Petr Skoumal: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Pixycz (diskuse | příspěvky)
Doplněna filmová hudba a hlavně animované seriály (večerníčky); večerníčky vyčleněny do samostatné sekce. Zdroj: csfd.cz
značky: nevhodná syntaxe v nadpisu editace z Vizuálního editoru
Pixycz (diskuse | příspěvky)
→‎Život: Doplněno autorství konkrétního známého díla.
Řádek 29: Řádek 29:
Velmi významná je jeho tvorba pro film a televizi (např. ''[[Srdečný pozdrav ze zeměkoule]]'', ''[[Nejistá sezóna]]'', ''[[Jára Cimrman ležící, spící]]'', ''[[Svatební cesta do Jiljí]]'', ''[[Rozpuštěný a vypuštěný]]'') i k večerníčkům (''[[Maxipes Fík]]'', ''[[Bob a Bobek - králíci z klobouku|Bob a Bobek]]'', ''[[...A je to!]]'').
Velmi významná je jeho tvorba pro film a televizi (např. ''[[Srdečný pozdrav ze zeměkoule]]'', ''[[Nejistá sezóna]]'', ''[[Jára Cimrman ležící, spící]]'', ''[[Svatební cesta do Jiljí]]'', ''[[Rozpuštěný a vypuštěný]]'') i k večerníčkům (''[[Maxipes Fík]]'', ''[[Bob a Bobek - králíci z klobouku|Bob a Bobek]]'', ''[[...A je to!]]'').


Psal hudbu mnohým hudebníkům, několik let působil jako člen kapely [[Etc...]] [[Vladimír Mišík|Vladimíra Mišíka]], dlouhodobě spolupracoval například s [[Michal Prokop|Michalem Prokopem]]. Vystupoval i v dětských představeních v [[Divadlo v Dlouhé|Divadle v Dlouhé]].
Psal hudbu mnohým hudebníkům, několik let působil jako člen kapely [[Etc...]] [[Vladimír Mišík|Vladimíra Mišíka]], dlouhodobě spolupracoval například s [[Michal Prokop|Michalem Prokopem]] (složil např. píseň ''[[Kolej Yesterday]]''). Vystupoval i v dětských představeních v [[Divadlo v Dlouhé|Divadle v Dlouhé]].


Zemřel po dlouhé nemoci [[28. září]] [[2014]] v pražské nemocnici ve Střešovicích.<ref>{{Citace elektronického periodika
Zemřel po dlouhé nemoci [[28. září]] [[2014]] v pražské nemocnici ve Střešovicích.<ref>{{Citace elektronického periodika

Verze z 13. 5. 2019, 15:27

Petr Skoumal
Základní informace
Narození7. března 1938
Praha
Úmrtí28. září 2014 (ve věku 76 let)
Praha
Příčina úmrtínemoc
Místo pohřbeníNový židovský hřbitov na Olšanech
Žánrypopmusic, dětská hudba, jazz
Povolánízpěvák, hudební skladatel, textař, klavírista
Nástrojeklavír
Manžel(ka)Ilona Svobodová
RodičeAloys Skoumal a Hana Skoumalová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Skoumal (7. března 1938 Praha28. září 2014 Praha) byl český skladatel, textař a klávesista. Od konce šedesátých let vystupoval s písničkářem Janem Vodňanským. Byl autorem scénické hudby k divadelním a televizním inscenacím, večerníčkům a k desítkám filmů (např. Jára Cimrman ležící, spící). Věnoval se také oceňované tvorbě písniček pro děti i vlastní sólové dráze.

Život

Jeho rodiči byli překladatelé a literární kritici Aloys Skoumal a Hana Skoumalová, jeho kmotrem byl český katolický spisovatel Jan Čep. Vzhledem k tomu, že matka byla židovského původu, byl otec ke konci války odeslán do sběrného tábora v rakouském Kletendorfu.[1][2] V koncentračních táborech zahynula velká část rodiny z matčiny strany. Po válce se otec Aloys Skoumal stal československým kulturním atašé v Londýně, kde čtyři roky s rodinou žil. Po roce 1948 se vrátili do Československa.[3]

Petr Skoumal zpíval ve sboru Schola kantorum, kde si ho filmaři vybrali pro dětskou roli ve filmu Otakara Vávry Nezbedný bakalář (1946). Tím však jeho „filmová kariéra“ skončila a dál se věnoval především hudbě.

Umělecké vzdělání získal nejdříve na Pražské konzervatoři, kde studoval dirigování. Ve studiu pokračoval na brněnské JAMU, kde absolvoval v roce 1962 obor řízení sboru. Poté psal scénickou hudbu a byl také externím spolupracovníkem Československého rozhlasu.

