Citát: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 9: Řádek 9:
== Proč používat citát ==
== Proč používat citát ==
Existuje několik důvodů proč používat citáty :
Existuje několik důvodů proč používat citáty :
* Pro objasnění významu nebo podpory vlastního tvrzení dílem, z kterého je citováno
* Pro objasnění významu nebo podpory vlastního tvrzení dílem, z kterého je citováno Vašek navratil
* K poskytnutí dalších informací přímo z citovaného díla
* K poskytnutí dalších informací přímo z citovaného díla
* Pro obohacení projevu
* Pro obohacení projevu


== Citování ==
== Citování ==
Citování z uměleckých děl s sebou přináší mnoho potíží. Pokud k citátu není přiložen zdroj, většina čtenářů si myslí, že autor díla je současně i autorem citátu nebo je citát falešný. U některých lidí se předpokládá, že jsou autory citátu, ale neexistuje žádný záznam výroku, v tomto případě se u citátu uvádí, že je autorovi pouze přisuzován. Mnoho citátů anoje takto přisuzováno špatným autorům a stává se, že samotný citát je slavnější než jeho autor. Skvělým příkladem je [[Winston Churchill]], kterému je přisuzováno mnoho citátů o politice.
Citování z uměleckých děl s sebou přináší mnoho potíží. Pokud k citátu není přiložen zdroj, většina čtenářů si myslí, že autor díla je současně i autorem citátu nebo je citát falešný. U některých lidí se předpokládá, že jsou autory citátu, ale neexistuje žádný záznam výroku, v tomto případě se u citátu uvádí, že je autorovi pouze přisuzován. Mnoho citátů je takto přisuzováno špatným autorům a stává se, že samotný citát je slavnější než jeho autor. Skvělým příkladem je [[Winston Churchill]], kterému je přisuzováno mnoho citátů o politice.


== Citáty na internetu ==
== Citáty na internetu ==

Verze z 22. 2. 2019, 09:32

Možná hledáte: Citace.

Citát je doslovné znění z díla spisovatele, anebo doslovně zopakovaný výrok. Slouží k vysvětlení nebo potvrzení vlastního názoru.

Při citování se uvádí jak autor, tak i dílo v kterém se výrok objevil. Toto zejména platí u uměleckých děl jako jsou části obrazů, scény z filmů nebo texty k písním.

Proč používat citát

Existuje několik důvodů proč používat citáty :

  • Pro objasnění významu nebo podpory vlastního tvrzení dílem, z kterého je citováno Vašek navratil
  • K poskytnutí dalších informací přímo z citovaného díla
  • Pro obohacení projevu

Citování

Citování z uměleckých děl s sebou přináší mnoho potíží. Pokud k citátu není přiložen zdroj, většina čtenářů si myslí, že autor díla je současně i autorem citátu nebo je citát falešný. U některých lidí se předpokládá, že jsou autory citátu, ale neexistuje žádný záznam výroku, v tomto případě se u citátu uvádí, že je autorovi pouze přisuzován. Mnoho citátů je takto přisuzováno špatným autorům a stává se, že samotný citát je slavnější než jeho autor. Skvělým příkladem je Winston Churchill, kterému je přisuzováno mnoho citátů o politice.

Citáty na internetu

Hlavně rozvoj internetu dal vzniknout mnoha osobních sbírek citátů, ale většina z nich neověřuje jejich přesnost. Obzvlášť oblíbené citování propuklo s rozvojem sociálních sítí, kdy některé skupiny lidí připojují citát ke svým fotografiím či jako status. 27. června 2003 byl založen sesterský projekt Wikipedie s názvem Wikicitáty, který má za cíl vytvořit online databázi citátů.

Zdroje citátů

Slavné citáty se často shromažďují v knihách citátů nebo na internetových stránkách. Obdobným způsobem se vydávají kalendáře s citáty na každý den nebo měsíc. Za první pokus o seriózní členění citátů lze považovat Oxfordský slovník citací, který byl poprvé vydán roku 1941 a obsahoval 1100 stránek krátkých citací v angličtině s uvedením zdroje.

Související články


Externí odkazy