Deus ex machina: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána Kategorie:Starověká řecká literatura za použití HotCat
+ původní starořecké ἀπὸ μηχανῆς θεός; + oprava výslovnosti latinského
Řádek 1: Řádek 1:
'''Deus ex machina''' [déus ex machíná] je [[literatura|literární]] termín, jeho doslovný překlad je ''bůh ze stroje''.
'''Deus ex machina''' [deus eks máchiná] je [[literatura|literární]] termín, jehož doslovný překlad je ''bůh ze stroje'' či ''bůh na kladce''.


== Antika ==
== Antika ==


''Deus ex machina'' pochází z [[Starověk|antického]] [[divadlo|divadla]]. Je to způsob, kterým antičtí dramatici řešili zdánlivě neřešitelnou situaci, do které se dostal hlavní hrdina. V takovém momentě byl na jeviště prostřednictvím mechanického zařízení spuštěn nějaký [[bůh]] (často v podobě sochy) a situaci rozřešil.<br />
''Deus ex machina'' pochází z [[Starověk|antického]] starořeckého [[divadlo|divadla]], kde se nazýval ''ἀπὸ μηχανῆς θεός'' [apo méchanés theos]. Je to způsob, kterým antičtí dramatici řešili zdánlivě neřešitelnou situaci, do které se dostal hlavní hrdina. V takovém momentě byl na jeviště prostřednictvím mechanického zařízení spuštěn nějaký [[bůh]] (často v podobě sochy) a situaci rozřešil. Divadelní kus pak zpravidla brzy končí.<br />
V pozdějších dobách se takto označuje už jen princip náhlého a nečekaného vyřešení situace.
V pozdějších dobách se takto označuje už jen princip náhlého a nečekaného vyřešení situace.



Verze z 30. 10. 2018, 16:34

Deus ex machina [deus eks máchiná] je literární termín, jehož doslovný překlad je bůh ze stroje či bůh na kladce.

Antika

Deus ex machina pochází z antického starořeckého divadla, kde se nazýval ἀπὸ μηχανῆς θεός [apo méchanés theos]. Je to způsob, kterým antičtí dramatici řešili zdánlivě neřešitelnou situaci, do které se dostal hlavní hrdina. V takovém momentě byl na jeviště prostřednictvím mechanického zařízení spuštěn nějaký bůh (často v podobě sochy) a situaci rozřešil. Divadelní kus pak zpravidla brzy končí.
V pozdějších dobách se takto označuje už jen princip náhlého a nečekaného vyřešení situace.

Klasicismus

Vzhledem k tomu, že období klasicismu čerpalo všemi možnými způsoby z antických tradic, se tento princip v klasicistním dramatu často objevuje.
Jako příklad můžeme zmínit zakončení komedie Tartuffe od Molièra. Do prohry Orgona vstupuje králův posel, a vše dostává jiný směr.

Současnost

Dnes se termín deus ex machina používá v přeneseném významu jako někdo (popř. něco) náhle se objevující a přinášející nečekané řešení, zejména v literatuře, řidčeji i jinde. Příkladem může být např. povídka Jestřáb kontra Hrdlička od Svatopluka Čecha a zásah doktora Volného; nebo film Země nikoho (No man's land, 2001), kde tímto rčením komentoval voják mírových sil přílet vrtulníku s nadřízenými.