Akrotiri (Kypr): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
doplnění
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
{{pracuje se}}
{{pracuje se}}
{{Infobox - sídlo světa}}
{{Infobox - sídlo světa}}
'''Akrotiri''' ([[novořečtina]]: Ακρωτήρι, doslovně, ''Kap'', [[turečtina]]: Ağrotur) je obec ležící na stejnojmenném poloostrově uvnitř jedné ze dvou b[[Spojené království|ritských]]<nowiki/>vojenských základen v [[Zámořské území Spojeného království|zámořském území spojeného království]] [[Akrotiri a Dhekelia]] na [[Kypr (ostrov)|Kypru]]. Je to jedinou vesnici v západní ze dvou vojenských základen s větším civilním obyvatelstvem, kterém roce 2011 čítalo 870 osob..
'''Akrotiri''' ({{vjazyce2|el|Ακρωτήρι}}), doslovně, ''Kap'', {{vjazyce2|tr|Ağrotur}}) je obec ležící na stejnojmenném poloostrově uvnitř jedné ze dvou [[Spojené království|britských]]<nowiki/>vojenských základen v&nbsp;[[Zámořské území Spojeného království|zámořském území spojeného království]] [[Akrotiri a Dhekelia]] na [[Kypr (ostrov)|Kypru]]. Je jedinou vesnici v&nbsp;západní ze dvou vojenských základen, která větší civilní obyvatelstvo, to v&nbsp;roce 2011 čítalo 870&nbsp;osob.


V&nbsp;obci jsou dva malé kostely, které jsou zasvěceny [[Svatý Kříž|svatému Kříži]] a [[Svatý Jiří|svatému Jiří]]. Na jih od obce se nachází místo s&nbsp;názvem Kurias nebo Kouria ({{vjazyce2|el|Κουριά}}) s&nbsp;ruinami antického osídlení.


== Klášter svatého Mikuláše ==

Dva&nbsp;kilometry na východ od vesnice se nachází klášter svatého Mikuláše ({{vjazyce2|el|Άγιος Νικόλαος των Γατών}}, {{vjazyce2|en|Saint Nicholas of the Cats}}), který je obklopen poli a olivovými háji.
V obci jsou dva malé kostely, které jsou zasvěceny [[Svatý Kříž|svatému Kříži]] a [[Svatý Jiří|svatého Jiří]]. Na Jih od obce místo s názvem Kurias nebo Kouria (novořecky řečtina: Κουριά) s ruiny antického osídlení.

== Klášter ''Svatého Mikuláše - Saint Nicholas of the Cats'' ==
Dva kilometry na východ od vesnice je obklopen poli a olivovými háji, starověký klášter ''Svatého Mikuláše - Saint Nicholas of the Cats'' (novořečtina řečtina: Άγιος Νικόλαος των Γατών).


=== Historie ===
=== Historie ===
Oblast Akrotiri byla obývána již od starověku. Oblast okolo Aetokremmosu byla prvním místem na Kypru obývaným lidmi v období před [[Neolit|neolitem]]. První obyvatelé lovili trpasličí hrochy, trpasličí slony a další zvířata, jejichž fosilie byla objeveny v této oblasti. Oblast byla obývána ve všech následujících obdobích (hellenistickém, římském a byzantském).
Oblast Akrotiri byla obývána již od starověku. Oblast okolo Aetokremmosu byla prvním místem na Kypru obývaným lidmi v&nbsp;období před [[neolit]]em. První obyvatelé lovili trpasličí hrochy, trpasličí slony a další zvířata, jejichž fosilie byla objeveny v&nbsp;této oblasti. Oblast byla obývána ve všech následujících obdobích (helénistickém, římském a byzantském).


Klášter  byl zmiňován již cestovateli v  15. století. Ale teprve Felix Fabri, [[Řád bratří kazatelů|dominikán]], který cestoval po Kypru v letech 1480 a 1483, zmínil klášter svatého Mikuláše jako hady obklopený klášter, kde mniši chovali kočky, aby je chránili před hady. V 16. století píše Stefano Lusignan o legendě, podle níž [[Svatá Helena]] při své pobytu na Kypru navštívila klášter, který obývali jedovatí hadi. Stovky koček bylo dovezeno z Egypta či Palestiny na místo kde přistála se svou lodí na poloostrově Akrotiri. Guvernér Kalokeros poté založil klášter, ve kterém se usadili kočky.
O klášteru se zmiňovali cestovatelé již v&nbsp;15.&nbsp;století. Ale teprve [[Řád bratří kazatelů|dominikán]] Felix Fabri, který cestoval po Kypru v&nbsp;letech 1480 a 1483, popsal klášter svatého Mikuláše jako hady obklopený klášter, kde mniši chovali kočky, aby je chránili před hady. V&nbsp;16.&nbsp;století psal Stefano Lusignan o legendě, podle níž [[Svatá Helena]] při svém pobytu na Kypru navštívila klášter, který obývali jedovatí hadi. Z&nbsp;Egypta či Palestiny byly dovezeny stovky koček na místo kde přistála se svou lodí na poloostrově Akrotiri. Guvernér Kalokeros poté založil klášter, ve kterém se usadily kočky.


