Youtuber: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Robot: smazání zastaralé šablony
značky: editace z mobilu editace z mobilní aplikace editace z mobilní aplikace pro Android
Řádek 85: Řádek 85:
* Streamer je youtuber, který natáčí videa přes [[livestream]] a baví lidi online, hraje hry, povídá příběhy ze svého života. Záznamy z těchto streamů též často nahrává na svůj YouTube kanál.
* Streamer je youtuber, který natáčí videa přes [[livestream]] a baví lidi online, hraje hry, povídá příběhy ze svého života. Záznamy z těchto streamů též často nahrává na svůj YouTube kanál.
* Booktuber tvoří videa, která se týkají čtení a knih.
* Booktuber tvoří videa, která se týkají čtení a knih.
[[Soubor:PewDiePie at PAX 2015.jpg|náhled|Nejodebíranější youtuber na světě – [[PewDiePie]]]]
[[Soubor:PewDiePie at PAX 2015.jpg|náhled|Druhý nejodebíranější youtuber na světě – [[PewDiePie]]]]


=== Vystupování v realitě ===
=== Vystupování v realitě ===

Verze z 24. 5. 2019, 12:25

Youtuber je osoba, která na internetovém serveru YouTube aktivně nahrává videa.[1][2] Pro významné youtubery s mnoha fanoušky je tato platforma díky příjmům z reklamy i živností.[3][4] V současnosti se trend youtuberů rozšiřuje na úkor tradičních médií jako například televize.

Charakteristika

Youtubeři nejsou klasickými celospolečenskými celebritami, ale na svou cílovou skupinu mívají větší vliv než celebrity z tradičních médií, mezi mladistvými jsou často také mnohem populárnější.[5] Dle diplomové práce Jakuba Sedláčka z Filozofické fakulty UK tuto skutečnost ovlivňují čtyři hlavní faktory: familiárnost, autenticita, spřízněnost a informační hodnota.[6][7] Podle studie společnosti TNS Aisa byl YouTube v roce 2014 nejsledovanějším médiem ve věkové kategorii do 35 let.[8][9]

Dělení dle činnosti

Youtubery můžeme dělit podle typů a žánrů jejich videí například na:[10][11]

  • Video blogger (zkráceně vloger) vytváří a publikuje videa na různá témata. Glosuje a paroduje různé události a videa jiných.
  • Tvůrce let's playů (let's player) komentuje a přidává své poznámky a hlášky k hraní počítačových her.[12] Pro tento typ youtuberů byla vyčleněna platforma YouTube Gaming, která kromě videí podporuje živé vysílání herního obsahu.
  • Beauty vlogeři se věnují líčení a kosmetice. Natáčí například hauly, kde zkouší a ukazují nakoupené zboží, nebo DIY (do it yourself), kde vlastnoručně vyrábí různé výrobky.
  • Pranksteři jsou uživatelé natáčející tzv. „pranky“, tj. videa, ve kterých zkouší vtipným způsobem nějak nachytat ostatní osoby, nebo provádějí různé sociální experimenty.
  • Streamer je youtuber, který natáčí videa přes livestream a baví lidi online, hraje hry, povídá příběhy ze svého života. Záznamy z těchto streamů též často nahrává na svůj YouTube kanál.
  • Booktuber tvoří videa, která se týkají čtení a knih.
Druhý nejodebíranější youtuber na světě – PewDiePie

Vystupování v realitě

Youtubeři vystupují na vlastních festivalech jako je americký Vidcon nebo český Utubering či 4Fans. Pro náhodnější setkání s fanoušky dělají tzv. meetupy. Podle úrovně tvorby a počtu fanoušků získávají ocenění v soutěžích Czech Blog Awards či Utubering Awards. Mívají agentury, které je zastupují, v Česku například GetBoost či Tubrr.[13]

Vydělávání peněz

Úspěšní youtubeři, kteří mají dostatek odběratelů a hodin sledování jejich videí za poslední rok, dle pravidel více než tisíc odběratelů a 4000 hodin,[14] mohou na svých videích vydělávat. V nastavení svého kanálu zapnou zobrazování reklam ve svých videích („zpeněžení“), každé zobrazení těchto reklam následně přináší určitou finanční částku, odvíjenou dle několika faktorů, jako např. druhu reklam nebo zemi původu.[15] Společnost TubeMogul ve své studii z roku 2010 zjistila, že v roce 2009 si tímto způsobem vydělalo zhruba 10 youtuberů více než 100 tisíc dolarů ročně.[16]

Youtubeři se používají kvůli své široké, především mladé komunitě také v marketingu. Ti jim za peníze dělají reklamy na různé produkty či služby, někdy je reklama skrytá,[17] nebo jde o product placement. Začínají s nimi také spolupracovat firmy[18] nebo orgány státní správy, které chtějí komunikovat s mladou generací (např. vzdělávání nebo propagace určitých myšlenek a doporučení, jako např. nebezpečí řízení po požití alkoholu atd.). V České republice první spolupráci s Youtubery v této oblasti navázala Rada vlády pro udržitelný rozvoj, která spolupracovala s Martinem Rotou při komunikaci Cílů udržitelného rozvoje.[19] Jeho video mělo během několika hodin více zhlédnutí než Obamova řeč na podobné téma v OSN.[20] Za pět videí od DeniseTV, další dvě od Carrie Kirsten a ještě 14 příspěvků na sociálních sítích této dvojici youtuberů zaplatila agentura Czech Tourism 241 tisíc korun.[21]

Někteří youtubeři si nechávají vyrábět také merchandising, jejich loga, tváře a další se otiskují na různé předměty jako trička, kosmetika a další oblečení.

Čeští a slovenští youtubeři

Související informace naleznete také v článku Seznam českých YouTube kanálů podle počtu odběratelů.

