Děkanát a vikariát: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
V Čechách je nyní děkanství pouze čestný formální titul významnějších farností.
odkazy, typografie
Řádek 1: Řádek 1:
{{Různé významy|redirect=děkanát|tento=územní jednotce římskokatolické církve|stránka=Děkan}}
{{Různé významy|redirect=děkanát|tento=územní jednotce římskokatolické církve|stránka=Děkan}}


'''Děkanát''' a '''vikariát''' jsou v [[Římskokatolická církev|římskokatolické církvi]] územní jednotky menší než [[diecéze]] a větší než [[farnost]], obvykle sestávají z několika [[farnost]]í. Slovo „děkan“ je odvozeno z latinského ''decanus'' (zástupce deseti), slovo „vikář“ z latinského ''vicarius'' (zástupce).
Děkanát a vikariát jsou v [[Římskokatolická církev|římskokatolické církvi]] územní jednotky menší než [[diecéze]] a větší než [[farnost]], obvykle sestávají z několika farností. Slovo „děkan“ je odvozeno z latinského ''decanus'' (zástupce deseti), slovo „vikář“ z latinského ''vicarius'' (zástupce).


Název ''děkanát'' se používá např. na [[Morava|Moravě]], ve [[Slezsko|Slezsku]] či na [[Slovensko|Slovensku]]. Sídlem děkanátu je [[děkanství]].
Název '''děkanát''' se používá např. na [[Morava|Moravě]], ve [[České Slezsko|Slezsku]] či na [[Slovensko|Slovensku]]. Sídlem děkanátu je '''děkanství'''.


V čele děkanátu je [[děkan]], který je do tohoto úřadu jmenován na pět let. Je pomocníkem biskupa v řízení diecéze na území svého děkanátu, svolává kněze na pravidelná setkání, má právo vizitace, a další práva a povinnosti vůči kněžím a farnostem svého děkanátu. Děkanát je totiž tvořen několika farnostmi, v jejichž čele stojí farář. Děkan tyto farnosti vizituje – to znamená zjišťuje jménem místního biskupa stav pastorační, administrativní a ekonomický jednotlivých farností a pomáhá, aby vše bylo v pořádku dle směrnic církve.
V čele děkanátu je [[děkan]], který je do tohoto úřadu jmenován na pět let. Je pomocníkem [[Biskup|biskupa]] v řízení diecéze na území svého děkanátu, svolává kněze na pravidelná setkání, má právo [[vizitace]], a další práva a povinnosti vůči kněžím a farnostem svého děkanátu. Děkanát je totiž tvořen několika farnostmi, v jejichž čele stojí [[farář]]. Děkan tyto farnosti vizituje – to znamená zjišťuje jménem místního biskupa pastorační, administrativní a ekonomický stav jednotlivých farností a pomáhá, aby vše bylo v pořádku dle směrnic církve.


Odpovídající jednotkou v [[Čechy|Čechách]] je ''vikariát'', v jehož čele je [[okrskový vikář]]. Rozdělení Čech na děkanáty bylo kolem roku [[1631]] pražským arcibiskupem [[Arnošt Vojtěch z Harrachu|Arnoštem Vojtěchem z Harrachu]] nahrazeno dělením na vikariáty na základě krajového rozdělení.<ref>[[Johann Schlenz|Dr. Johann Ev. Schlenz]]: [http://www.farnost-most.cz/system/files/schlenz_dejiny_ltm_dieceze.doc Dějiny litoměřického biskupství a diecéze vydané Svazem německého katolického duchovenstva v Čechách, díl I – Dějiny založení biskupství litoměřického], Varnsdorf 1912 (str. 111)</ref> Vikariát zahrnoval obvykle několik původních děkanátů. V Čechách je nyní děkanství pouze čestný formální titul významnějších farností.
Odpovídající jednotkou v [[Čechy|Čechách]] je '''vikariát''', v jehož čele je [[okrskový vikář]]. Rozdělení Čech na děkanáty bylo kolem roku 1631 pražským arcibiskupem [[Arnošt Vojtěch z Harrachu|Arnoštem Vojtěchem z Harrachu]] nahrazeno dělením na vikariáty na základě krajového rozdělení.<ref>[[Johann Schlenz|Dr. Johann Ev. Schlenz]]: [http://www.farnost-most.cz/system/files/schlenz_dejiny_ltm_dieceze.doc Dějiny litoměřického biskupství a diecéze vydané Svazem německého katolického duchovenstva v Čechách, díl I – Dějiny založení biskupství litoměřického], Varnsdorf 1912 (str. 111)</ref> Vikariát zahrnoval obvykle několik původních děkanátů. V Čechách je nyní děkanství pouze čestný formální titul významnějších farností.