Spolupráce s Janem Vodňanským

Bývalý klub Eden ve Vršovicích, kde Jan Vodňanský s Petrem Skoumalem občas vystupovali v 70. letech 20. století

Od roku 1966 pracoval v Činoherním klubu, kde byl režisérem a hudebním dramaturgem. Především zde však vyvrcholila jeho spolupráce s Janem Vodňanským. Hráli spolu sice již dříve v Redutě, Ateliéru a Divadle hudby, ale vrcholem jejich společné tvorby byly scénické koláže parodických scének, básní a písniček právě v Činoherním klubu. První z nich vznikla v roce 1969 pod názvem S úsměvem idiota, O rok později pak následovaly Hurá na Bastilu a S úsměvem Donkichota. Některé z textů reagovaly na tehdejší politickou situaci (např. píseň Maršálové se dotýká invaze vojsk v srpnu 1968), a proto se jejich autoři stali nepohodlnými.

Za normalizace (koncem roku 1973) byly jejich hry zakázány, Skoumal s Vodňanským museli z divadla odejít a bylo jim zakázáno i účinkování v televizi a rozhlase. Mohli vystupovat jen příležitostně na některých malých scénách, zprvu v Olympiku ve Spálené ulici, později jen v klubech (např. Eden, Čáslavská, vysokoškolské koleje na Strahově, Petynka).

Scénická, filmová a písničková tvorba

Začátkem 80. let se jejich umělecké dráhy rozešly a od té doby se plně věnoval samostatné tvorbě a psal mnoho písniček. I když jsou rozděleny na tvorbu pro děti a pro dospělé, hranice mezi nimi není nikdy ostrá a např. mnohé dětské písničky mají, díky jeho osobitému stylu, ohlas i u dospělých.

V listopadu 1989 složil též monumentální píseň Neopouštěj nás (Svatý Václave).

Velmi významná je jeho tvorba pro film a televizi (např. Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Nejistá sezóna, Jára Cimrman ležící, spící, Svatební cesta do Jiljí, Rozpuštěný a vypuštěný) i k večerníčkům (Maxipes Fík, Bob a Bobek, ...A je to!).

Psal hudbu mnohým hudebníkům, několik let působil jako člen kapely Etc... Vladimíra Mišíka, dlouhodobě spolupracoval například s Michalem Prokopem (složil např. píseň Kolej Yesterday). Vystupoval i v dětských představeních v Divadle v Dlouhé.

Zemřel po dlouhé nemoci 28. září 2014 v pražské nemocnici ve Střešovicích.[4]

Osobní život

Manželkou Petra Skoumala byla herečka Ilona Svobodová, před ní žil s herečkou Táňou Fischerovou, se kterou měl syna Kryštofa (* 1976). [5]

Diskografie

Petr Skoumal hraje na piáno

Gramofonové LP desky s Janem Vodňanským

  • S úsměvem idiota Supraphon
  • S úsměvem Donkichota a Hurá na Bastilu (dvojité LP), Supraphon
  • Vodňanský & Skoumal : Život a dílo, Supraphon, 2008, 4 CD - obsahuje předešlá alba S úsměvem idiota, Hurá na Bastilu, S úsměvem Donkichota, Od půl jednej do čtvrt na tři a Večírek rozpadlých dvojic, soubor je doplněn dříve nevydanými písněmi. EAN 099925586027[6]

CD pro děti

CD pro dospělé

CD desky s Janem Vodňanským

DVD

Písní Zvolna chápu je také zastoupen na EP sampleru Drobné skladby mistrů (Panton, 1988).

V roce 2007 vydal výběrové 3CD 52+2.

Filmová hudba

Televizní večerníčky

Knihy

Odkazy

Reference

  1. Velký rozhovor s Petrem Skoumalem, divadelni-noviny.cz, 3. červenec, 2014
  2. Profil a filmografie Petra Skoumala na Cinemania
  3. Zemřel hudebník Petr Skoumal, kromě dua s Vodňanským jej proslavila hudba pro děti, ihned.cz, 28. září 2014
  4. Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 76 let hudebník Petr Skoumal. Lidovky.cz [online]. 2014-09-28 [cit. 2014-09-28]. Dostupné online. 
  5. Zemřel Petr Skoumal, divadelni-noviny.cz, 28. Září, 2014
  6. Jan Vodňanský, Petr Skoumal: Život a dílo [online]. Supraphon [cit. 2018-08-21]. Dostupné online. 
  7. http://www.supraphon.cz/cs/novinky/archiv-dle-data/&list%5Bsort%5D=&list%5Boffset%5D=15&month=2008-11&older=1?item=679

Literatura

  • Dagmar Blümlová: Aloys Skoumal - ironik v české pasti - kniha o skladatelově otci věnuje hodně místa i manželce Haně a synům Janovi, Aloisovi a Petrovi

Externí odkazy