KFC: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Přidán obsah
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
m Editace uživatele 90.180.236.76 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je Saul23em6
značka: rychlé vrácení zpět
Řádek 2: Řádek 2:
[[Soubor:16-03-02-Hot-Wings-KFC-Berlin-N3S 3711.jpg|náhled|Hot Wings]]
[[Soubor:16-03-02-Hot-Wings-KFC-Berlin-N3S 3711.jpg|náhled|Hot Wings]]
'''KFC''' (''Kentucky Fried Chicken'') je [[Spojené státy americké|americkou]] nadnárodní [[Obchodní společnost|korporací]], zabývající se prodejem rychlého občerstvení, zvláště pak smaženým kuřecím masem v různých podobách. Patří do skupiny ''[[American Restaurants]]''.
'''KFC''' (''Kentucky Fried Chicken'') je [[Spojené státy americké|americkou]] nadnárodní [[Obchodní společnost|korporací]], zabývající se prodejem rychlého občerstvení, zvláště pak smaženým kuřecím masem v různých podobách. Patří do skupiny ''[[American Restaurants]]''.
Delikátní kousky kuřete nasáklé olejem podávané i s delikátním peřím.


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 30. 12. 2018, 18:04

KFC
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení1930
ZakladatelColonel Sanders
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Oblast činnostiquick service restaurant sector a rychlé občerstvení
Produktyfried chicken a rychlé občerstvení
Mateřská společnostYum! Brands
MajitelYum! Brands
Identifikátory
Oficiální webwww.kfc.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hot Wings

KFC (Kentucky Fried Chicken) je americkou nadnárodní korporací, zabývající se prodejem rychlého občerstvení, zvláště pak smaženým kuřecím masem v různých podobách. Patří do skupiny American Restaurants.

Historie

Harland Sanders začal prodávat svá smažená kuřata v roce 1930 v jídelně Sanders Court & Café, která byla součástí jeho čerpací stanice v Corbinu v americkém státě Kentucky. Byl úspěšný a proto mu kentucký guvernér udělil čestný titul Kentucky Colonel jako uznání za přínos kentucké kuchyni. V dalších letech rozšířil svou restauraci na 142 míst k sezení a také koupil motel na protější straně ulice. Původně trvala příprava kuřete na ocelové pánvi přibližně 30 minut, což bylo pro restauraci příliš dlouho. O devět let později, v roce 1939, přešel na smažení pod tlakem, což umožnilo přípravu kuřete zkrátit. V roce 1940 také vytvořil směs 11 druhů bylinek a koření, nazvanou Original Recipe.

Jeho Sanders Court & Café sloužilo především cestujícím, kteří projížděli městem Corbin směrem na Floridu. Když se začal roku 1950 plánovat obchvat Corbinu, rozhodl se Sanders podnik prodat a začal svůj recept a výrobní postup nabízet restauracím napříč Spojenými státy. První, kdo jeho postup použil, byl Pete Harman v South Salt Lake v Utahu; společně roku 1952 otevřeli první provozovnu Kentucky Fried Chicken. Na počátku 60. let už prodal přes 600 licenci ve USA a Kanadě. V roce 1968 už fungovalo 638 restaurací KFC a v roce 1971 bylo v provozu 3 500 restaurací.

Dnes restaurace KFC nabízejí více než 400 různých produktů (od Chicken Pita v Kuvajtu přes Lososový sendvič v Japonsku až po Mean Griens v USA). Základní nabídku tvoří kousky kuřete, připravované podle tajného receptu Colonela Sanderse.

KFC v Česku

Restaurace KFC v Ostravě
Směrovka k okénku „Drive thru“ u KFC v Praze na Chodově

V České republice zahájilo KFC provoz v roce 1996 a jeho první restaurace byla ve Vodičkově ulici v Praze. Momentálně má řetězec 93 restaurací, z toho:

Několik restaurací u významných silničních tahů nebo u frekventovaných ulic ve městech je také vybaveno tzv. „Drive Thru“ okénkem, kde je možné si pohodlně objednat jídlo bez nutnosti opustit svůj vůz.

Provozovatelem restaurací KFC v České republice je pobočka polské společnosti Amrest s.r.o., která vlastní licenci také pro Polsko a Ukrajinu v tuzemsku provozuje také restaurace řetězce Burger King, Pizza Hut a kavárny Starbucks.

Zajímavosti

  • Ročně se v KFC na celém světě prodá 914 miliónů kousků kuřat.
  • KFC otevírá na světě průměrně jednu restauraci denně.
  • Jedno extra křupavé kuřecí křídlo má 510 kalorií a obsahuje 33 gramů tuku.[1]

Kritika

  • V červnu 2004 americká Federal Trade Commission označila tehdejší kampaň KFC (ta tehdy vydávala své výrobky za zdravou výživu s heslem „jezte lépe“) za lživou reklamu.[2]
  • Hnutí People for the Ethical Treatment of Animals (PETA, Lidé za etické zacházení se zvířaty) KFC kritizují za odběr kuřat od dodavatelů, kteří je chovají v nepřijatelných podmínkách a dopouštějí se jejich týrání.
  • Podle aktivistické skupiny Dogwood Alliance je dřevo na papír, používaný pro produkty KFC, těženo z panenských lesů jižních oblastí Spojených států a to stylem velkoplošné deforestace bez jakéhokoli prospektu pozdější obnovy nebo konverze biodiverzních lesních porostů v monokulturní „plantáže“.[1]

Reference

Externí odkazy