Temný pán: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 81: Řádek 81:
== '''Lord Desann''' ==
== '''Lord Desann''' ==
Narodil se na planetě neznalé síly,kde jeho zdánlivé magické schopnoststi způsobily že, se báli a vyhýbali se mu, lidé z okolí. Jeho dětství bylo zoufalé a osamělé, dokud ho nenavštívil jeden obchodník, našel v něm sílu a přivedl ho na akademií Jediů, která byla na Yavinu IV.
Narodil se na planetě neznalé síly,kde jeho zdánlivé magické schopnoststi způsobily že, se báli a vyhýbali se mu, lidé z okolí. Jeho dětství bylo zoufalé a osamělé, dokud ho nenavštívil jeden obchodník, našel v něm sílu a přivedl ho na akademií Jediů, která byla na Yavinu IV.
Poprvé v jeho životu byl Desann v klidu, našel bytosti, které ho brali takového jaký byl, bytosti které ho podporovaly ve vývinu jeho talentu. 4asem se zmněnil. Znevažoval své spolustudující, když si všiml jejich slabosti, a diskutoval, někdy násilně, se svímy učiteli.
Poprvé v jeho životu byl Desann v klidu, našel bytosti, které ho brali takového jaký byl, bytosti které ho podporovaly ve vývinu jeho talentu. Časem se zmněnil. Znevažoval své spolustudující, když si všiml jejich slabosti, a diskutoval, někdy násilně, se svímy učiteli.
Během tréninku srazil a zabil chladnokrevně studenta. Desann řekl, že byl příliš slabý na to aby byl Jedi. Odletěl dřív než ho Jediové mohli odsoudit.
Během tréninku srazil a zabil chladnokrevně studenta. Desann řekl, že byl příliš slabý na to aby byl Jedi. Odletěl dřív než ho Jediové mohli odsoudit.
Byl zabit v akademii Jediů na Yavinu IV Jedim jménem Kyle Katarn.
Byl zabit v akademii Jediů na Yavinu IV Jedim jménem Kyle Katarn.

Verze z 6. 7. 2007, 21:08

Temný pán je populární označení arcizloducha v nejrůznějších fantastických světech. Temní páni se vyskytuje například ve Středozemi, ve Star Wars nebo ve světě Harryho Pottera.

Temní páni ve světě J.R.R. Tolkiena

Ve středozemi rozlišujeme temné pány dva. První z nich byl Morgoth (Melkor), vyskytující se v celé historii tamního světa až do svého pádu na konci prvního věku Středozemě. Po něm povstal jeden z jeho vojevůdců, Sauron, který proslul jako temný pán v průběhu druhého a třetího věku až do svého pádu, který popisuje Pán prstenů.

Temní páni v Harry Potterovi

V knížkách Harry Potter se vyskytuje jen jeden Temný pán, kterým je Lord Voldemort. Voldemort je dědicem Salazara Zmijozela, který žil před mnoha lety a založil jako jeden ze čtyř kouzelnickou školu v Bradavicích.

Temní páni ve Star Wars

Ve Star Wars je Temný pán ze Sithu nejvyšší možná dosažitelná hodnost v řádu Sith.

Temní páni jsou ti nejmocnější Sithové dané generace, kteří nejlépe vládnou Temné straně Síly. V historii jich bylo od počátku řádu Sith (kolem 6900 let před bitvou o Yavin) známo nejméně 37 a to pouze do porážky Impéria. Ale i po něm se objevovali noví Temní páni. Některá těla jsou pohřbena na sithské domovské planetě Korriban. Kromě Temných pánů se mezi nejmocnější řadí Xendor, který žil asi 24500 let PřBY, v období Prvního velkého schizmatu. Pravděpodobně se jednalo o prvního temného Jedi (druhým byla jeho milenka Arden Lyn).

V obdobi 7000 let PřBY nastalo období Druhého velkého schizmatu, kdy temní rytíři zaútočili na své mistry a rozdělili se na rytíře světla a temnoty. Toto schizma vyústilo ve Staletou temnotu, kdy Jediové bojovali proti sobě. Světlo nakonec vyhrálo v poslední bitvě u planety Corbos a temní Jediové byli i přes protest rady na Coruscantu, která je chtěla všechny veřejně popravit, vyhnáni z Republiky, aby poznali své chyby a vrátili se ke světlu. Tito Jediové nakonec přistáli na Korribanu, kde nalezli druh zvaný Sithové. Tuto rasu si podrobili, prohlásili se za bohy a založili Sithskou říši, která čítalo přes 120 světů včetně Korribanu, Ziostu, Dromund Kaasu, Vjunu a Malachoru V. Také si přivlastnili titul Pán (Lord) ze Sithu a rozhodli se, že nejmocnější z nich bude všem vládnout jako Temný pán ze Sithu (Dark Lord of the Sith).

Seznam známých Temných pánů ze Sithu:


Nasledují a Darth Sion Darth Traya jmeno Kreia, mistři neznámí, učedníci: Darth Revan, Darth Nihilus, Darth Sion, Vypovězená.

