SketchUp: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m oprava obsahu
mBez shrnutí editace
Řádek 66: Řádek 66:
<br />
<br />


''M'''acOS 10.12 (Sierra), 10.13 (High Sierra) a 10.14 (Mojave)'''''
'''''MacOS X 10.12 (Sierra), 10.13 (High Sierra) a 10.14 (Mojave)'''''


* Boot Camp, VMWare a Parallels nejsou podporovaná prostředí.
* Boot Camp, VMWare a Parallels nejsou podporovaná prostředí.

Verze z 23. 7. 2019, 14:15

Trimble SketchUp
Logo
VývojářTrimble Navigation
Aktuální verze18.0.16975 (Windows) / 18.0.16976 (Mac OS X) / (15. listopad 2017)
Operační systémMS Windows 7/8+/10, Apple Mac OS X (10.10/11/12)
Typ softwaru3D grafika
LicenceProprietární software
Webwww.sketchup.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

SketchUp je software pro tvorbu 3D modelů, vyvíjený společností Trimble, navržený pro profesionální architekty, stavební a strojní inženýry, ale i například pro filmové tvůrce a vývojáře počítačových her. SketchUp obsahuje jednoduché a velmi intuitivní kreslící a editační nástroje, což umožňuje komukoliv modelovat ve 3D rychle a přesně. Spojuje filozofii snadného skicování tužkou s výhodami, které přináší dnešní moderní výpočetní technika.

Ovládání SketchUpu je velice intuitivní. Velká výhoda tohoto programu spočívá v možnosti vyhledat a stáhnout již hotové objekty pro vlastní práci (zahradní zařízení, celé domy, stromy podle druhů, dopravní značky apod.). Součástí programu je aplikace 3D Warehouse, bohatá "zásobárna" uživatelsky vytvořených komponent z celého světa, která je k dispozici zdarma. SketchUp je propojen s touto aplikací, proto veškeré 3D objekty můžete načíst přímo do vašeho modelu.

Součástí SketchUp Pro je modul LayOut - aplikace pro rychlé vytváření a sdílení profesionálních prezentací modelů a návrhů vytvořených pomocí SketchUp. S modulem LayOut si snadno připravíte jedno nebo vícestránkový dokument, přidáte grafiku jako je logo nebo razítko. Pro zachování konzistentnosti a další budoucí práce jej následně uložíte jako šablonu, kterou pak můžete opakovaně použít.

Jakémukoliv vloženému pohledu modelu SketchUpu, můžete v LayOutu najít své místo, zvolit perspektivu, pohledy (horní, přední, pravý, levý,..), přiřadit různá výkresová měřítka, přidat šrafy, kóty, popisky, detaily. LayOut umožní Vám vytvořit jeden jediný dokument pro tisk i obrazovkovou prezentaci. Tisk ve vysokém rozlišení, export PDF nebo prezentace.


Historie

SketchUp byl vyvinut začínající společností @Last Software v Boulderu v státu Colorado,Bradem Schellem a Joem Eschem v roce 1999. První verze SketchUp byla uvedena na trh v srpnu 2000, byl představen jako snadno použitelný 3D nástroj určený pro tvorbu 3D modelu s jednoduchým uživatelským rozhraním. SketchUp byl prezentován jako softwarový program, který designérovi umožňuje pracovat stejně jako při práci s perem a papírem. To vše s jednoduchým a elegantním rozhraním, jehož použití je zábavné a snadno pochopitelné. SketchUp poskytuje návrháři celou řadu funkcí, díky nimž si může hrát se svými návrhy, tak jak to v ostatních softwarech podobného zaměření nebylo dosud možné.

Již na své první předváděcí akci v roce 2000 program vyhrál Community Choice Award. Klíčem k tak brzkému úspěchu byla kratší učební doba oproti jiným 3D nástrojům.

14. března 2006 Google kupuje @Last Software a veškerá práce této společnosti je dále vyvíjena jako plug-in pro Google Earth.

1. září 2010 spatřila světlo světa 8 verze programu. SketchUp 8 umožňuje georeferencovat vytvořený model pomocí Google Maps, importovat barevné a přesnější snímky terénu a přináší integraci Google Building Maker, díky níž může uživatel načrtnout budovy a následně je uložit do Warehouse. V této verzi se též poprvé objevily miniaturní zmenšeniny obrázků. Podpora pro Mac OS X Tiger byla v této verzi vypuštěna.

26. června 2012 byla koupena společností Trimble Navigation[1].


Patenty

SchetchUp je držitelem U. S. Patentu 6,628,279 kvůli jeho „Push/Pull" technologii:


„Systém a metoda pro modelování ve třech dimenzích: Design a modelování prostředí ve třech dimenzích umožňuje uživateli nejprve načrtnout hlavní rysy, či hranice objektů pomocí dvojrozměrného zobrazení, stejným způsobem jako při použití papíru a tužky. Dvourozměrný náčrt může být uživatelem následně snadno přeměněn na trojrozměrný objekt a zpět .“

O patent bylo zažádáno v listopadu 2000 a byl udělen v září 2003.


