Kábul (řeka): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot: přidáno {{Autoritní data}}; kosmetické úpravy
oprava překlepu
Řádek 28: Řádek 28:


== Využití ==
== Využití ==
Využívá se v široké míře k [[zavlažování]] a k [[plavení dřeva]]. [[Vodní doprava]] je možná v délce 120 km od [[ústí]] v [[Pákistán]]u. , k čemuž byl na dolním toku vybudován [[zavlažovací vějíř]]. Na řece leží města [[Kábul]], [[Dželalabád]] ([[Afghánistán]]) a v jejím povodí město [[Pešávár]] ([[Pákistán]]).
Využívá se v široké míře k [[zavlažování]] a k [[plavení dřeva]]. [[Vodní doprava]] je možná v délce 120 km od [[ústí]] v [[Pákistán]]u. , k čemuž byl na dolním toku vybudován [[zavlažovací vějíř]]. Na řece leží města [[Kábul]], [[Džalálábád|Dželalabád]] ([[Afghánistán]]) a v jejím povodí město [[Pešávár]] ([[Pákistán]]).


== Literatura ==
== Literatura ==

Verze z 11. 9. 2018, 15:36

Kábul
most přes řeku východně od Kábulu
most přes řeku východně od Kábulu
Základní informace
Délka toku460 km
Průměrný průtok200 m³/s
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
AfghánistánAfghánistán Afghánistán (Kábul, Nangarhár), PákistánPákistán Pákistán (Federálně spravovaná kmenová území‎, Chajbar_Paštúnchwá)
Úmoří, povodí
Indický oceán, Indus
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kábul (persky دریای کابل‎) je řeka v Afghánistánu (provincie Kábul, Nangarhár) a v Pákistánu ( Federálně spravovaná kmenová území‎, Chajbar Paštúnchwá). Je 460 km dlouhá.

Průběh toku

Pramení na svazích horském hřbetu Kūh-e Bābā v Afghánistánu. Na horním toku má horský charakter. Poté protéká Dželalabádskou mezihorskou propadlinou a od města Péšávar teče kopcovitou krajinou. Ústí do Indu jako jeho největší pravý přítok.

Vodní režim

Hladina řeky začíná stoupat v důsledku tání sněhu na horách na začátku jara v březnu a maxima dosahuje v červnu až v červenci. Na podzim dochází k povodním způsobeným dešti. Průměrný roční průtok vody na středním toku činí přibližně 200 m³/s, maximální 1500 až 1600 m³/s.

Využití

Využívá se v široké míře k zavlažování a k plavení dřeva. Vodní doprava je možná v délce 120 km od ústí v Pákistánu. , k čemuž byl na dolním toku vybudován zavlažovací vějíř. Na řece leží města Kábul, Dželalabád (Afghánistán) a v jejím povodí město Pešávár (Pákistán).

Literatura

V tomto článku byly použity informace z Velké sovětské encyklopedie, heslo „Kaбул“.

Externí odkazy