Radio Maryja: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Podívejte se na Související články
Elemer (diskuse | příspěvky)
Radio Proglas
Řádek 3: Řádek 3:


[[Soubor:Radio_maryja_torun.jpg|thumb|Sídlo Radia Maryja v Toruni na ulici Żwirki i Wigury]]
[[Soubor:Radio_maryja_torun.jpg|thumb|Sídlo Radia Maryja v Toruni na ulici Żwirki i Wigury]]



'''Radio Maryja''' je polská rozhlasová stanice národně-katolického charakteru. Byla založena v [[8. prosinec|8. prosince]] [[1991]] v [[Toruň|Toruni]] řádem [[redemptoristé|redemptoristů]]. Část veřejnosti a sdělovacích prostředků považuje programovou linii Radia Maryja za kontroverzní, [[xenofobie|xenofobní]] a [[demokracie|nedemokratickou]] s občasnými [[antisemitismus|antisemitskými]] výpady.
'''Radio Maryja''' je polská rozhlasová stanice národně-katolického charakteru. Byla založena v [[8. prosinec|8. prosince]] [[1991]] v [[Toruň|Toruni]] řádem [[redemptoristé|redemptoristů]]. Část veřejnosti a sdělovacích prostředků považuje programovou linii Radia Maryja za kontroverzní, [[xenofobie|xenofobní]] a [[demokracie|nedemokratickou]] s občasnými [[antisemitismus|antisemitskými]] výpady.
Řádek 26: Řádek 25:


== Související články ==
== Související články ==
*[[Mohérové barety]]
* [[Mohérové barety]]
* [[Radio Proglas]]


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 3. 7. 2007, 13:38

Sídlo Radia Maryja v Toruni na ulici Żwirki i Wigury

Radio Maryja je polská rozhlasová stanice národně-katolického charakteru. Byla založena v 8. prosince 1991 v Toruni řádem redemptoristů. Část veřejnosti a sdělovacích prostředků považuje programovou linii Radia Maryja za kontroverzní, xenofobní a nedemokratickou s občasnými antisemitskými výpady.

Rádio právně působí jako církevní osoba (srovnej právnická osoba, fyzická osoba), patřící k římskokatolické církvi a je podřízena přímo papeži, podobně jako celý řád, který vlastní koncesi. Ředitelem rádia je Otec Tadeusz Rydzyk, přezdívaný také Otec ředitel (Ojciec Dyrektor). V dokumentech předložených polské radě pro rozhlasové a televizní vysílání KRRiTV vystupuje P. Rydzyk jako „jednočlenný dozorčí orgán, jednočlenný řídicí orgán a jednočlenný kontrolní orgán“ Rádia Maryja.

Rádio Maryja má koncesi platnou do roku 2008. Koncese definuje program Rádia Maryja jako program charakteru společensko-náboženského, zabývající se problematikou křesťanské víry a problémy života společnosti z pohledu víry a nauky katolické církve.

Hlavními prvky programu jsou evangelizace, modlitba, meditace, náboženská hudba a společensko-politická publicistika. Nejoblíbenější pořady jsou Nedokončené hovory (Rozmowy Niedokończone), ve kterých se probírají různá témata, Aktuality (Aktualności), odříkávání breviáře a Katecheze (Katechezy) založené na katechismu katolické církve. V politických záležitostech stanice reprezentuje kritickou linii vůči členství a podmínek členství Polska v Evropské unii, ekonomickému liberalismu, globalizaci a hospodářských změn v Polsku po roce 1989, zejména způsobu privatizace a samotné možnosti prodávat půdu cizincům. Navazuje tak na tradice polské meziválečné tzv. národní demokracie.

Program stanice propaguje ekonomické zřízení sociálního státu s důrazem na národní charakter hospodářské politiky. Ostře útočí na model liberálního demokratického státu.

V záležitostech zvyků i dogmat navazuje na lidovou zbožnost. Je charakteristické silným konzervatismem. Podle kritiků chybně interpretuje ustanovení 2. vatikánského koncilu, podle zastánců je dodržuje naopak velmi důkladně. Polský episkopát ustanovil speciální skupinu pro pastýřskou péči o Radio Maryja (Zespół ds. duszpasterskiej troski o Radio Maryja), která však neučinila žádné podstatné kroky, ke kterým byla oprávněna.

Podle obhájců stanice provozuje evangelizaci a kontroverzní výroky nenávistného nebo antisemitského charakteru jsou vzácné pocházejí zejména od posluchačů. Podle kritiků Radio Maryja zneužívá stereotypů, lidské ignorance, neznalostí a komplexy lidí s nízkým vzděláním. Radio Maryja krajně propaguje xenofobii, antisemitismus, namlouvá posluchačům existenci údajných celosvětových židozednářských spiknutí a v mnoha událostech ze společensko-politického života Polska vidí skryté kutí piklí.

Kritici také obviňují z propagace konspiračních teorií dějin, šíření nenávisti vůči osobám s jiným názorem, nedodržování novinářské etiky (např. dát prostor různým stranám konfliktů). Také padla obvinění z propagace nepravdivých informací (např. falešných informací polské komunistické tajné policie SB na téme J. Nowaka-Jeziorańského a B. Geremka, obvinění Židů pracujících ve World Trade Center ze spiknutí, zafalšovaného výroku kancléře G. Schrödera o Polsku), z manipulace citátů z tvorby nositele Nobelovy ceny Cz. Miłosze, rozdělování polské církve, čehož příkladem měly být rozdílná stanoviska k integraci Polska s Evropskou unií či zamlčení výroků na stejné téma Jana Pavla II., které nebyly v souladu s politickou linií stanice. Rádio má také nejasné finanční zdroje, neodevzdává zákonem předepsané finanční vyúčtování, nepředložilo také vyúčtování peněz ze sbírky na záchranu Gdaňských loděnic (kolébka Solidarity). Kromě toho se někteří pracovníci zaměstnávají načerno a porušují pravidla bezplatné koncese vysíláním reklam. Rádio, jako činnost čistě náboženská redemptoristů, neplatí daně. Otci Rydzykovi se také vyčítá, že nereagoval na několikanásobná napomenutí představitelů katolické církve.

Poslechovost rádia činí podle odhadu RadioTrack (MillwardBrown SMG/KRC) asi 2,4 %, což stanici řadí na páté místo. Podle různých dalších odhadů ji denně poslouchá 1–4,5 mil. lidí. Řada posluchačů se s rádiem silně identifikuje. Asi 200 tisíc lidí je sdružených v Rodině Radia Maryja (Rodzina Radia Maryja).

Na podzim 2005 P. Rydzyk se svou rozhlasovou stanicí podpořil v prezidentských volbách kandidáta PiS Lecha Kaczyńského a soudí se, že to byla jedna z těch opravdu významných podpor, která umožnila Lechu Kaczyńskému ve druhém kole porazit Donalda Tuska, kandidáta centristické a umírněně liberální Občanské platformy.

Související články

Externí odkazy