup.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

SketchUp je software pro tvorbu 3D modelů, vyvíjený společností Trimble, navržený pro profesionální architekty, stavební a strojní inženýry, ale i například pro filmové tvůrce a vývojáře počítačových her. Součástí programu je aplikace 3D Warehouse, "zásobárna" uživatelsky vytvořených komponent z celého světa. Součástí SketchUp Pro je modul LayOut' - aplikace pro vytváření a sdílení prezentací modelů a návrhů vytvořených pomocí SketchUp.

Historie

SketchUp byl vyvinut začínající společností @Last Software v Boulderu v státu Colorado, Bradem Schellem a Joem Eschem v roce 1999. První verze SketchUp byla uvedena na trh v srpnu 2000, byl představen jako 3D nástroj určený pro tvorbu 3D modelu s jednoduchým uživatelským rozhraním. SketchUp byl prezentován jako softwarový program, který designérovi umožňuje pracovat stejně jako při práci s perem a papírem.

Již na své první předváděcí akci v roce 2000 program vyhrál Community Choice Award. Klíčem k tak brzkému úspěchu byla kratší učební doba oproti jiným 3D nástrojům.

14. března 2006 Google kupuje @Last Software a veškerá práce této společnosti je dále vyvíjena jako plug-in pro Google Earth.

1. září 2010 spatřila světlo světa 8 verze programu. SketchUp 8 umožňuje georeferencovat vytvořený model pomocí Google Maps, importovat barevné a přesnější snímky terénu a přináší integraci Google Building Maker, díky níž může uživatel načrtnout budovy a následně je uložit do Warehouse. V této verzi se též poprvé objevily miniaturní zmenšeniny obrázků. Podpora pro Mac OS X Tiger byla v této verzi vypuštěna.

26. června 2012 byla koupena společností Trimble Navigation[1].

Společnost Trimble uvolnila svou první verzi pod názvem SketchUp 2013. Společně s každou verzi byla uvolněna MAKE verze SketchUp. Jednalo se o hobby verzi pro soukromé účely, která je k dispozici ke stažení zdarma. MAKE verze zahrnuje pouze aplikaci SketchUp bez LayOut a Style Builder, chybí zde možnosti import/export a některé vybrané funkce a nástroje.

15. listopadu byla na trh uvolněna verze SketchUp 2018 PRO. S nejnovější verzí 2018 nebyla současně vydaná verze MAKE

SketchUp+Ruby

SketchUp podporuje rozšíření známe jako "Rubies", které je napsáno v programovacím jazyku Ruby a rozšiřuje možnosti aplikace SketchUp. Součástí SketchUp je také konzole, ve kterém mohou vývojáři experimentovat s příkazy a metodami Ruby. Napsané skripty mohou jejich tvůrci volně poskytnout.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku SketchUp na anglické Wikipedii.

Externí odkazy