Další Temný pán byl Darth Nihilus, Pán hladu. Bylo to velice mocné stvoření. Byl propastí v Síle a tak se potřeboval stále živit na jiných k Síle citlivých bytostech. Měl schopnost vysát život z celé planety, zničil tak miraluckou planetu jménem Katarr se shromážděnými Jedii na jejím povrchu. Jeho vlajková loď byla Ravager, který sloužil v bitvě u Malachoru V, kterou skončily mandalorianské války. Nakonec byl zrazen svou mistryni Darth Trayou a odletěl na Telos, kde byl na své lodi poražen Vypovězenou a svou bývalou učednicí Visas Marr. (Mistr Darth Traya. Učedník Visas Marr)

Následujícím Temným pánem byl "neznámý Darth". Byl to jeden z mála Sithů, který prežil sithskou válku a dál přenesl tradice i titul "Darth".

Další byl Lord Kaan. Byl to Temný pán během posledních let nových sithských válek okolo roku 1000 PřBY. Kaan byl kdysi mistr Jedi, který propadl temné straně a připojil se k novému sithskému řádu. Vedl velkou armádu Sithů, známou jako Bratrstvo temnoty proti velke armádě Jediu, známé jako Armáda světla, vedené lordem Hothem. Tento Sith nemel rád Dartha Banea a nesouhlasil s jeho myšlenkou, že Sithů by mělo být málo. Pokusil se ho otrávit, ale nepovedlo se mu to. Nakonec se sám zabil v hrobce při útoku lorda Hotha.

Zároveň s Kaanem byli i další:

Potom přišel Darth Bane. Byl učedníkem Qordise. Jeho největším sokem byl Kaan. Bane věřil, že Sithové by měli existovat jen v malých skupinách namísto armády, ale ostatní Sithové s ním nesouhlasili, spojili se pod vedením lorda Kaana a vytvořili Bratrstvo temnoty se sídlem na Ruusanu. Kaan následně Dartha Banea otrávil, ale místo smrti mu přivodil záchvat hněvu. Poté, co se vyléčil z otravy, letěl Bane na Ruusan. Tam Bane nechal propuknout svůj hněv a celou pevnost na Ruusanu zničil. Zachránil jen díky Sile jednu jediskou dívku jménem Zannah. Chránil ji proti silám Kaana a nakonec se mu podařilo utéct v jeho lodi, než byl na Ruusanu zničen všechen život, včetně Kaana. O několik let později letěl nad měsícem Dxun a duchové jeho mistra Qordise a protivníka Kaana mu poškodili loď a ta se zřítila přímo do hrobky Freedona Nadda. Tam nasel Bane mnoho artefaktů včetně sithského holocronu. Jeho kůže se pokryla parazitickým orbaliskem a vytvořila na něm živé brněni. Nakonec Bane z Dxunu utekl a rozhodl se, ze vytvoří nový sithský řád. Bylo mu jasné, že kdyby bylo opět mnoho Sithů, dříve či později by bojovali mezi sebou o moc a proto ustanovil Zákon dvou. Vždy dva jsou, ani víc, ani méně, mistr a učedník. Jako učedníka si vzal Darth Zannah. (Mistr Lord Qordis. Učedník Darth Zannah)

Následovala Darth Zannah. Tato sith byla první z linie mistr-učednik po Darthu Baneovi. Používala dvoubřitý světelný meč podobně jako Exar Kun. (Mistr Darth Bane. Učedník neznámý)

Dalším známým byl Darth Cognus. O tomto Temném pánovi se toho mnoho neví. Vlastně je znám jen jeho učedník. (Mistr neznámý. Učedník Darth Millennial)

Jeho učedníkem byl Darth Millennial. Tento Temný pán nesouhlasil s učením svého mistra Dartha Cognuse a Baneovým Zákonem dvou. Proto svého mistra opustil a odletěl na planetu Dromund Kaas, kde založil tajnou organizaci temné strany s názvem Proroci temné strany. (Tito prorokové byli později ovládnuti Darthem Sidiousem a mnoho z jejich členů si vybral za své Adepty temné strany (jedním z nich byl například Kadann). (Mistr Darth Cognus. Učedník neznámý.)

Někdy poté byl Darth Vectivus. O tomto pánovi není známo skoro nic.

Později byl Darth Plagueis Moudrý. Tento lord byl velice znalý temné strany a dokázal ovlivnit midi-chloriany, aby stvořil život a oddálil smrt. Stal se velice mocným, ale byl zavražden ve spánku svým vlastním studentem. (Mistr neznamý. Učedník Darth Sidious).

Lord Desann

Narodil se na planetě neznalé síly,kde jeho zdánlivé magické schopnoststi způsobily že, se báli a vyhýbali se mu, lidé z okolí. Jeho dětství bylo zoufalé a osamělé, dokud ho nenavštívil jeden obchodník, našel v něm sílu a přivedl ho na akademií Jediů, která byla na Yavinu IV. Poprvé v jeho životu byl Desann v klidu, našel bytosti, které ho brali takového jaký byl, bytosti které ho podporovaly ve vývinu jeho talentu. Časem se zmněnil. Znevažoval své spolustudující, když si všiml jejich slabosti, a diskutoval, někdy násilně, se svímy učiteli. Během tréninku srazil a zabil chladnokrevně studenta. Desann řekl, že byl příliš slabý na to aby byl Jedi. Odletěl dřív než ho Jediové mohli odsoudit. Byl zabit v akademii Jediů na Yavinu IV Jedim jménem Kyle Katarn. (učednice Desanna Tavion)