X-Men: Dark Phoenix: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mirela63 (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
přepsání děje do smysluplné češtiny, +spoiler alert, wikifikace, +EO
Řádek 41: Řádek 41:
| imdb =
| imdb =
}}
}}
'''''X-Men: Dark Phoenix''''' (ve Spojených státech amerických pouze '''''Dark Phoenix''''') je americký superhrdinský film z roku 2019 inspirovaný ságou Dark Phoenix z komiksu [[X-Men]] od Chrise Claremonta. Jedná se o dvanáctý a zároveň předposlední snímek z [[X-Men (filmová série)|filmové série X-Men]]. Je přímým pokračováním filmu [[X-Men: Apokalypsa]] z roku 2016. V roli hlavní postavy Jean Greyové v něm hraje [[Sophie Turner]], dále v něm hrají [[James McAvoy]] (Profesor X), [[Michael Fassbender]] (Magneto), [[Jennifer Lawrence]] (Mystique), [[Nicholas Hoult]] (Beast), [[Tye Sheridan]] (Cyclops), [[Jessica Chastain]] (Smith) a další. Režie se ujal Simon Kinberg, který dříve napsal scénáře k filmům [[X-Men: Poslední vzdor]], [[X-Men: Budoucí minulost]] a [[X-Men: Apokalypsa]].
'''''X-Men: Dark Phoenix''''' (ve Spojených státech amerických pouze '''''Dark Phoenix''''') je americký [[Superhrdina|superhrdinský]] film z roku [[2019 ve filmu|2019]] inspirovaný ságou Dark Phoenix z komiksu [[X-Men]] od [[Chris Claremont|Chrise Claremonta]]. Jedná se o dvanáctý a zároveň předposlední snímek z [[X-Men (filmová série)|filmové série X-Men]]. Je přímým pokračováním filmu [[X-Men: Apokalypsa|''X-Men: Apokalypsa'']] z roku 2016. V roli hlavní postavy Jean Greyové hraje [[Sophie Turner|Sophie Turnerová]], dále v něm hrají [[James McAvoy]] (Profesor X), [[Michael Fassbender]] (Magneto), [[Jennifer Lawrence]] (Mystique), [[Nicholas Hoult]] (Beast), [[Tye Sheridan]] (Cyclops), [[Jessica Chastain]] (Smith) a další. Režie se ujal [[Simon Kinberg]], který dříve napsal scénáře k filmům [[X-Men: Poslední vzdor|''X-Men: Poslední vzdor'']], [[X-Men: Budoucí minulost|''X-Men: Budoucí minulost'']] a [[X-Men: Apokalypsa|''X-Men: Apokalypsa'']].


Film byl propuštěn ve Spojených státech 7. června 2019.
Film byl premiérově uveden ve Spojených státech amerických [[7. červen|7. června]] 2019, v českých kinech měl premiéru o den dříve.


== Děj ==
== Děj ==
{{Spoiler}}
V roce 1975, osmiletý Jean Gray neúmyslně používá její telekinezi způsobit autonehodu, která zabije její rodiče. Krátce nato ji profesor Charles Xavier vezme do Xavierovy školy pro nadané mládežníky, kde psychicky blokuje nehodu ze svých vzpomínek a pomáhá jí zdokonalovat její psychické schopnosti.
Příběh začíná v roce 1975, kdy osmiletá Jean Grayová neúmyslným použitím své [[telekineze]] způsobí autonehodu, při níž zahynou její rodiče. Krátce nato ji profesor Charles Xavier vezme do Xavierovy školy pro nadané děti, kde mentálně vytěsní nehodu z jejích vzpomínek a pomáhá jí zdokonalovat psychické schopnosti.


