Singkarak: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m překlep
m typo
Řádek 1: Řádek 1:
{{Infobox - vodní plocha}}
{{Infobox - vodní plocha}}
'''Singkarak''' je jezero v [[Indonésie|Indonésii]], na ostrově [[Sumatra]], asi 50 km severně od [[Padang]]u. Leží v [[Barisanské pohoří|Barisanském pohoří]] v provincii [[Západní Sumatra]] v nadmořské výšce 362 m, nejbližším městem je [[Solok]]. Vyplňuje bývalý sopečný kráter, má rozlohu 107,8 km² a dosahuje maximální hloubky 268 metrů. Po jezeře [[Toba]] je druhou největší vodní plochou na ostrově [[Sumatra]].
'''Singkarak''' je [[jezero]] v [[Indonésie|Indonésii]], na ostrově [[Sumatra]], asi 50 km severně od [[Padang]]u. Leží v [[Barisanské pohoří|Barisanském pohoří]] v provincii [[Západní Sumatra]] v nadmořské výšce 362 m, nejbližším městem je [[Solok]]. Vyplňuje bývalý sopečný kráter, má rozlohu 107,8 km² a dosahuje maximální hloubky 268 metrů. Po jezeře [[Toba]] je druhou největší vodní plochou na ostrově [[Sumatra]].


Ve vodách jezera žije endemická kaprovitá ryba bilih (''Mystacoleucus padangensis'').<ref>[http://www.indonesia-tourism.com/west-sumatra/singkarak_lake.html Indonesia Tourism]</ref> Pro unikátní přírodní scenérie je jezero oblíbeným cílem turistů. Na řece [[Ombilin]], vytékající z jezera, byla postavena hydroelektrárna.<ref>[https://www.salini-impregilo.com/en/projects/completed/dams-hydroelectric-plants/singkarak-hydroelectric-plant.html Salini Impregilo]</ref> Po dokončení vodního díla většina vody z jezera odtéká do řeky [[Anai]].
Ve vodách jezera žije endemická kaprovitá ryba bilih (''Mystacoleucus padangensis'').<ref>[http://www.indonesia-tourism.com/west-sumatra/singkarak_lake.html Indonesia Tourism]</ref> Pro unikátní přírodní scenérie je jezero oblíbeným cílem turistů. Na řece [[Ombilin]], vytékající z jezera, byla postavena [[hydroelektrárna]].<ref>[https://www.salini-impregilo.com/en/projects/completed/dams-hydroelectric-plants/singkarak-hydroelectric-plant.html Salini Impregilo]</ref> Po dokončení vodního díla většina vody z jezera odtéká do řeky [[Anai]].


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 11. 6. 2019, 21:20

Singkarak
Poloha
StátIndonésieIndonésie Indonésie
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha10 780 ha
Objem16,1 hm³
Ostatní
Nadm. výška362 m
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Singkarak je jezero v Indonésii, na ostrově Sumatra, asi 50 km severně od Padangu. Leží v Barisanském pohoří v provincii Západní Sumatra v nadmořské výšce 362 m, nejbližším městem je Solok. Vyplňuje bývalý sopečný kráter, má rozlohu 107,8 km² a dosahuje maximální hloubky 268 metrů. Po jezeře Toba je druhou největší vodní plochou na ostrově Sumatra.

Ve vodách jezera žije endemická kaprovitá ryba bilih (Mystacoleucus padangensis).[1] Pro unikátní přírodní scenérie je jezero oblíbeným cílem turistů. Na řece Ombilin, vytékající z jezera, byla postavena hydroelektrárna.[2] Po dokončení vodního díla většina vody z jezera odtéká do řeky Anai.

Reference

Externí odkazy