Parazitoid: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m formulace
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Parazitoid''' je organizmus, který se vyvíjí v těle nebo buňkách jiného organismu a na konci tohoto vývoje svého [[hostitel]]e usmrcuje a často i zkonzumuje. Někteří parazitoidi svého hostitele „jen“ sterilizují. Liší se tak od klasického [[Parazitismus|parazit]]a tím, že svého hostitele usmrtí. Klasičtí parazité většinou mají z hostitele užitek a je pro ně nevýhodné o něho přijít. Parazitoidů se využívá v [[Integrovaná ochrana rostlin#biologické metody|biologické ochraně rostlin]]. Mezi parazitoidy patří [[rovetky]], [[hrabalky]], [[lumci]], [[kodulky]], [[kutilky]], některé mouchy (např. ''[[Apocephalus borealis]]'') a další.
'''Parazitoid''' je organizmus, který se vyvíjí v těle nebo buňkách jiného organismu a na konci tohoto vývoje svého [[hostitel]]e usmrcuje a často i zkonzumuje. Někteří parazitoidi svého hostitele „jen“ sterilizují. Liší se tak od klasického [[Parazitismus|parazit]]a tím, že svého hostitele usmrtí. Klasičtí parazité většinou mají z hostitele užitek, a je pro ně nevýhodné o něj přijít. Parazitoidů se využívá v [[Integrovaná ochrana rostlin#biologické metody|biologické ochraně rostlin]]. Mezi parazitoidy patří [[rovetky]], [[hrabalky]], [[lumci]], [[kodulky]], [[kutilky]], některé mouchy (např. ''[[Apocephalus borealis]]'') a další.


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 31. 7. 2018, 14:10

Parazitoid je organizmus, který se vyvíjí v těle nebo buňkách jiného organismu a na konci tohoto vývoje svého hostitele usmrcuje a často i zkonzumuje. Někteří parazitoidi svého hostitele „jen“ sterilizují. Liší se tak od klasického parazita tím, že svého hostitele usmrtí. Klasičtí parazité většinou mají z hostitele užitek, a je pro ně nevýhodné o něj přijít. Parazitoidů se využívá v biologické ochraně rostlin. Mezi parazitoidy patří rovetky, hrabalky, lumci, kodulky, kutilky, některé mouchy (např. Apocephalus borealis) a další.