The Sims 4: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Shadster (diskuse | příspěvky)
→‎Herní balíčky: doplnění nového herního balíčku
Shadster (diskuse | příspěvky)
m →‎O hře: oprava iw, drobné úpravy
Řádek 33: Řádek 33:


== O hře ==
== O hře ==
Hra se v první řadě označuje jako simulátor života. Hráč si vytvoří postavy za které chce hrát. V Sims světě se tyto postavy označují simíci. Pokud máte dodatek [[The Sims 4 : Kočky a psi]], můžete si ke své rodince přidat i zvířecího miláčka.
Hra se v první řadě označuje jako simulátor života. Hráč si vytvoří postavy za které chce hrát. V Sims světě se tyto postavy označují simíci. Pokud máte herní rozšíření [[The Sims 4: Psi a kočky]], můžete si ke své rodince přidat i zvířecího miláčka.


Dalším krokem po vytvoření domácnosti je nastěhování. V základní hře se můžete nastěhovat buď na pozemek, kde můžete postavit dům, nebo do již hotového domu. Vše musíte zvládnou zařídit do 20 000 simelonů. Tak se označuje virtuální měna ve všech sériích The Sims.
Dalším krokem po vytvoření domácnosti je nastěhování. V základní hře se můžete nastěhovat buď na pozemek, kde můžete postavit dům, nebo do již hotového domu. Vše musíte zvládnou zařídit do 20 000 simelonů. Tak se označuje virtuální měna ve všech sériích The Sims.


Hráč svou domácnost provede celým životem - od narození (vytvoření) až do smrti. Aktivní simíci hrané domácnosti mohou navazovat vztahy s ostatními simíky a to buď přímo před jejich obydlím, v práci, nebo na veřejných prostranstvích jako je park aj.
Hráč svou domácnost provede celým životem - od narození (vytvoření) až po smrt. Aktivní simíci hrané domácnosti mohou navazovat vztahy s ostatními simíky a to buď přímo před jejich obydlím, v práci, nebo na veřejných prostranstvích jako je park aj.


Detailnější popis v kapitole Obsah hry.
Detailnější popis v kapitole Obsah hry.

Verze z 5. 3. 2019, 10:10

The Sims 4
VývojářiThe Sims Studio
Maxis
VydavatelElectronic Arts
Herní sérieThe Sims
EngineEA Proprietary
PlatformyMicrosoft Windows
macOS
PlayStation 4
Datum vydání2. září 2014
ŽánrSimulátor života
Herní módvideohra pro jednoho hráče
KlasifikacePEGI 12 a více
ESRB 13 a více
[www.thesims.com/cs_CZ Oficiální webové stránky]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

The Sims 4 je počítačová hra, jejíž vydání se uskutečnilo 4. září roku 2014. Hra byla vytvořena studiem The Sims a produkována společností Maxis (dceřinou společností Electronic Arts). Jedná se o pokračování slavné hry The Sims 3 a čtvrtou hru v sérii. Již vyšly hry The Sims, The Sims 2 a The Sims 3. Ke každé hře vychází tradičně několik datadisků a rozšíření. Před každým vydáním nového datadisku, nebo rozšíření vypouštějí tvůrci videa s očekávanými novinkami. Sérii The Sims má na starost studio Maxis, které spadá pod společnost Electronic Arts.Hra je dostupná pro PC, macOS, PS4 a XBOX ONE.

O hře

Hra se v první řadě označuje jako simulátor života. Hráč si vytvoří postavy za které chce hrát. V Sims světě se tyto postavy označují simíci. Pokud máte herní rozšíření The Sims 4: Psi a kočky, můžete si ke své rodince přidat i zvířecího miláčka.

Dalším krokem po vytvoření domácnosti je nastěhování. V základní hře se můžete nastěhovat buď na pozemek, kde můžete postavit dům, nebo do již hotového domu. Vše musíte zvládnou zařídit do 20 000 simelonů. Tak se označuje virtuální měna ve všech sériích The Sims.

Hráč svou domácnost provede celým životem - od narození (vytvoření) až po smrt. Aktivní simíci hrané domácnosti mohou navazovat vztahy s ostatními simíky a to buď přímo před jejich obydlím, v práci, nebo na veřejných prostranstvích jako je park aj.

Detailnější popis v kapitole Obsah hry.

Obsah hry

Obsah hry je přímo závislý na vydávaných DLC (rozšířeních) a herních balíčcích. DLC do hry tradičně přidává nová sousedství, nábytek někdy i nové funkce. Herní balíčky obvykle přidávají pouze nábytek a oblečení plus interakce související s novými objekty ve hře.

