Rychlostní silnice S10 (Rakousko): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
přidání obrázku
Řádek 17: Řádek 17:
| příprava = 16 km
| příprava = 16 km
| region = <li>[[Horní Rakousy]]</li>
| region = <li>[[Horní Rakousy]]</li>
| obrázek =
| obrázek = S10 u Manzenreithu 2018-07-04 Obr01.jpg
| popisek = Rychlostní silnice S10 z nadjezdu poblíž Manzenreithu
| popisek =
| průběh =
| průběh =
}}
}}

Verze z 16. 11. 2018, 22:12

Schnellstraße S10
(Mühlviertler Schnellstraße)
Mapa
Základní údaje
ProvozovatelASFINAG
Celková délka38 km
    v provozu:22 km
    v přípravě:16 km
StátRakouskoRakousko Rakousko
Region
  • Horní Rakousy
  • Geodata (OSM)OSM, WMF
    Rychlostní silnice S10 z nadjezdu poblíž Manzenreithu
    Rychlostní silnice S10 z nadjezdu poblíž Manzenreithu
    Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
    Některá data mohou pocházet z datové položky.

    Rychlostní silnice S10 (Schnellstraße S10, Mühlviertler Schnellstraße) je rychlostní komunikace, která naváže na současnou rakouskou dálnici A7 u Unterweitersdorfu a u obcí WullowitzDolní Dvořiště se na státní hranici Česka a Rakouska spojí s připravovanou českou dálnicí D3. Rychlostní komunikace S10 má především odlehčit obcím nacházejícím se v oblasti Mühlviertlu (zejména Rainbach, Freistadt), přes které vede mezinárodní tah PrahaLinec a napojit oblast severně od Lince a jižní Čechy na mezinárodní silniční tahy. Jde o jednu z nejdůležitějších komunikací v Horním Rakousku. Přestože, jak již bylo zmíněno, má tato komunikace i mezinárodní význam, její hlavní význam spočívá v lokálním provozu, protože většina uživatelů budoucí komunikace S10 bude cestovat jen v rámci Rakouska, zejména do Lince. V současné době je v zprovozněný souvislý úsek komunikace v rozsahu od ukončení dálnice A7 po město Freistadt v celkové délce 22 km. Celková projektovaná délka rychlostní komunikace činí 37,4 km a odhadované náklady 934 milionů eur (přibližně 23,9 miliardy Kč).Projekt je rozdělen do tří úseků – jižní, střední a severní. V současné době jsou v provozu dva úseky – jižní a střední s délkou 22 km a s celkovými náklady 718 milionů eur (přibližně 17,95 miliardy Kč) na tyto dva úseky. Výstavba severního úseku byla prozatím z finančních důvodů a důvodů stavební nečinnosti české strany při výstavě dálnice D3 z Prahy přes České Budějovice na státní hranici s Rakouskem, pozastavena a odložena do budoucna.

    Historie projektu

    V původních návrzích bylo plánováno vystavět současnou dálnici A7 až na česko-rakouskou hranici, ale z tohoto projektu později sešlo a současná dálnice A7 končí několik kilometrů za Lincem u obce Unterweitersdorf. V současné době je místo dálnice A7 projektována od Unterweiterdorfu na státní hranice rychlostní silnice S10 namísto v současné době nevyhovující a značně přetížené spolkové silnice B 310.

    Současná situace (srpen 2018)

    Aktuálně je zprovozněn úsek rychlostní silnice S10 mezi výjezdy Unterweitersdorf (kde rychlostní silnice S10 navazuje na dálnici A7) a výjezdem Freistadt-Nord, kde je rychlostní silnice S10 prozatímně ukončena a provoz sveden na spolkovou silnici B310 vedoucí až ke státní hranici Česka a Rakouska u obcí Dolní Dvořiště/Wullowitz. Úsek mezi výjezdy Unterweitersdorf a Pregarten, dlouhý cca 2 km, byl uveden do provozu v létě roku 2012. Dne 15. listopadu 2014 byl rovněž zprovozněn cca 6 km dlouhý úsek Freistadt-Nord – Freistadt-Süd, který slouží jako obchvat města Freistadt. Na zbylých úsecích byly stavební práce zahájeny v průběhu roku 2012 s tím, že celá rychlostní silnice S10 v úseku Freistadt-Nord až Unterweitersdorf byla zprovozněna 21. prosince 2015. Součástí těchto stavebních prací bylo vyhloubení cca 4,5 km dlouhého tunelu Götschka a rovněž zprovoznění druhého tubusu tunelu pod městem Neumarkt.

