Datel knížecí: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
typo a narovnání odkazů
Řádek 21: Řádek 21:
}}
}}


'''Datel knížecí''' (''Campephilus principalis'') je jeden z největších [[šplhavci|šplhavých]] ptáků světa. Dosahuje až 51 cm na délku a rozpětí křídel činí až 76 cm. Jeho domovem jsou pralesy na jihozápadě [[Spojené státy americké|Spojených států amerických]], samostatný [[poddruh]] žije také na [[Kuba|Kubě]]. Ubývání přirozeného prostředí a v menší míře také lov ztenčily jeho stavy natolik, že není jasné, zda vůbec nějaký jedinec ještě přeživá. V současnosti v podstatě neexistují lesní porosty, které by byly schopné udržet životaschopnou populaci datla knížecího.
'''Datel knížecí''' (''Campephilus principalis'') je jeden z největších [[šplhavci|šplhavých]] ptáků světa. Dosahuje až 51 cm na délku a rozpětí křídel činí až 76 cm. Jeho domovem jsou pralesy na jihozápadě [[Spojené státy americké|Spojených států amerických]], samostatný [[poddruh]] žije také na [[Kuba|Kubě]]. Ubývání přirozeného prostředí a v menší míře také lov ztenčily jeho stavy natolik, že není jasné, zda vůbec nějaký jedinec ještě přeživá. V současnosti v podstatě neexistují lesní porosty, které by byly schopné udržet životaschopnou populaci datla knížecího.


Druh je [[Mezinárodní svaz ochrany přírody|Mezinárodním svazem ochrany přírody]] klasifikován jako [[kriticky ohrožený druh|kriticky ohrožený]], přičemž je považován za pravděpodobně [[vyhynulý]].
Druh je [[Mezinárodní svaz ochrany přírody|Mezinárodním svazem ochrany přírody]] klasifikován jako [[Kriticky ohrožený taxon|kriticky ohrožený]], přičemž je považován za pravděpodobně [[Vyhynulý taxon|vyhynulý]].


== Popis ==
== Popis ==
Řádek 29: Řádek 29:


== Objevení a příčina k vyhynutí ==
== Objevení a příčina k vyhynutí ==
V roce 1920 byl datel knížecí považován za vyhynulý druh, o 24 let později byla ve zbytku lesa spatřena samice. Příčinou vyhynutí byla nadměrná těžba dřeva.
V roce 1920 byl datel knížecí považován za vyhynulý druh, o 24 let později byla ve zbytku lesa spatřena samice. Příčinou vyhynutí byla nadměrná těžba dřeva.


== Galerie ==
== Galerie ==
Řádek 41: Řádek 41:


== Odkazy ==
== Odkazy ==

=== Reference ===
=== Reference ===
<references />
<references />

=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===
* {{commonscat}}
* {{commonscat}}

Verze z 26. 8. 2018, 22:18

Jak číst taxoboxDatel knížecí
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádšplhavci (Piciformes)
Čeleďdatlovití (Picidae)
Roddatel (Campephilus)
Binomické jméno
Campephilus principalis
(Linné, 1758)
Poddruhy
  • Campephilus p. principalis
  • Campephilus p. bairdii
Synonyma
  • Picus principalis Linné, 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Datel knížecí (Campephilus principalis) je jeden z největších šplhavých ptáků světa. Dosahuje až 51 cm na délku a rozpětí křídel činí až 76 cm. Jeho domovem jsou pralesy na jihozápadě Spojených států amerických, samostatný poddruh žije také na Kubě. Ubývání přirozeného prostředí a v menší míře také lov ztenčily jeho stavy natolik, že není jasné, zda vůbec nějaký jedinec ještě přeživá. V současnosti v podstatě neexistují lesní porosty, které by byly schopné udržet životaschopnou populaci datla knížecího.

Druh je Mezinárodním svazem ochrany přírody klasifikován jako kriticky ohrožený, přičemž je považován za pravděpodobně vyhynulý.

Popis

Samec je černý s červenou chocholku, ruční letky jsou bílé, od hřbetu po tvářích mají bílé pruhy. Samice oproti samcům mají černou chocholku. Obě pohlaví mají slonovinově zbarvený zobák (také tomu napovídá i anglický název Ivory billed woodpecker), což lze přeložit jako datel slonovinozobý.

Objevení a příčina k vyhynutí

V roce 1920 byl datel knížecí považován za vyhynulý druh, o 24 let později byla ve zbytku lesa spatřena samice. Příčinou vyhynutí byla nadměrná těžba dřeva.

Galerie

Odkazy

Reference

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]

Externí odkazy