Bráhman: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m zacílen wikilink
m Přidán odkaz na OSN.
značka: editor wikitextu 2017
Řádek 10: Řádek 10:
== Reference ==
== Reference ==
<references />
<references />

== Externí odkazy ==
* {{Otto|Bráhmani}}


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 3. 7. 2019, 21:48

Možná hledáte: Bráhmany.

Bráhmana (v dévanágarí ब्राह्मण), též bráhman, je členem tradiční kněžské třídy staroindické společnosti. Tato společnost se dělila na kasty (varny, společenské třídy, doslova barvy) a vedle bráhmanů patří do tohoto dělení základních způsobů života také kšatrija – člen tradiční třídy válečníků, vaišja – člen tradiční třídy obchodníků a řemeslníků a šúdra – člen tradiční třídy dělníků a služebníků.

Podle indické tradice to byl stvořitel vesmíru Puruša (Višnu)[1], který dal vzniknout tomuto uspořádání spo­leč­nosti. Každou kastu vytvořil z jiné části svého těla; z jeho úst vzešla kasta bráhmanů studujících posvátné texty, z jeho paží se zrodili kšatrijové, ze stehna vaišjové a z jeho chodidel vznikli šúdrové. Hindové, kte­ří nepatřili do žádné z kast, byli považováni za nečisté a říkalo se jim nedotknutelní, párjo­vé.

V Bhagavadgítě Krišna uvádí, že On je stvořitelem varen, a ty jsou charakterizovány vlastnostmi (guna) a činnostmi (karma).[2] Později začala být příslušnost k varně určována původem (janma, odtud označení kasty játi), což vedlo k úpadku celého systému.

Systém kast v In­dii již od roku 1947 úředně neplatí, přesto však dosud ve své nečisté podobě přetrvává.

Reference

  1. Rigvéd 10.90.12
  2. catur-varnyam maya srstam guna-karma-vibhagasah, Bhagavadgítá 4.13

Externí odkazy