Kuna skalní: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Popis: přidány informace
značky: editace z mobilu editace z mobilní aplikace editace z mobilní aplikace pro Android
→‎Popis: formulace
Řádek 18: Řádek 18:


== Popis ==
== Popis ==
Kuna skalní (Martes foina) má dlouhé štíhlé tělo s hedvábnou srstí a bílou náprsenkou na krku. Dorůstá délky 30-50 cm, z toho ocas dosahuje délky až 20 cm a váhy až 2,3 kg. Dožívá se 10 až 12 let. Polštářky na tlapkách nemá pokryté srstí. Výborně šplhá.
dlouhé štíhlé tělo s hedvábnou srstí a bílou náprsenkou. Dorůstá délky 30-50 cm, z toho ocas dosahuje délky až 20 cm a váhy až 2,3 kg. Dožívá se 10 až 12 let. Polštářky na tlapkách nemá pokryté srstí. Výborně šplhá.


== Areál rozšíření ==
== Areál rozšíření ==

Verze z 17. 3. 2019, 12:43

Jak číst taxoboxKuna skalní
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
ŘíšeŽivočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádšelmy (Carnivora)
ČeleďLasicovití (Mustelidae)
Rodkuna (Martes)
Binomické jméno
Martes foina
Erxleben, 1777
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kuna a kočka domácí
Kuna skalní v zimě
Kostra

Kuna skalní (Martes foina Erxleben, 1777) v minulosti někdy nazývaná též kuna domácí je šelma z čeledi lasicovitých.

Popis

Má dlouhé štíhlé tělo s hedvábnou srstí a bílou náprsenkou. Dorůstá délky 30-50 cm, z toho ocas dosahuje délky až 20 cm a váhy až 2,3 kg. Dožívá se 10 až 12 let. Polštářky na tlapkách nemá pokryté srstí. Výborně šplhá.

Areál rozšíření

Kuna skalní se vyskytuje v Evropě i Asii.

Stanoviště

Oblíbenými stanovišti jsou zarostlá skalnatá prostranství, ruiny či lidmi řídce navštěvované stavby (půdy, zahrady či stavby v okolí chat). V Evropě žije obvykle v blízkosti lidských staveb, a to i v centrech velkých měst včetně Prahy, Brna a Ostravy. Ve městech obývá půdy, opuštěné budovy, šachty a podobné objekty. Živí se zde potkany, zdivočelými holuby i odpadky z popelnic, ale dokáže ulovit až kořist do velikosti bažanta. Známa je také návštěvami chat a chalup, kde rozkousává izolace, zanechává trus i zbytky potravy, lidem mohou vadit také hlučné aktivity kun v období páření. Známa je kuna skalní návštěvami zaparkovaných automobilů, kde může způsobit technické poruchy přehryzáním kabelů a hadiček.[2] Občas se vyskytuje i v lese a šplhá po stromech, nicméně jde o vzácné případy, neboť zde se daří její příbuzné kuně lesní.

Potrava

Kuna se živí především hlodavci a dalšími drobnými savci, na podzim tvoří většinu jídelníčku ovoce. Důležitou složku její potravy tvoří i ptáci (především pěvci a hrabaví), a to jak dospělí jedinci, tak vejce a mláďata. Kuna systematicky plení ptačí hnízda, kde si počíhá i na dospělé jedince. Patří mezi obávané návštěvníky kurníků, kde často zakousne všechny slepice, aniž by je sežrala či vysála krev.[3]

Život

Je to tvor aktivní v noci. Spíše samotářský.

Kuna je březí asi devět měsíců. Poté vrhne dvě až pět slepých mláďat. Ta otevírají oči asi kolem pátého týdne věku. Po třech měsících se osamostatňují, až do podzimu však zůstávají s matkou. Pohlavně dospívají ve dvou letech.

Ochrana

Kuna skalní smí být lovena od 1. listopadu do posledního února, po zbytek roku je hájená. Pouze v oblastech chovu tetřeva, tetřívka, jeřábka a koroptve se smí lovit po celý rok.

Odkazy

Reference

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. Kuny můžou lidem připravit peklo, přichází jejich čas. Novinky.cz. Dostupné online [cit. 2017-12-27]. 
  3. HANZÁK, Jan. Naši savci. Praha: Albatros, 1970. Kapitola Kuna skalní, s. 260. 

Externí odkazy

Šablona:Lovná zvěř v ČR