Youtubeři se stali velkým trendem také v geografické oblasti někdejšího Československa, stovky lidí se tímto způsobem života živí a přibližně dvacet z nich si vydělá ročně přes milion korun.[17] Nejodebíranějším Slovákem je Daniel Sebastián Štrauch vystupující pod přezdívkou GoGoManTV s více než 1,8 miliony odběratelů a v Česku je nejodebíranější Jan Macák vystupující pod přezdívkou MenT s 1,2 miliony odběratelů.

Média často vytvářejí výběry nejlepších youtuberů. Cena Czech Blog Awards, je udělována blogerům a youtuberům podle různých kritérií napříč celou scénou. Časopis Forbes zveřejnil v roce 2015 žebříček nejvlivnějších Čechů na sociálních sítích, v kterém se umístilo také několik youtuberů a youtuberek.[22] Třetí místo obsadili ViralBrothers, osmé Teri Blitzen a deváté místo Hoggy, youtubeři byli i na dalších příčkách žebříčku. Časopis ABC vybral v červnu 2014 následujících pět českých a slovenských youtuberů: vlogger GoGoManTV (podle ABC „jednoznačně nejúspěšnější československý youtuber“), dvojice MadBros, let's player PedrosGame, Vidrail a Ňákej McCitron.[23]

V Česku se každoročně děje několik youtuberských festivalů a akcí. Mezi ně řadíme například Cinetube, 4Fans či Utubering.

Odkazy

Reference

  1. YouTuber [online]. Oxford Dictionaries. Dostupné online. (anglicky) 
  2. YouTuber [online]. Cambridge Dictionary. Dostupné online. (anglicky) 
  3. TURČEKOVÁ, Šárka. Fenomén Youtube. Je možné se tím uživit?. ČtiDoma.cz. 2016-03-24. Dostupné online [cit. 2016-12-01]. 
  4. ÚŠELA, Jan. Jsem youtuberem na plný úvazek. Na průměrný český plat stačí dva miliony zhlédnutí měsíčně, říká Jakub Váňa. Hospodářské noviny [online]. 2017-01-24. Dostupné online. 
  5. PETIŠKA, Eduard. Tahle „televize“ je pro mladý. Česká pozice [online]. 2014-10-26. Dostupné online. 
  6. PROCHÁZKOVÁ, Andrea. Jakub Sedláček: Youtuber je nám mnohem podobnější než jakákoliv jiná celebrita. E15 [online]. 2017-03-14. Dostupné online. 
  7. SEDLÁČEK, Jakub. Zrod YouTube celebrity: přesun mladých diváků od televize k nezávislým tvůrcům obsahu. Praha, 2016. Diplomová práce. Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Ústav informačních studií a knihovnictví. Vedoucí práce Michaela Slussareffová. Dostupné online. (anglicky)
  8. KABÁTOVÁ, Šárka. Česká mládež má nové idoly: Dobře vydělávající Youtubery sledují statisíce mladých. Lidovky.cz [online]. 2015-08-09. Dostupné online. 
  9. AUST, Ondřej. Google rozzlobil české televize: tvrdí, že mladí sledují nejvíc YouTube. Médiář [online]. 2014-09-27. Dostupné online. 
  10. The 13 Most Popular Types Of YouTube Videos. Mediakix [online]. 2016-02-06. Dostupné online. (anglicky) 
  11. Mluvíte youtubersky? Ověřte si, že rozumíte slovům z YouTube. iDNES.cz [online]. 2017-05-27 [cit. 2017-05-27]. Dostupné online. 
  12. DOBROVSKÝ, Pavel. Youtubeři: Filmaři internetového věku. ABC [online]. 2014-07-16. Dostupné online. 
  13. VANĚK, Vladan. David Růžička z Get Boost: YouTube už není jen hračka pro děti. Marketing & Media [online]. 2015-09-16 [cit. 2017-05-19]. Dostupné online. 
  14. VŠETEČKA, Roman. YouTube mění pravidla. Vydělávat můžete až po 10 000 zhlédnutí. Technet.cz [online]. 2017-04-11. Dostupné online. 
  15. LIŠKOVÁ, Adéla. Jak vydělat peníze na Youtube. Je to jednodušší, než si myslíte. StudentMag [online]. 2016-08-04. Dostupné online. 
  16. WEI, Will. Meet The YouTube Stars Making $100,000 Plus Per Year. Business Insider [online]. 2010-08-19. Dostupné online. (anglicky) 
  17. a b Kolik vydělají čeští youtubeři? První z nich překonali milionovou hranici. iDNES.cz [online]. 2017-05-16 [cit. 2017-05-19]. Dostupné online. 
  18. ČERNÁ, Michaela; PÁLKOVÁ, Šárka. Kovy: Youtuber je pro firmy zlatý důl. Týdně mám 15 nabídek na reklamu. iDNES.cz [online]. 2017-05-20. Dostupné online. 
  19. NaprostoRetardovaný. Naprosto Retardovaný - Udržitelný rozvoj [video]. YouTube, 2015-11-21. Dostupné online. 
  20. TeleSUR English. UN Speeches: U.S. President Barack Obama [video]. YouTube, 2015-09-27. Dostupné online. 
  21. Youtubery si najímají i státní firmy. Výsledky jsou skvělé, pochvalují si. iDNES.cz [online]. 2017-05-18 [cit. 2017-05-19]. Dostupné online. 
  22. 77 nejvlivnějších Čechů na sociálních sítích. Forbes [online]. 2016. Dostupné online. 
  23. 5 nejzajímavějších československých youtuberů. ABC [online]. 2014-06-10. Dostupné online. 

Související články

Externí odkazy

Šablona:Youtubeři