V letech [[1993]][[1999]] existovaly vikariáty rovněž v&nbsp;[[diecéze brněnská|brněnské diecézi]], a to souběžně s&nbsp;děkanáty.<ref name="rfr1">http://www.farnostslavkov.cz/texty/historie-farnosti/</ref> Od 1. července 1999 byla brněnská diecéze rozhodnutím biskupa [[Vojtěch Cikrle|Vojtěcha Cikrleho]] nově rozdělena podle děkanátů.<ref name="rfr1" /> Aktuální web brněnského biskupství (2012) tak už uvádí pouze děkanáty.<ref>http://www.biskupstvi.cz/</ref><ref>http://www.biskupstvi.cz/farnosti/obce.html</ref>
V letech 1993 až 1999 existovaly vikariáty rovněž v&nbsp;[[diecéze brněnská|brněnské diecézi]], a to souběžně s&nbsp;děkanáty.<ref name="rfr1">http://www.farnostslavkov.cz/texty/historie-farnosti/</ref> Od 1. července 1999 byla brněnská diecéze rozhodnutím biskupa [[Vojtěch Cikrle|Vojtěcha Cikrleho]] nově rozdělena podle děkanátů.<ref name="rfr1" /> Aktuální web brněnského biskupství (2012) tak už uvádí pouze děkanáty.<ref>http://www.biskupstvi.cz/</ref><ref>http://www.biskupstvi.cz/farnosti/obce.html</ref>


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 15. 6. 2019, 22:29

Na tento článek je přesměrováno heslo děkanát. Tento článek je o územní jednotce římskokatolické církve. Další významy jsou uvedeny na stránce Děkan.

Děkanát a vikariát jsou v římskokatolické církvi územní jednotky menší než diecéze a větší než farnost, obvykle sestávají z několika farností. Slovo „děkan“ je odvozeno z latinského decanus (zástupce deseti), slovo „vikář“ z latinského vicarius (zástupce).

Název děkanát se používá např. na Moravě, ve Slezsku či na Slovensku. Sídlem děkanátu je děkanství.

V čele děkanátu je děkan, který je do tohoto úřadu jmenován na pět let. Je pomocníkem biskupa v řízení diecéze na území svého děkanátu, svolává kněze na pravidelná setkání, má právo vizitace, a další práva a povinnosti vůči kněžím a farnostem svého děkanátu. Děkanát je totiž tvořen několika farnostmi, v jejichž čele stojí farář. Děkan tyto farnosti vizituje – to znamená zjišťuje jménem místního biskupa pastorační, administrativní a ekonomický stav jednotlivých farností a pomáhá, aby vše bylo v pořádku dle směrnic církve.

Odpovídající jednotkou v Čechách je vikariát, v jehož čele je okrskový vikář. Rozdělení Čech na děkanáty bylo kolem roku 1631 pražským arcibiskupem Arnoštem Vojtěchem z Harrachu nahrazeno dělením na vikariáty na základě krajového rozdělení.[1] Vikariát zahrnoval obvykle několik původních děkanátů. V Čechách je nyní děkanství pouze čestný formální titul významnějších farností.

V letech 1993 až 1999 existovaly vikariáty rovněž v brněnské diecézi, a to souběžně s děkanáty.[2] Od 1. července 1999 byla brněnská diecéze rozhodnutím biskupa Vojtěcha Cikrleho nově rozdělena podle děkanátů.[2] Aktuální web brněnského biskupství (2012) tak už uvádí pouze děkanáty.[3][4]

Reference