V roce 1992, devět let po celosvětové devastaci způsobené En Sabah Nur, X-Men reagují na nouzový signál raketoplánu Endeavour, který je kriticky poškozen sluneční energií podobnou slunečnímu záření. Zatímco X-Men zachrání všechny kosmonauty, Jean je uvízlý a nakonec absorbuje veškerou energii do jejího těla. Jean přežije událost, a její psychické síly jsou velmi zesílené jako výsledek. Ve stejné době je mentální blok, který Xavier umístil, zničen, a náhodně napadne mutanty, kteří se učí ve škole Xavier po duševním zhroucení, poté následuje. Ona později cestuje do jejího dětského rodného města Red Hook, New York, poté, co zjistil, že její otec je stále naživu. X-Men pokouší se Jean domů, ale ona zraní Petera Maximoffa a náhodně zabije Raven Darkhölme před odletět pryč.
V roce 1992, devět let po celosvětové devastaci způsobené En Sabah Nur, tým X-Menů reaguje na nouzový signál raketoplánu Endeavour, který je kriticky poškozen energií podobnou slunečnímu záření. Zatímco X-Meni zachrání všechny kosmonauty, Jean uvízne a nakonec absorbuje veškerou energii do svého těla. Jean tuto událost přežije a v důsledku její psychické síly velmi zesílí. Současně přestane fungovat její mentální blok, který Xavier vytvořil, a ona po duševním zhroucení nečekaně napadne mutanty, kteří se učí v Xavierově škole. Později odcestuje do svého rodného města Red Hook ve státě New York, když zjistí, že její otec je stále naživu. X-Meni se pokusí odvést Jean zpět, ona však zraní Petera Maximoffa (Quicksilver) a náhodně zabije Raven Darkhölme (Mystique) a X-Menům unikne.


Jean cestuje do mutantního uprchlického ostrova Genosha, aby vyhledal pomoc od Erika Lehnsherra při kontrole jejích sil, ale Erik ho odvrací poté, co se zapojila do boje s americkými vojenskými silami, jejichž úkolem bylo zatčení. Jean se setká s Vukem, vůdcem mimozemské rasy, která se mění ve tvaru, známou jako D'Bari, která jí vysvětluje, že byla posedlá silou kosmické síly, která zničila D'Barisovu planetu před lety. Moc spotřebovala všechny, s nimiž se setkala, až se setkala s Jeanem. Mezitím, Hank McCoy, který se cítí zradil Xavierovou manipulací Jeanových vzpomínek, se spojil s Erikem a jeho mutantními uprchlíky, aby snesl Jeana v New Yorku.
Jean odcestuje na mutantní uprchlický ostrov Genosha, aby požádala Erika Lehnsherra (Magneto) o pomoc s ovládáním svých schopností. Erik ji však odmítne kvůli tomu, že se zapojila do boje s americkými vojenskými silami, jejichž úkolem bylo ho zatknout. Jean se setká s Vuk, lídryní mimozemské rasy měňavců známé jako D'Bari, která jí vysvětlí, že ji zachvátila síla kosmické energie, jež před lety zničila planetu obývanou D'Bari. Tato síla zničila všechny, s nimiž se setkala, až Jean jako první její působení přežila. Mezitím se Hank McCoy (Beast), který nesouhlasil s Xavierovou manipulací Jeaniných vzpomínek, připojí k Erikovi a jeho mutantním uprchlíkům, aby společně našli Jean v New Yorku.


Na učení Erikova plánu zabít Jeana, X-muži konfrontují jej a jeho frakci v New Yorku. Oni bojují a Erik zvládá proniknout do budovy a konfrontovat Jean, ale je přemožen její nové schopnosti. Xavier pak vstoupí do budovy se Scottem Summersem, který způsobí, že na ně Jean zaútočí, dokud ji Xavier nepřesvědčí, aby si přečetla své vzpomínky - což umožnilo vzkřísit její osobnost. Jean se cítí lítostivě a požádá Vuk, aby ji převzal; nicméně, to rychle ukáže, že dělat tak by zabila ji. Xavier a Scott dokážou Vukovi plně vstřebat sílu od Jeana, dříve než jsou obě mutantní frakce zajaty americkou vládou a umístěny ve vlaku směřujícím k tajnému zařízení. Vlak je napaden Vuk a její D'Bari síly. Když jsou vojáci přemoženi řadiči tvarů, mutanti jsou osvobozeni od omezení, aby bojovali s hrozbou. Xavier přiznává Jeanovi v jeho mysli, dovolit Jeanově osobnosti získat kontrolu nad silou uvnitř ní. Vuk se opět pokouší odvést Jeana ze síly, ale Jean uvolní svůj plný potenciál a zabije Vuk, než zmizí ve vesmíru.
Když se X-Meni dozvědí o Erikovu záměru zabít Jean, postaví se mu v New Yorku do cesty. Dojde k boji, přičemž Erikovi se podaří proniknout do budovy a konfrontovat Jean. Ta ho však s pomocí svých nových schopností přemůže. Xavier pak vstoupí do budovy spolu se Scottem Summersem (Cyclops). I na ně zprvu Jean zaútočí, Xavierovi se však podaří ji přesvědčit, aby si přečetla jeho vzpomínky - čímž vzkřísí její původní osobnost. Jean v pocitu lítosti požádá Vuk, aby odebrala její energii, brzy se však ukáže, že by to Jean zabilo. Xavier a Scott dokážou přerušit proces dříve, než Jean zcela zničí, Poté jsou obě mutantní frakce zajaty americkými vládními silami a umístěny do vlaku směřujícího k tajnému karanténnímu zařízení. Vlak přepadne Vuk a její D'Bariové. Vojáci čelící přesile měňavců zbaví mutanty okovů, aby jim pomohli bojovat s hrozbou. Xavier se v myšlenkách domluví s Jean a dovolí její osobnosti získat kontrolu nad silou v ukrytou. Vuk se opět pokusí z Jean vysát všechnu energii, ta však uvolní svůj plný potenciál a Vuk zabije. Poté sama zmizí ve vesmíru.


