Haidel: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Odkazy: com, adata, port
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
m vrácení <references />
Řádek 34: Řádek 34:
=== Reference ===
=== Reference ===
{{Překlad|de|Haidel|172360078}}
{{Překlad|de|Haidel|172360078}}
<references />


=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===

Verze z 24. 1. 2019, 00:34

Haidel
Haidel z Třístoličníku
Haidel z Třístoličníku

Vrchol1166 m n. m.
Prominence241 m ↓ Hinterfirmiansreut[1]
Izolace8,6 km → Třístoličník
Poloha
StátNěmecko Německo
PohoříŠumava (Bavorský les)
Souřadnice
Haidel
Haidel
PovodíVltava, Dunaj
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Haidel (1167 m n. m.) je výrazná hora v německé části Šumavy, 14 km západo-severozápadně od Plechého, nejvyšší hory české části pohoří. Pro vrchol jsou charakteristické zdaleka viditelné stavby - vyhlídková věž a vysílač.

Na východním svahu Haidelu pramení potoky Goldgrubenbach a Rothbach, jejichž soutokem západně od obce Haidmühle vzniká Studená Vltava. Ve středověku vedla přes hřbet Haidelu jedna ze tří větví tzv. Zlaté cestyPasova do Prachatic přes Waldkirchen a Volary.

Vyhlídková věž

Když v roce 1925 zpustošila silná vichřice les na vrcholovém hřebeni, odkryl se skvělý výhled přes šumavské hory až po Alpy. Ještě než byl vrchol znovu zalesněn, byla na něm v roce 1928 postavena dřevěná vyhlídková věž, vysoká 15 metrů. Tato první rozhledna stála až do roku 1948, kdy musela být kvůli havarijnímu stavu stržena.

V roce 1967 byl Haidel zpřístupněn množstvím turistických stezek a v roce 1970 byla na vrcholu postavena nová dřevěná věž, vysoká 25 metrů. Drsné klimatické podmínky vyžadovaly v následujících letech velké úsilí na udržování věže. Přestože na ní byly v letech 1984 a 1990 provedeny rozsáhlé opravy, nepodařilo se chátrání zabránit a v roce 1997 musela být i druhá věž kvůli havarijnímu stavu stržena.

Během krátké doby se podařilo postavit třetí rozhlednu, která byla otevřena ještě před příchodem zimy 1998. Vyhlídková věž je zhotovena ze dřeva douglasky a modřínu a má výšku 35 metrů. Na vyhlídkou plošinu ve výšce 30 metrů vede 159 schodů.[2]

Nedaleko rozhledny stojí i vysílač Deutsche Telekom - 60 metrů vysoká samonosná ocelová trouba s dvěma plošinami.

Přístup

Haidel je přístupný po značených cestách z několika směrů. Nejkratší cesta vede z osady Obergrainet nad obcí Grainet v nadmořské výšce 980 metrů, která měří 2 km s převýšením necelých 200 metrů. Z české strany je nejsnažší přístup z Českých Žlebů, s podstatně větší délkou (11 km) i převýšením (450 metrů).

Vysílač na vrcholu

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Haidel na německé Wikipedii.

Externí odkazy