Blansko (hrad): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
připojena pověst
Pindick (diskuse | příspěvky)
m + typo
Řádek 1: Řádek 1:
[[image:HradBlansko.JPG|thumb|right|Zřícenina hradu Blansko]]
[[Název odkazu]][[image:HradBlansko.JPG|thumb|right|Zřícenina hradu Blansko]]
Zřícenina [[hrad]]u '''Blansko''' ([[němčina|německy]] ''Blankenstein'') se nalézá na stejnojmenném kopci v nadmořské výšce 545 m v okrese [[Ústí nad Labem]]. Tyčí se zhruba 3 km vzdušnou čarou nad údolím řeky [[Labe]].
Zřícenina [[hrad]]u '''Blansko''' ([[němčina|německy]] ''Blankenstein'') se nalézá na stejnojmenném kopci v nadmořské výšce 545 m v okrese [[Ústí nad Labem]]. Tyčí se zhruba 3 km vzdušnou čarou nad údolím řeky [[Labe]].


==Historie==
==Historie==
Oblast byla pravděpodobně osídlena již ve 2. polovině [[13. století]], i když první zmínky o hradu pocházejí až z roku [[1401]]. V průběhu 16. století podlehl přestavbě, na sklonku tohoto století byl opuštěn a postupem času zpustl.
Oblast byla pravděpodobně osídlena již ve 2. polovině [[13. století]], i když první zmínky o hradu pocházejí až z roku [[1401]]. V průběhu [[16. století]] podlehl přestavbě, na sklonku tohoto století byl opuštěn a postupem času zpustl.


== Pověsti ==
== Pověsti ==
Na hradě Blansko sídlil prý kdysi zlý [[obr]], který velkým [[prak]]em střílel na město Ústí nad Labem kamení a koše s jedovatými [[had]]y a jinými rozličnými způsoby škodil obyvatelům města. Tento obr se chodíval koupat do řeky [[Bílina|Bíliny]], avšak představení města si na něm vymohli, že musí město opustit ještě před večerním klekáním, jinak bude potrestán. Jednoho dne se obr opozdil a zůstal ve městě ještě po zazvonění večerního [[zvon]]u z kostela Nanebevzetí Panny Marie. Rozzlobení měšťané, kteří se již dlouho chtěli obtížného souseda zbavit, se na milého obra vrhli a utloukli jej.
Na hradě Blansko sídlil prý kdysi zlý [[obr]], který velkým [[prak]]em střílel na město [[Ústí nad Labem]] kamení a koše s jedovatými [[had]]y a jinými rozličnými způsoby škodil obyvatelům města. Tento obr se chodíval koupat do řeky [[Bílina|Bíliny]], avšak představení města si na něm vymohli, že musí město opustit ještě před večerním klekáním, jinak bude potrestán. Jednoho dne se obr opozdil a zůstal ve městě ještě po zazvonění večerního [[zvon]]u z kostela Nanebevzetí Panny Marie. Rozzlobení měšťané, kteří se již dlouho chtěli obtížného souseda zbavit, se na milého obra vrhli a utloukli jej.


==Externí linky==
==Externí linky==

Verze z 22. 8. 2007, 21:49

Název odkazu

Zřícenina hradu Blansko

Zřícenina hradu Blansko (německy Blankenstein) se nalézá na stejnojmenném kopci v nadmořské výšce 545 m v okrese Ústí nad Labem. Tyčí se zhruba 3 km vzdušnou čarou nad údolím řeky Labe.

Historie

Oblast byla pravděpodobně osídlena již ve 2. polovině 13. století, i když první zmínky o hradu pocházejí až z roku 1401. V průběhu 16. století podlehl přestavbě, na sklonku tohoto století byl opuštěn a postupem času zpustl.

Pověsti

Na hradě Blansko sídlil prý kdysi zlý obr, který velkým prakem střílel na město Ústí nad Labem kamení a koše s jedovatými hady a jinými rozličnými způsoby škodil obyvatelům města. Tento obr se chodíval koupat do řeky Bíliny, avšak představení města si na něm vymohli, že musí město opustit ještě před večerním klekáním, jinak bude potrestán. Jednoho dne se obr opozdil a zůstal ve městě ještě po zazvonění večerního zvonu z kostela Nanebevzetí Panny Marie. Rozzlobení měšťané, kteří se již dlouho chtěli obtížného souseda zbavit, se na milého obra vrhli a utloukli jej.

Externí linky

Literatura

  • HULPACH, Vladimír. Pohádkové vandrování po Čechách. Praha: Albatros, 1992.