Následkem incidentu je škola přejmenována na Jean Grey School pro nadané mládežníky a Hank se stává jejich novým děkanem; s Xavierem, který odešel do důchodu po desetiletích bojů za práva mutantů. Když se Xavier usadil v Paříži, setkal se s Erikem a neochotně souhlasí, že s ním zahraje šachovou partii. Když začnou hrát, na obloze se objeví planoucí fénix.
V důsledku celého incidentu je škola přejmenována na Školu Jean Greyové School pro nadané děti a jejím novým ředitelem se stane Hank. Xavier po desetiletích bojů za práva mutantů odchází do důchodu a usadí se v Paříži. Tam se setká s Erikem a zdráhavě souhlasí, že s spolu zahrají šachovou partii. Když začnou hrát, na obloze se objeví planoucí fénix.

{{Endspoiler}}


== Obsazení ==
== Obsazení ==
Řádek 70: Řádek 73:
{{Obsazení konec}}
{{Obsazení konec}}


=== Externí odkazy ===
== Externí odkazy ==


* {{Čsfd film}}
* {{Imdb film|id=}}
{{Pahýl}}
{{Pahýl}}
{{X-Men}}
{{X-Men}}

Verze z 10. 6. 2019, 13:46

X-Men: Dark Phoenix
Původní názevDark Phoenix
Země původuUSAUSA USA
Jazykangličtina
Délka114 minut
PředlohaX-Men podle Stan Lee
Jack Kirby
ScénářSimon Kinberg
RežieSimon Kinberg
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJames McAvoy
Michael Fassbender
Jennifer Lawrence
Nicholas Hoult
Sophie Turner
Tye Sheridan
Alexandra Shipp
Kodi Smit-McPhee
Evan Peters
Jessica Chastain
ProdukceSimon Kinberg
Karen Rosenfelt
Lauren Shuler Donner
Todd Hallowell
KameraMauro Fiore
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 7. června 2019
Česko 6. června 2019
Produkční společnosti20th Century Fox
The Donners' Company
Marvel Entertainment
TSG Entertainment
DistribuceWalt Disney Studios Motion Pictures
X-Men
X-Men: Apokalypsa Noví mutanti
Některá data mohou pocházet z datové položky.

X-Men: Dark Phoenix (ve Spojených státech amerických pouze Dark Phoenix) je americký superhrdinský film z roku 2019 inspirovaný ságou Dark Phoenix z komiksu X-Men od Chrise Claremonta. Jedná se o dvanáctý a zároveň předposlední snímek z filmové série X-Men. Je přímým pokračováním filmu X-Men: Apokalypsa z roku 2016. V roli hlavní postavy Jean Greyové hraje Sophie Turnerová, dále v něm hrají James McAvoy (Profesor X), Michael Fassbender (Magneto), Jennifer Lawrence (Mystique), Nicholas Hoult (Beast), Tye Sheridan (Cyclops), Jessica Chastain (Smith) a další. Režie se ujal Simon Kinberg, který dříve napsal scénáře k filmům X-Men: Poslední vzdor, X-Men: Budoucí minulost a X-Men: Apokalypsa.

Film byl premiérově uveden ve Spojených státech amerických 7. června 2019, v českých kinech měl premiéru o den dříve.