=== Architektura ===
=== Architektura ===
Části dnešního kostela se datují do doby [[Lusignanové|pánů z Lusignan]], zejména dveře s podloubím na severní straně budovy.
Části dnešního kostela se datují do doby [[Lusignanové|pánů z Lusignan]], zejména dveře s&nbsp;podloubím na severní straně budovy.


== Infrastruktura ==
== Infrastruktura ==
Řádek 30: Řádek 28:


== Literatura ==
== Literatura ==
Nositel Nobelovy ceny za literaturu [[Jorgos Seferis|Giorgos Seferis]] , napsal v roce 1969 báseň o ''o klášteře''.
Nositel Nobelovy ceny za literaturu [[Jorgos Seferis|Giorgos Seferis]] , napsal v&nbsp;roce 1969 báseň o ''o klášteře''.


==Odkazy==
==Odkazy==
Řádek 37: Řádek 35:
===Externí odkazy===
===Externí odkazy===
* {{Commonscat}}
* {{Commonscat}}

[[Kategorie:Akrotiri a Dhekelia]]
[[Kategorie:Akrotiri a Dhekelia]]

Verze z 17. 11. 2018, 17:26

Akrotiri
Ακρωτήρι
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška10 m n. m.
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
[[Soubor:Nalezena smyčka šablon: Šablona:LocMap|250px|Akrotiri|class=notpageimage|link=]]<div style="font-size:88%; line-height:1.2em; position:absolute; z-index:2; left:Chyba ve výrazu: Neočekávaný operátor <%; top:Chyba ve výrazu: Neočekávaný operátor <%">
Akrotiri
Chyba ve výrazu: Neočekávaný operátor <
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha50,9 km²
Počet obyvatel870 (2011)[1][2]
Hustota zalidnění17,1 obyv./km²
Správa
StarostaGeorgios Stilianou (od 2017)
Oficiální webakrotiri.org.cy
PSČ4640
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Akrotiri (řecky Ακρωτήρι), doslovně, Kap, turecky Ağrotur) je obec ležící na stejnojmenném poloostrově uvnitř jedné ze dvou britskýchvojenských základen v zámořském území spojeného království Akrotiri a Dhekelia na Kypru. Je jedinou vesnici v západní ze dvou vojenských základen, která má větší civilní obyvatelstvo, to v roce 2011 čítalo 870 osob.

V obci jsou dva malé kostely, které jsou zasvěceny svatému Kříži a svatému Jiří. Na jih od obce se nachází místo s názvem Kurias nebo Kouria (řecky Κουριά) s ruinami antického osídlení.

Klášter svatého Mikuláše

Dva kilometry na východ od vesnice se nachází klášter svatého Mikuláše (řecky Άγιος Νικόλαος των Γατών, anglicky Saint Nicholas of the Cats), který je obklopen poli a olivovými háji.

Historie

Oblast Akrotiri byla obývána již od starověku. Oblast okolo Aetokremmosu byla prvním místem na Kypru obývaným lidmi v období před neolitem. První obyvatelé lovili trpasličí hrochy, trpasličí slony a další zvířata, jejichž fosilie byla objeveny v této oblasti. Oblast byla obývána ve všech následujících obdobích (helénistickém, římském a byzantském).

O klášteru se zmiňovali cestovatelé již v 15. století. Ale teprve dominikán Felix Fabri, který cestoval po Kypru v letech 1480 a 1483, popsal klášter svatého Mikuláše jako hady obklopený klášter, kde mniši chovali kočky, aby je chránili před hady. V 16. století psal Stefano Lusignan o legendě, podle níž Svatá Helena při svém pobytu na Kypru navštívila klášter, který obývali jedovatí hadi. Z Egypta či Palestiny byly dovezeny stovky koček na místo kde přistála se svou lodí na poloostrově Akrotiri. Guvernér Kalokeros poté založil klášter, ve kterém se usadily kočky.

Architektura

Části dnešního kostela se datují do doby pánů z Lusignan, zejména dveře s podloubím na severní straně budovy.

Infrastruktura

Na východě vesnice se nachází přístav Akrotiri.

Literatura

Nositel Nobelovy ceny za literaturu Giorgos Seferis , napsal v roce 1969 báseň o o klášteře.

Odkazy

Reference

  1. Cyprus census 2011. 1. října 2011. Dostupné online. [cit. 2018-01-02]
  2. Cyprus census 2011. 1. října 2011. Dostupné online. [cit. 2018-01-02]

Externí odkazy