    Výstavba úseku Freistadt-Nord – Rainbach-Nord – státní hranice Rakousko/Česko (délka 16 km) je v současné době ve fázi plánování.

    Harmonogram výstavby jednotlivých úseků

    • Unterweitersdorf (konec dálnice A7) – Pregarten, délka: 2 km, stav: v provozu, zprovozněno: září 2012
    • Pregarten- Freistadt Süd, délka: 15 km, stav: zahájení výstavby v letech 2012–2013, zprovoznění: prosinec 2015
    • Freistadt Süd – Fresitadt Nord (obchvat města Freistadt), délka: 6 km, stav: v provozu, zprovozněno: listopad 2014
    • Freistadt Nord – státní hranice Česko/Rakousko, délka 15 km, stav: výstavba bude zahájena po roce 2021, zprovoznění: dosud neurčeno

    Severní úsek rychlostní silnice S10

    Severní úsek rychlostní silnice S10 povede od města Freistadt (od křižovatky Freistad-Nord) ke státním hranicím s Českem u obcí Wullowitz – Dolní Dvořiště. Délka úseku bude 16 km a součástí trasy jsou čtyři tunely. Vzhledem k úsporným opatřením rakouské strany byla realizace tohoto úseku pozastavena a odložena na období po roce 2018. Tento úsek nemá z vnitrostátního pohledu Rakouska až tak velký význam jako části rychlostní silnice S10 vedoucí do Freistadtu. Hlavní význam tohoto severního úseku tak spočívá především v mezinárodním spojení Rakouska a Česka a napojení Horního Rakouska a jižních Čech na mezinárodní silniční tahy. Finanční úspory ale nebyly jediným důvodem odložení výstavby tohoto úseku. Podstatný vliv na výstavbu tohoto úseku má i neochota české strany začít s výstavbou navazující komunikace D3. Úsek D3 vedoucí z Českých Budějovic na státní hranici s Rakouskem nebyl dokonce do tzv. "superkoncepce" dopravních staveb roce 2011 vůbec zahrnut. V současné době je již silnice D3 od Českých Budějovic na hranice s Rakouskem opět mezi plánovanými stavbami. Plánované zprovoznění dálnice D3 na jihu Čech je naplánováno do roku 2024, severní úseky nebudou otevřeny před rokem 2028. Vzhledem k současné stavební neaktivitě české strany při výstavbě všech úseků komunikace D3 mezi Českými Budějovicemi a státní hranicí, však rakouská strana od urychlené realizace severního úseku své rychlostní silnice S10 prozatím odstoupila. Výstavba tohoto úseku byla přesunuta do kategorie méně důležitých staveb s datem realizace po roce 2018.

    Urychlení výstavby úseku Freistadt – Rainbach im Mühlkreis

    Rakousko v současné době plánuje výstavbu úseku Freistadt Nord – Rainbach Nord v letech 2021–2024 (délka cca 8 km). V současné době je předběžně vybrána trasa tohoto úseku, který povede západně od obce Rainbach im Mühkreis a severně od této obce se napojí na stávající komunici B310 vedoucí na státní hranice. Pokud by k realizaci došlo, zbývalo by na české hranice dostavět cca 8 km rychlostní silnice S10. Výstavba nejsevernějšího úseku rychlostní silnice S10 mezi výjezdy Rainbach-Nord – státní hranice Česko/Rakousko však není v současné době z rakouské strany nijak závazně stanovena ani plánována a je závislá na intenzitě dopravy, rychlosti výstavby rychlostní silnice S10 do Rainbachu a rovněž na rychlosti výstavby české dálnice D3.

    Trasa plánované komunikace S10

    Jižní úsek

    • Napojení na dálnici A7 Mühlkreis Autobahn
    • Přivaděč Pregarten
    • Tunel Götschka (4760 m)
    • Přivaděč Neumarkt Süd
    • Tunel Neumarkt (1865 m)
    • Poloviční přivaděč Neumarkt Nord

    Střední úsek

    Severní úsek

    • Tunel Vierzehn (1450 m)
    • Poloviční přivaděč Rainbach-West
    • Poloviční přivaděč Rainbach-Nord
    • Poloviční přivaděč Leopoldschlag
    • Tunel Leopoldschlag (590 m)
    • Tunel Leitmannsdorf (950 m)
    • Přivaděč Wullowitz

    Externí odkazy