Děj

Šablona:Spoiler Příběh začíná v roce 1975, kdy osmiletá Jean Grayová neúmyslným použitím své telekineze způsobí autonehodu, při níž zahynou její rodiče. Krátce nato ji profesor Charles Xavier vezme do Xavierovy školy pro nadané děti, kde mentálně vytěsní nehodu z jejích vzpomínek a pomáhá jí zdokonalovat psychické schopnosti.

V roce 1992, devět let po celosvětové devastaci způsobené En Sabah Nur, tým X-Menů reaguje na nouzový signál raketoplánu Endeavour, který je kriticky poškozen energií podobnou slunečnímu záření. Zatímco X-Meni zachrání všechny kosmonauty, Jean uvízne a nakonec absorbuje veškerou energii do svého těla. Jean tuto událost přežije a v důsledku její psychické síly velmi zesílí. Současně přestane fungovat její mentální blok, který Xavier vytvořil, a ona po duševním zhroucení nečekaně napadne mutanty, kteří se učí v Xavierově škole. Později odcestuje do svého rodného města Red Hook ve státě New York, když zjistí, že její otec je stále naživu. X-Meni se pokusí odvést Jean zpět, ona však zraní Petera Maximoffa (Quicksilver) a náhodně zabije Raven Darkhölme (Mystique) a X-Menům unikne.

Jean odcestuje na mutantní uprchlický ostrov Genosha, aby požádala Erika Lehnsherra (Magneto) o pomoc s ovládáním svých schopností. Erik ji však odmítne kvůli tomu, že se zapojila do boje s americkými vojenskými silami, jejichž úkolem bylo ho zatknout. Jean se setká s Vuk, lídryní mimozemské rasy měňavců známé jako D'Bari, která jí vysvětlí, že ji zachvátila síla kosmické energie, jež před lety zničila planetu obývanou D'Bari. Tato síla zničila všechny, s nimiž se setkala, až Jean jako první její působení přežila. Mezitím se Hank McCoy (Beast), který nesouhlasil s Xavierovou manipulací Jeaniných vzpomínek, připojí k Erikovi a jeho mutantním uprchlíkům, aby společně našli Jean v New Yorku.

Když se X-Meni dozvědí o Erikovu záměru zabít Jean, postaví se mu v New Yorku do cesty. Dojde k boji, přičemž Erikovi se podaří proniknout do budovy a konfrontovat Jean. Ta ho však s pomocí svých nových schopností přemůže. Xavier pak vstoupí do budovy spolu se Scottem Summersem (Cyclops). I na ně zprvu Jean zaútočí, Xavierovi se však podaří ji přesvědčit, aby si přečetla jeho vzpomínky - čímž vzkřísí její původní osobnost. Jean v pocitu lítosti požádá Vuk, aby jí odebrala její energii, brzy se však ukáže, že by to Jean zabilo. Xavier a Scott dokážou přerušit proces dříve, než Jean zcela zničí, Poté jsou obě mutantní frakce zajaty americkými vládními silami a umístěny do vlaku směřujícího k tajnému karanténnímu zařízení. Vlak přepadne Vuk a její D'Bariové. Vojáci čelící přesile měňavců zbaví mutanty okovů, aby jim pomohli bojovat s hrozbou. Xavier se v myšlenkách domluví s Jean a dovolí její osobnosti získat kontrolu nad silou v ní ukrytou. Vuk se opět pokusí z Jean vysát všechnu energii, ta však uvolní svůj plný potenciál a Vuk zabije. Poté sama zmizí ve vesmíru.

V důsledku celého incidentu je škola přejmenována na Školu Jean Greyové School pro nadané děti a jejím novým ředitelem se stane Hank. Xavier po desetiletích bojů za práva mutantů odchází do důchodu a usadí se v Paříži. Tam se setká s Erikem a zdráhavě souhlasí, že s spolu zahrají šachovou partii. Když začnou hrát, na obloze se objeví planoucí fénix.

Šablona:Endspoiler

Obsazení

James McAvoy Charles Xavier / Professor X
Michael Fassbender Erik Lehnsherr / Magneto
Jennifer Lawrence Raven Darkhölme / Mystique
Nicholas Hoult Hank McCoy / Beast
Sophie Turner Jean Grey / Phoenix
Tye Sheridan Scott Summers / Cyclops
Alexandra Shipp Ororo Munroe / Storm
Kodi Smit-McPhee Kurt Wagner / Nightcrawler
Evan Peters Peter Maximoff / Quicksilver
Jessica Chastain Vuk

Externí odkazy