Hornova klauzule: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
sloučení příspěvku, mírné rozšíření, aplikace v Prologu (s konfliktem)
Thijs!bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ja:ホーン節
Řádek 21: Řádek 21:
[[hu:Horn-klóz]]
[[hu:Horn-klóz]]
[[it:Clausola di Horn]]
[[it:Clausola di Horn]]
[[ja:ホーン節]]
[[pl:Klauzula Horna]]
[[pl:Klauzula Horna]]
[[pt:Cláusula de Horn]]
[[pt:Cláusula de Horn]]

Verze z 4. 8. 2007, 07:08

V logice, konkrétně ve výrokové logice se jako Hornova klauzule označuje speciální druh klauzule (disjunkce literálů), která obsahuje nejvýše jeden pozitivní literál (ostatní jsou negované):

.

Hornovu klauzuli tak lze obecně zapsat jako implikaci ve formě

.

Jako Hornova formule se pak označuje formule v konjunktivní normální formě, která se skládá z Hornových klauzulí. Jako duální Hornova klauzule se pak označuje klauzule, která obsahuje nejvýše jeden negativní literál (a ostatní pozitivní).

Logické programování

Hornovy klauzule mají stěžejní roli v logickém programování (např. v jazyce Prolog) a jsou důležité pro konstruktivní logiku.

Hornova klauzule obsahující právě jeden pozitivní literál a několik (nejméně jeden) negativních, vyjadřuje implikaci. Někdy se označuje jako určitá klauzule, v jazyce Prolog odpovídá pravidlu (A :- B1, B2, ..., Bn.). Klauzule obsahující pouze jeden pozitivní literál a žádné negativní odpovídá prostému tvrzení. Někdy se označuje jako cílová klauzule, v jazyce Prolog odpovídá faktu (A :- true., případně prostě A.). Klauzule neobsahující žádný pozitivní literál a obsahující několik negativních odpovídá v jazyce Prolog dotazu (?- B1, B2, ..., Bn.).

Šablona:Matematický pahýl