Trojpolní systém: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
m Editace uživatele 85.71.105.12 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je JAnDbot
značka: rychlé vrácení zpět
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Crop rotation - cs.png|náhled|Schéma trojpolního systému]]
[[Soubor:Crop rotation - cs.png|náhled|Schéma trojpolního systému]]
'''Trojpolní systém''' představoval vylepšený způsob obdělávání [[zemědělská půda|půdy]], který cca ve [[13. století]] vytlačil tzv. [[dvoupolní systém]], užívaný v raném [[středověk]]u. Spočíval v rozdělení obdělávané půdy na tři části. Jedna se osela na [[jaro|jaře]], druhá na [[podzim]] a třetí se nechala ladem. Příští rok se celé pospořádání posunulo – předchozí [[únor]] byl oset na jaře, předchozí na jaře osetá část na podzim a poslední část [[pole]] odpočívala.
'''Trojpolní systém''' představoval vylepšený způsob obdělávání [[zemědělská půda|půdy]], který cca ve [[13. století]] vytlačil tzv. [[dvoupolní systém]], užívaný v raném [[středověk]]u. Spočíval v rozdělení obdělávané půdy na tři části. Jedna se osela na [[jaro|jaře]], druhá na [[podzim]] a třetí se nechala ladem. Příští rok se celé pospořádání posunulo – předchozí [[úhor]] byl oset na jaře, předchozí na jaře osetá část na podzim a poslední část [[pole]] odpočívala.


== Střídání ==
== Střídání ==

Verze z 4. 4. 2019, 17:33

Schéma trojpolního systému

Trojpolní systém představoval vylepšený způsob obdělávání půdy, který cca ve 13. století vytlačil tzv. dvoupolní systém, užívaný v raném středověku. Spočíval v rozdělení obdělávané půdy na tři části. Jedna se osela na jaře, druhá na podzim a třetí se nechala ladem. Příští rok se celé pospořádání posunulo – předchozí úhor byl oset na jaře, předchozí na jaře osetá část na podzim a poslední část pole odpočívala.

Střídání

  1. úhor, jař, ozim
  2. jař, ozim, úhor
  3. ozim, úhor, jař

Od 13. století, díky relativnímu nedostatku půdy i vylepšení zemědělského nářadí, se změnil systém obdělávání půdy. Dosavadní přílohová soustava, kdy část polí po několik let ležela ladem a samovolně obnovovala úrodnost, byla vystřídána trojpolním rotačním systémem. Pozemky vsi, tzv. plužina, jsou rozděleny na tři části, z nichž jedna je oseta ozimy, druhá jařemi a třetí zůstává ležet úhorem. Po roce jsou pak pole, jež byla původně vyhrazená pro ozimy, oseta jařemi a ve třetím roce je daný díl půdy ponechán jako úhor.

Odkazy

Související články

Externí odkazy