Victorinox: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
oprava pravopisu
m substituovaný infobox
Řádek 5: Řádek 5:
'''Victorinox [[Akciová společnost|AG]]''' je firma vyrábějící především [[Nůž|nože]] ([[švýcarský nůž|švýcarské nože]]), která byla založená v [[Ibach]]u (část města [[Schwyz]]) ve Švýcarsku roku [[1884]]. Od roku 2005, kdy koupila konkurenční společnost [[Wenger]], se stala jediným dodavatelem víceúčelových nožů pro švýcarskou armádu.
'''Victorinox [[Akciová společnost|AG]]''' je firma vyrábějící především [[Nůž|nože]] ([[švýcarský nůž|švýcarské nože]]), která byla založená v [[Ibach]]u (část města [[Schwyz]]) ve Švýcarsku roku [[1884]]. Od roku 2005, kdy koupila konkurenční společnost [[Wenger]], se stala jediným dodavatelem víceúčelových nožů pro švýcarskou armádu.


{{Substituovaný infobox}}
{|
{|
!Typ firmy
!Typ firmy

Verze z 26. 1. 2019, 21:36

Victorinox
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaAktiengesellschaft
Datum založení1884
ZakladatelKarl Elsener
Adresa sídlaIbach, Švýcarsko
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Oblast činnostimetalurgie a knife manufacturer
ProduktySwiss Army knife, jídelní příbor, hodinky a zavazadlo
MajitelElsener
Dceřiná společnostWenger
Identifikátory
Oficiální webwww.victorinox.com
LEI549300GAROZIHUL8QM24
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zavřený nůž, s typickým logem na střence

Victorinox AG je firma vyrábějící především nože (švýcarské nože), která byla založená v Ibachu (část města Schwyz) ve Švýcarsku roku 1884. Od roku 2005, kdy koupila konkurenční společnost Wenger, se stala jediným dodavatelem víceúčelových nožů pro švýcarskou armádu.

Typ firmy Akciová společnost
Založeno 1884
Zakladatelé Karl Elsener and Nicholas Elsener
Sídlo firmy Ibach, Kanton Schwyz, Švýcarsko
Oblast prodeje Celosvětově
Klíčoví lidé Carl Elsener junior
(Prezident, CEO & Chairman)
Produkty nože, hodinky, cestovní výbava, móda, parfémy, svítilny
Zisk 485 Milionů CHF (2008)
Počet zaměstnanců 1,700 (2009)

Stručná historie

1884 – Tohoto roku byla společnost založena ve městě Ibach ve Švýcarsku. Jejím zakladatelem byl tovaryš Karl Elsener, který pracoval v Paříži a později v německém městě Tuttlingen. Energii pro leštící a brousící stroje dodávalo vodní kolo na potoku Tobelbach.
1891 – Společnost začala dodávat nože pro švýcarskou armádu.
1897 – 12. června byl patentován švýcarský důstojnický a sportovní nůž.
1909 – Vzniká znak Victorinox (bílý kříž na červeném štítu), kterým jsou označeny všechny nože vyráběné od tohoto roku. Znak sloužil jako rozeznaní originálního nože od padělku a používá se dodnes. Dochází také ke změně názvu společnosti na Victoria podle jména matky majitele, která v tomto roce zemřela.
1921 – Do výroby byla zavedena nerezová ocel (zkráceně známá jako "inox"). Spojením jména Victoria se slovem "inox" vznikl nový název společnosti - Victorinox.
1945 – Po 2. světové válce nakoupili Spojené Státy Americké Švýcarské důstojnické nože pro vojáky a úředníky americké armády, námořnictva a letectva. Američané nožům říkali "Swiss Army Knife" a tento název je dodnes používán ve všech anglicky mluvících zemích.
1969 – Společnost získala novou pětipatrovou budovu, kde vyráběla domácí a profesionální nože.
1980 – Došlo k největší expanzi podniku. Výrobní, kancelářské a skladovací prostory se zvýšily z 11 000 m2 na 27 000 m2. Pracovalo zde 730 zaměstnanců a roční tržby přesáhly 65 miliónů švýcarských franků.
1989 – Společnost uvedla na trh v USA Swiss Army Watches (hodinky švýcarské armády), které zaznamenaly velký úspěch.
1992 – V Japonsku byla založena první prodejní pobočka. V následujících letech vznikly další dceřiné firmy v Mexiku, Brazílii, Polsku, Číně, Vietnamu a Chile.
1999 – Založením Victorinox Watch SA v Bonfolu znamenalo expanzi Hodinářského odvětví. Za účelem posílení značky Victorinox a zvýšení její přitažlivosti se začala rozvíjet linka cestovní výbava. Výroba byla možná pouze s licencí, která kladla vysoké nároky na kvalitu.
2000 – Byla zřízena Victorinox Foundation (Nadace Victorinox), jejímž hlavním cílem bylo poskytovat jistotu zaměstnání v dlouhodobém horizontu a zajistit finanční nezávislost.
2001 – Vznikla oděvní kolekce podnikání a volného času určená pro severoamerický trh, která poskytovala zákazníkům stejnou kvalitu jako švýcarské armádní nože. Všech pět kategorií produktů (nářadí, domácí a profesionální nože, hodinky, móda a cestovní výbava) se poprvé společně představili ve vlajkovém obchodě v Soho v New Yorku.
2002 – Victorinox se stala jediným akcionářem společnosti Swiss Army Brands Inc. v USA.
2005 – 26. dubna společnost převzala konkurenční firmu Wenger SA. Tím se Victorinox dostala na pozici jediného výrobce a dodavatele víceúčelových nožů pro švýcarskou armádu.
2006 – Továrna na hodinky se přesunula do Porrentruy. Společnost měla asi 900 zaměstnanců, kteří za rok vyrobili zhruba 34 000 švýcarských armádních nožů, 38 000 kusů multifunkčního nářadí a 30 000 kuchyňských a domácích nožů. Přibližně 90 % výrobku se vyvezlo do více než 100 zemí.
2007 – Victorinox založila novou společnost Victorinox Swiss Army Fragrance AG. Bývalá parfémová linka společnosti Wenger přemístěna a označena emblémem Victorinox.
2008 – V New Bond Street v Londýně byl otevřen první evropský značkový obchod Victorinox.
2009 – Společnost má přes 1 700 zaměstnanců po celém světě a její roční tržby se pohybují okolo 500 miliónů švýcarských franků.

Švýcarské armádní nože

Victorinox Tinker má místo vývrtky křížový šroubovák

Jedná se o nejznámější produkt společnosti Victorinox. Jsou to malé zavírací multifunkční nástroje, které jsou kromě nože vybaveny dalšími nástroji, například otvírákem na konzervy, lupou, nůžkami, pilkou nebo pilníkem. Vyrábí se v mnoha kombinacích, velikostech, tvarech a barvách střenek.

Typickým výrobkem je Victorinox Spartan se dvěma vrstvami želízek a délkou v zavřeném stavu 91 mm. Obsahuje malý a velký nůž, plochý šroubovákotvírákem láhví, šroubovák na křížové šrouby s otvírákem konzerv, na hřbetní straně vývrtkou a výstružníkem. Rukojeť má příložky z temně červeného cellidoru (celulózový plast), ve kterých jsou zasunuty pinzeta a plastové párátko.

Další produkty

  • Kuchyňské nože
  • Hodinky
  • Cestovní výbava – do této kategorie patří cestovní tašky a batohy
  • Móda
  • Parfémy

Odkazy