Sousedství

V základní hře jsou tři hratelná města : Vrbová zátoka, Lázeňská oáza, Newcrest. Další sousedství přibývají společně s dodatky: Rozkvetlá promenáda (v dodatku Hurá do práce!), Windenburg (v dodatku Společná zábava), San Myshuno (v dodatku Život ve městě) Brinleton Bay (v dodatku Kočky a psi) Forgotten Hollow (v balíčku Upíři) a Del Sol Valley (v dodatku Cesta ke slávě).

Každé sousedství je jiné a něčím specifické. Vrbová zátoka je povětšinou zelená krajina s listnatými i jehličnatými stromy, Lázeňská oáza je polopoušť, kde se střídá jen léto a podzim. Newcrest je situovaný na předměstí se dvěma pozemky přímo na pláži. Rozkvetlá promenáda se čtyřmi pozemky pro použití jako obchody je situovaná nedaleko řeky a Widenburg je město inspirované Evropou.

Vytváření domácností

Ve čtvrté sérii vývojáři upravili také editor domácností. V této sérii můžete vytvořit prakticky kohokoliv a to i do nejmenších detailů postavy (simíka). V editoru můžete také simíkovi vybrat i spoustu vlastností a životní aspiraci. Životní aspirací se rozumí celoživotní cíl simíka. Ovlivňuje pak jeho přání i náladovky (viz podkapitola Režim života). V editoru domácností můžete vytvořit 1-8 simíků. Mezi simíky se v balíčku Kočky a psi počítají i čtyřnozí členové rodiny. Jakmile vytvářenou domácnost uložíte, zpřístupní se vám možnost nastěhování rodiny. Rodinu můžete nastěhovat buď na prázdný pozemek, nebo do již postaveného domu. Podmínkou k nastěhování jsou dostatečné finance a pokud slučujete dvě domácnosti tak i počet simíků na pozemku. Pokud vlastníte dodatek Život ve měste, můžete svou rodinu nastěhovat i do bytu.

Režim stavby

Po nastěhování domácnosti na pozemek máte dva možnosti režimu hry. Režim stavby a Režim života. V režimu stavby, můžete provádět jakkékoli stavební úpravy, ale i přidávat či přesouvat nábytek. V tomto režimu můžete měnit i dekor stávajícího nábytku pomocí příslušného nástroje.

Režim stavby má dvě základní části, každou pro jiný účel: Stavba a Nákup. Režim stavby je opět propracovaný do detailu, tudíž poskytuje skoro neomezené možnosti. Režim nákupu slouží pro nákup vybavení.

Režim života

Režim života slouží k samotnému hraní s vytvořenými simíky. Kam hra bude směřovat záleží z vélké části na hráči, ale i na rozmarech jeho simíků.

Největší novinkou, oproti minulým sériím, jsou v režimu života tzv. náladovky. Nálad může mít simík hned několik. Na náladách i přímo závisí interakce simíka. Pokud je simík velmi smutný, nechce se mu uklízet, ale může si zavolat na protismuténkovou linku apod.

Pokud je naopak simík s náladou velmi hravý, zpřístupní se mu interakce s tím související (např. recept s gumovými medvídky apod). Ostatní zůstává při starém. Simíci v tomto režimu opravdu žijí. Můžete si najít práci, kamarády, mít děti, nebo se přestěhovat. Opět možnosti hry závisí na počtu rozšíření a balíčků. Čím víc balíčků a rozšíření máte, tím víc možností hra nabízí.Aktualizace

2014
9. září Trpasličí dekorace
1. říjen Duchové
4. listopad Bazény
16. prosinec
  • Nové kariéry
  • Nové dovolené
  • Balíček Šťastné a veselé
2015
3. únor Genealogie
2017
13. leden Batolata

Rozšíření

2015-2019
Hurá do práce! (Get to Work) - Přidána 3 nová zaměstnání, možnost založit si vlastní podnik
Společná zábava (Get Together) - Možnost vyrazit se simíky do nového města Windenburg nebo založit kluby
Život ve městě (City Living) - Nové město San Myshuno, nabízí spoustu nových aktivit pro vaše simíky
Psi a kočky (Cats & Dogs) - Nová funkce je ve tvorbě Simíka (vytvoření koček a psů). S mazlíčky je možno provádět spoustu interakcí. Nové venkovské město Brindleton Bay má krásné předměstí s trhy. Můžeme zde naleznout veterinární kliniku „U Brindletonské tlapky“
Roční období (Seasons) - Počasí, změna ročních období, nabízí spoustu nových aktivit pro vaše Simiky. Rukou v ruce jdou s ročními obdobími svátky, které si můžete vytvořit upravit a určit jestli se ten den jde do práce/školy atp. Některé svátky jsou už předvytvořeny např. Den lásky, Oslava sklizně, Vánoce a Silvestr.
Cesta ke slávě (Get Famous) - V tomto rozšíření se můžete stát slavnými. Můžete být herci, zpěváky nebo vystupovat na koncertech s hudeními nástroji.

