Tukan obrovský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značky: editace z mobilu editace z mobilní aplikace editace z mobilní aplikace pro Android
m Editace uživatele 185.138.46.32 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je OJJ
značka: rychlé vrácení zpět
Řádek 16: Řádek 16:
}}
}}


'''Tukan obrovský''' (lat. ''Ramphastos toco'') je [[Ptáci|pták]] z čeledi [[Markétovitých]] s typickým zavalitým tělem a s dlouhým, mohutným a barevným [[zobák]]em. Tukan obrovský je největší ze všech 37 druhů tukanů.
'''Tukan obrovský''' (lat. ''Ramphastos toco'') je [[Ptáci|pták]] z čeledi [[tukanovití]] s typickým zavalitým tělem a s dlouhým, mohutným a barevným [[zobák]]em. Tukan obrovský je největší ze všech 37 druhů tukanů.


== Výskyt ==
== Výskyt ==

Verze z 16. 10. 2018, 08:01

Jak číst taxoboxTukan obrovský
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádšplhavci (Piciformes)
Čeleďtukanovití (Rhamphastidae)
Rodtukan (Ramphastos)
Binomické jméno
Ramphastos toco
Statius Müller, 1776
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tukan obrovský (lat. Ramphastos toco) je pták z čeledi tukanovití s typickým zavalitým tělem a s dlouhým, mohutným a barevným zobákem. Tukan obrovský je největší ze všech 37 druhů tukanů.

Výskyt

Vyskytuje se ve Střední a Jižní Americe, zde obývá hlavně nížinné a horské lesy[zdroj?] států Mexiko, Brazílie a Argentina. Žijí většinou v párech nebo tvoří malé skupiny. V zajetí, především v zoologických zahradách, je chován často. Jen málo zoologickým zahradám se je však podařilo rozmnožit. V ČR byla tou první Zoologická zahrada Hodonín.

Popis

Dorůstá délky kolem 60 cm, zobák může být dlouhý až 19 cm. Barva peří je černá, jen na prsou, krku a kořeni ocasu je čistě bílá (na krku a prsou je u některých jedinců světle žlutý nádech). Kolem očí je zbarven do žluta. Zobák hraje všemi možnými odstíny žluté a oranžové, špička zobáku je černá. Podle posledních výzkumů tukan svůj velký zobák používá k regulaci teploty[2]. V době námluv přináší sameček ve svém zobáku samičce pěkně vybarvený a zralý plod (většinou nějaké bobule nebo jiné ovoce), který sám vybere, a tím si získá samičku. Tukani nejsou moc dobří letci, na zemi i po větvích se pohybují poskakováním. Proto jsou největšími šplhavci na světě.

Potrava

Živí se hlavně různými plody, bobulemi a ovocem, občas si potravu zpestří bezobratlými živočichy či drobnými obratlovci. Potravu získávají jak na stromech tak i na zemi a používají k tomu i svůj dlouhý zobák.

Rozmnožování

Spí v dutinách starých stromů, zde také klade samice vejce. Mláďata jsou většinou dvě, výjimečně čtyři. Líhnou se po 18 denní době inkubace. V hnízdě zůstávají mláďata dalších asi 7 týdnů. Nejdříve je rodiče krmí šťávou z plodů, postupně přecházejí na pevnou potravu. Tukani se můžou dožít i 15 let. Rozmnožovací soustava je pohlavní

Zajímavosti

Tukani nejsou moc dobří v letu, proto se pohybují často poskakováním. V přírodě je místním obyvatelstvem uctíván a spojován se zlými duchy. Díky velké spotřebě potravy vyprodukují hodně trusu.[3]

Odkazy

Reference

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19628866
  3. STUDIO, Barton. Tukan obrovský » Ráj papoušků. www.rajpapousku.cz [online]. [cit. 2017-01-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy