Gosudar-imperátor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Pravopis
Řádek 34: Řádek 34:
{{Symboly monarchie}}
{{Symboly monarchie}}


[[Kategorie:Tituly]]
[[Kategorie:Šlechtické tituly]]
[[Kategorie:Panovníci podle titulů]]
[[Kategorie:Panovníci podle titulů]]
[[Kategorie:Ruské impérium]]
[[Kategorie:Ruské impérium]]
[[Kategorie:Císařské tituly]]

Verze z 20. 4. 2019, 09:15

Gosudar-imperátor (rusky государь император) či všeruský imperátor (rusky Император Всероссийский) je oficiální pojmenování nebo oslovení ruského cara používané mezi léty 17211917. Slovo vzniklo spojením staršího ruského titulu pro panovníka gosudar (rusky государь) a západního (původně římského) panovnického titulu imperátora (rusky император, překládáno též jako císař) v době Petra I. Velikého. Slovo gosudar mělo původně význam pána, ve smyslu majitele všeho živého a neživého, a pravděpodobně ve středověku (ve 14. století) bylo přeneseno na pojmenování ruských vladařů. Titul imperátora začali ruští carové postupně užívat po vyhlášení Ruska říší v roce 1721.

Oficiální krátké oslovení či označení ruského cara bylo v 18. a 19. století vždy následující: „Jeho Imperátorské Veličenstvo gosudar imperátor N. N.“ (rusky Его императорское Величество Государь Император N. N.).

Car

Tento titul je také někdy uváděn jako car gosudar. A méně oficiálně, ale v mnoha případech se u tohoto titulu vypouští slovo gosudar. Ale slovo car Царь (pro vládce Ruska s velkou iniciálou) nebylo nikdy v říšské oficiální titulatuře. Jde o tradiční, ale prakticky lidové označení. V překladech (literatury, filmů, počítačových her) se "car" používá jako ruská obdoba titulu král".

Literatura

Související články