Požadavky

Stejně jako mnoho jiných počítačových programů vyžaduje SketchUp Pro také instalaci a spouštění určitých hardwarových a softwarových specifikací. Tyto specifikace jsou minimální požadavky a můžete použít doporučení ke zlepšení výkonu aplikace SketchUp Pro. Následující technické parametry hardwaru a softwaru jsou určeny pro aplikaci SketchUp Pro 2019.

WINDOWS 7, 8+, 10

Minimální požadavky pro hardware

  • 1 GHz procesor
  • 4 GB RAM
  • 500 MB dostupného místa na pevném disku nebo disku SSD (SketchUp nemůže podporovat pevné disky citlivé na malé písmeny)
  • Grafická karta třídy 3D s pamětí 512 MB anebo vyšší a s podporou hardware akcelerace. Ujistěte se, že ovládač grafické karty podporuje OpenGL verzi 3.0 anebo vyšší a je aktuální.

Doporučené požadavky

  • 2+ GHz procesor
  • 8+ GB RAM
  • 700MB volného místa na pevném disku
  • Grafická karta třídy 3D s minimální kapacitou 1 GB paměti anebo vyšší s podporou hardwarove akcelerace. Ujistěte se, že ovládač grafické karty podporuje OpenGL verze 3.0 anebo vyšší a je aktuální. Výkonnost aplikace SketchUp závisí predevším na ovládači grafické karty a její schopnosti podporovat OpenGL 3.0 anebo vyšší. Převážná část problému s grafickou kartou se týka nepodporované technologie integrované grafické karty.


MacOS X 10.12 (Sierra), 10.13 (High Sierra) a 10.14 (Mojave)

  • Boot Camp, VMWare a Parallels nejsou podporovaná prostředí.
  • Pro autorizaci programu SketchUp a používání některých funkcí je nutné připojení k internetu.

Minimální požadavky pro hardware

  • Procesor Intel® 2.1+ GHz
  • 4 GB RAM
  • 500 MB volného místa na pevném disku.
  • Grafická karta třídy 3D s pamětí 512 MB anebo vyšší a podporuje hardware akceleraci. Ujistěte se, že ovládač graficé karty podporuje OpenGL verzi 3.0 anebo vyšší a je aktuální.

Doporučené požadavky

  • Procesor Intel® 2.1+ GHz
  • 8 GB RAM
  • 700 MB volného místa na pevném disku
  • Grafická karta třídy 3D s pamětí 1 GB anebo vyšší a podporuje hardware akceleraci. Ujistěte se, že ovládač grafické karty podporuje OpenGL verzi 3.0 anebo vyšší a je aktuální.


Trimble SketchUp

Společnost Trimble uvolnila svou první verzi pod názvem SketchUp 2013 a započala novou licenční politiku SketchUpu. Součásti licence SketchUp PRO je aktualizační servis na 1 rok, po tuto dobu má uživatel nárok na veškeré aktualizace zdarma a bezplatně využívá technickou podporu. Po ukončení a neobnovení aktualizací po dobu více jak tři roky již není možné licenci obnovit.

Společně s každou verzi byla uvolněna MAKE verze SketchUp. Jednalo se o hobby verzi pro soukromé účely, která je k dispozici ke stažení zdarma. MAKE verze zahrnuje pouze aplikaci SketchUp bez LayOut a Style Builder, chybí zde možnosti import/export a některé vybrané funkce a nástroje.

15. listopadu byla na trh uvolněna verze SketchUp 2018 PRO. S nejnovější verzí 2018 nebyla současně vydaná verze MAKE (nekomerční verze volně ke stažení) Trimble nám poprvé představil 3D modelování online pro každého – v prohlížeči. Záměrem je zhmotnit myšlenku, že všichni na světě by měli mít přístup k bezplatnému 3D modelování, takže SketchUp Free byl naprogramován pro všechny uživatele kdekoli na světě.


SketchUp+Ruby

SketchUp podporuje rozšíření známe jako "Rubies", které je napsáno v programovacím jazyku Ruby a rozšiřuje možnosti aplikace SketchUp. Součástí SketchUp je také konzole, ve kterém mohou vývojáři experimentovat s příkazy a metodami Ruby. Napsané skripty mohou jejich tvůrci volně poskytnout např. na SketchUp Forum.


Dělení

Název Licence Rozdíly
Pro placená Pro verze je určena pro komerční užití. Součástí verze je aplikace LayOut a Style Builder.
Free zdarma Free verze je určena pro soukromé účely (verze online poskytována webovou platformou).


Externí odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku SketchUp na anglické Wikipedii.