Herní balíčky

2015-2019
Únik do přírody (Outdoor Retreat) - Možnost vyrazit na dovolenou do Žulových kaskád a trávit čas u ohně.
Návšteva v lázních (Spa Day) - Možnost vyrazit do lázní a zacvičit si jógu nebo meditovat.
Jdeme se najíst (Dine Out) - Možnost jít se najíst do restaurace, otevřít si vlastní restauraci a najmout zaměstnance, sestavit vlastní jídelní lístek atd.
Upíři (Vampires) - Nové město Forgotten Hollow, vytváření upíru, nadpřirozené schopnosti.
Rodičovství (Parenthood) - Rozvíjejte rodičovské dovednosti, utvářejte dětství svých Simíků, užívejte si nové rodinné aktivity.
Dobrodružství v džungli (Jungle Adventure) - Možnost vyrazit na dovolenou do Selvadorada a prozkoumávat džungli.
StrangerVille (StrangerVille) - Přidává nové město StrangerVille a vlastní dějovou linku.

Kolekce

2015–2019
The Sims 4: Přepychový večírek (Luxury party stuff) - Možnost uspořádat luxusní večírek
The Sims 4: Perfektní patio (Perfect patio stuff) - Nový venkovní nábytek a vířivky
The Sims 4: Báječná kuchyně (Cool kitchen stuff) - Možnost vybavit si nově kuchyň a vytvořit si různé druhy zmrzliny
The Sims 4: Strašidelné věcičky (Spooky stuff) - Nové vybavení na oslavu Halloweenu a možnost vydlabat si dýně
The Sims 4: Domácí kino (Movie hangout stuff) - Nová obří obrazovka a možnost pustit si až 10 nových filmů sestříhaných z předchozí série The Sims 3
The Sims 4: Romantická zahrada (Romantic garden stuff) - Úplně nové druhy květin a vybavení zahrady ve viktoriánském stylu, nová fontána, do které můžete např. přidat mýdlo a nová studna přání, která vám nabízí až 50 různých výsledků přání
The Sims 4: Dětský pokoj (Kids Room stuff) - Nový nábytek s dětskou tematikou, nové oblečení a účesy pro děti, nové aktivity pro děti
The Sims 4: Zahrada za domem (Backyard stuff) - Nové objekty na zahradu
The Sims 4: Staré časy (Vintage Glamour stuff) - Nové objekty a oblečení ve starším stylu, majordomus
The Sims 4: Bowlingový večer (Bowling Night stuff) - Nové objekty s bowlingovou tematikou, bowlingová herna
The Sims 4: Fitness (Fitness stuff) - Nové cvičební objekty, sportovní oblečení a účesy
The Sims 4: Batolata (Toddler stuff) - Nové objekty, oblečení a účesy pro batolata
The Sims 4: Pereme (Laundry day stuff) - Pračky, sušičky a objekty do prádelen
The Sims 4: Můj první mazlíček (My first pet stuff) - Křeček

Edice hry

K dispozici je celkem 5 edicí hry. První je standardní, která obsahuje pouze základní hru The Sims 4, poté je limitovaná edice, která obsahuje základní hru a bonusové DLC, poté je Digital Deluxe, která navíc obsahuje i další DLC a OST (tj. zvuková stopa). Poté existuje také Prémiová edice, která obsahuje DLC a Průvodce pro tvůrce, což je kniha v pevné vazbě. Poslední a nejdražší je sběratelská, která obsahuje vše, co Digital Deluxe, plus USB svítící sochu ve tvaru diamantu a průvodce pro tvůrce jak v tištěné tak v elektronické podobě. Všechny edice vyjma standardní a Digital Deluxe jsou limitované počtem.

Systémové požadavky

PC s Windows Minimální Doporučené
Procesor Intel Core 2 Duo E4300 nebo AMD Athlon 64 X2 4000+ Intel Core i5-750 nebo AMD Athlon X4
Operační paměť 2GB 4GB
Grafická karta NVIDIA GeForce 6600 nebo ATI Radeon X1300 nebo Intel GMA X4500 NVIDIA GeForce GTX 650 a lepší
Volné místo na HDD 10GB + 1GB na vlastní obsah a uložené hry 10GB + 1GB na vlastní obsah a uložené hry
Operační systém Windows XP SP3 a vyšší 64bitový Windows 7 a vyšší
Mechaniky DVD-ROM mechanika, pokud byla hra zakoupena na DVD, ne elektronicky DVD-ROM mechanika, pokud byla hra zakoupena na DVD, ne elektronicky
Zařízení Myš, klávesnice, zvuková karta Myš, klávesnice, zvuková karta
Další Internetové připojení pro aktivaci hry, stažení aktualizací a pro galerii Internetové připojení pro aktivaci hry, stažení aktualizací a pro galerii

Externí odkazy