Diskuse:Kontinent: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Nolanus v tématu „Rozdělení
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová sekce →‎Rozdělení
→‎Rozdělení: :Nojono, utíká to, utíká... Obecně: principem encyklopedie je, že v encyklopedii jde o vysvětlení termínů - pokud tedy slovo, termín nejsou úplná synonyma, mělo by vysvětlení být vždy oddělené; jednak toto je vlastně definiční princip encyklopedie, jednak to má i důvody praktické, proto jsem zřejmě onehdá ten návrh podal. :Pokud nicméně ke rozdělení dosud nedošlo, nechal bych to tu řekněme týden, pokud se někdo neozve v diskuzi a pak kdyžtak návrh smazal. Jako připomenutí pro n
Řádek 12: Řádek 12:


Vzhledem k tomu, že se termíny opravdu často chápou jako synonymní, a vzhledem k bohaté interwiki bych se asi nebránil ponechání dosavadního řešení, kdy bude případný rozdíl v termínech vysvětlen tady v článku a „světadíl“ bude zachován jen jako přesměrování sem. --[[Wikipedista:Bazi|Bazi]] ([[Diskuse s wikipedistou:Bazi|diskuse]]) 26. 2. 2019, 11:50 (CET)
Vzhledem k tomu, že se termíny opravdu často chápou jako synonymní, a vzhledem k bohaté interwiki bych se asi nebránil ponechání dosavadního řešení, kdy bude případný rozdíl v termínech vysvětlen tady v článku a „světadíl“ bude zachován jen jako přesměrování sem. --[[Wikipedista:Bazi|Bazi]] ([[Diskuse s wikipedistou:Bazi|diskuse]]) 26. 2. 2019, 11:50 (CET)

:Nojono, utíká to, utíká... Obecně: principem encyklopedie je, že v encyklopedii jde o vysvětlení termínů - pokud tedy slovo, termín nejsou úplná synonyma, mělo by vysvětlení být vždy oddělené; jednak toto je vlastně definiční princip encyklopedie, jednak to má i důvody praktické, proto jsem zřejmě onehdá ten návrh podal.

:Pokud nicméně ke rozdělení dosud nedošlo, nechal bych to tu řekněme týden, pokud se někdo neozve v diskuzi a pak kdyžtak návrh smazal. Jako připomenutí pro někoho, kdo se tomu věnuje pdorobněji bude stačit tato diskuze, ať to tu nestraší. --[[User:Nolanus|Nolanus]] [[User talk:Nolanus|✉]] [[Speciální:Contributions/Nolanus| '''C''']] 27. 2. 2019, 19:03 (CET)

Verze z 27. 2. 2019, 20:03

Rozloha

Informaci o rozloze Jižní Ameriky nelze na první pohled najít zde ani v článku Amerika ani Jižní Amerika... --Pavel Jelínek (diskuse) 15. 1. 2012, 19:21 (UTC)

Prosím o aktualizaci údajů, týkajících se počtu obyvatel-zvláště v elektronické enycklopedii by se neměly vyskytovat 10 let staré údaje o počtu obyvatel.

Rozdělení

Rozdělení článku navrhl už skoro před 7 lety Nolanus. Jsou k tomu nějaké argumenty, resp. návrhy, jak to provést? V druhé větě úvodu se píše: „Česká zeměpisná škola odděluje termíny kontinent a světadíl“, ve čtvrtém odstavci je pak vysvětlen rozdíl s pomocí Zeměpisného slovníčku z poloviny 90. let (nevím, je-li to stále platné).

Akademický slovník cizích slov (vydání rovněž z 90. let) definuje kontinent (z geografického hlediska) jako „část zemského povrchu vynořenou nad hladinou oceánů, souvislou pevninu, zemědíl, souš“, z geologického hlediska pak jako „celý kontinentální blok“. Pojem světadíl vůbec nevysvětluje, snad proto, že není cizím slovem (i když u dvou jiných hesel ho používá k vysvětlení, mnohem méně často než kontinent).

Vzhledem k tomu, že se termíny opravdu často chápou jako synonymní, a vzhledem k bohaté interwiki bych se asi nebránil ponechání dosavadního řešení, kdy bude případný rozdíl v termínech vysvětlen tady v článku a „světadíl“ bude zachován jen jako přesměrování sem. --Bazi (diskuse) 26. 2. 2019, 11:50 (CET)Odpovědět

Nojono, utíká to, utíká... Obecně: principem encyklopedie je, že v encyklopedii jde o vysvětlení termínů - pokud tedy slovo, termín nejsou úplná synonyma, mělo by vysvětlení být vždy oddělené; jednak toto je vlastně definiční princip encyklopedie, jednak to má i důvody praktické, proto jsem zřejmě onehdá ten návrh podal.
Pokud nicméně ke rozdělení dosud nedošlo, nechal bych to tu řekněme týden, pokud se někdo neozve v diskuzi a pak kdyžtak návrh smazal. Jako připomenutí pro někoho, kdo se tomu věnuje pdorobněji bude stačit tato diskuze, ať to tu nestraší. --Nolanus C 27. 2. 2019, 19:03 (CET)Odpovědět