Termoluminiscence: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 5: Řádek 5:
[[kategorie:luminiscence]]
[[kategorie:luminiscence]]


'''Prstový dozimetr''' je založen na principu [[termoluminiscence]], vyplývající z jevu, že některé anorganické krystaly nohou akumulovat energii ionizujícího záření tím, že zátření v nich vybudí elektrony do vyššího energetického stavu. Po zahřátí krystalu emitují jeho atomy (návratem elektromů do základního stavu) akumulovanou energii ve formě viditelného světla. Světelné záblesky se převádějí na paměťové impulzy a měří. Prstový dozimetr ve formě prstýnku nosí lidé manipulující ručně s radioaktivními zářiči; lze tak zjistit dávku, kterou obdržely pracovníkovy ruce.
'''Prstový dozimetr''' je založen na principu [[termoluminiscence]], vyplývající z jevu, že některé anorganické krystaly nohou akumulovat energii ionizujícího záření tím, že záření v nich vybudí elektrony do vyššího energetického stavu. Po zahřátí krystalu emitují jeho atomy (návratem elektromů do základního stavu) akumulovanou energii ve formě viditelného světla. Světelné záblesky se převádějí na paměťové impulzy a měří. Prstový dozimetr ve formě prstýnku nosí lidé manipulující ručně s radioaktivními zářiči; lze tak zjistit dávku, kterou obdržely pracovníkovy ruce.

Verze z 12. 7. 2007, 10:33

Termoluminiscence je luminiscence vyvolaná vzrůstem teploty po předchozím dodání energie (excitaci). Dodání energie musí být však za tak nízké teploty, aby excitované elektrony zůstaly v záchytných centrech. Časový interval mezi excitací a tepelnou aktivací může být značně dlouhý.

Externí odkazy

Šablona:Fyzikální pahýl

Prstový dozimetr je založen na principu termoluminiscence, vyplývající z jevu, že některé anorganické krystaly nohou akumulovat energii ionizujícího záření tím, že záření v nich vybudí elektrony do vyššího energetického stavu. Po zahřátí krystalu emitují jeho atomy (návratem elektromů do základního stavu) akumulovanou energii ve formě viditelného světla. Světelné záblesky se převádějí na paměťové impulzy a měří. Prstový dozimetr ve formě prstýnku nosí lidé manipulující ručně s radioaktivními zářiči; lze tak zjistit dávku, kterou obdržely pracovníkovy ruce.