Jezdecká socha: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Známé sochy: menší obr.
port
Řádek 27: Řádek 27:
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}


{{Portály|Umění}}
[[Kategorie:Jezdecké sochy]]
[[Kategorie:Jezdecké sochy]]

Verze z 1. 7. 2018, 15:12

Císař Marcus Aurelius na Kapitolu v Římě (bronz, 2. století)

Jezdecká socha je socha nebo součást pomníku významné osobnosti, která ji zobrazuje s koněm nebo na koni jako jezdce. Na rozdíl od politiků, umělců a vědců, kteří bývají zobrazováni ve stoje nebo vzácně v sedě, jezdecké sochy jsou zpravidla věnovány panovníkům, vojevůdcům nebo hrdinům.

Jezdecké sochy jsou známé již od starověku a nejstarší takovou zachovanou skulpturou je bronzová socha císaře Marka Aurelia ze 2. století v Římě.

Konstrukce

Jezdecké sochy jsou tradičně kovové, protože v kovu lze nejspíš realizovat představu vojevůdce na vzpínajícím se koni, jak vede vojsko do vítězné bitvy. Nejčastěji jsou odlévané z bronzu, často z několika částí, které se dodatečně snýtují nebo svaří, mohou však být i tepané z plechu.

Socha jezdce na vzpínajícím se koni však představuje i obtížný technický a statický problém. Představu hrdiny a vojevůdce totiž nejpůsobivěji znázorňuje socha, která má jen dva opěrné body, typicky zadní nohy koně. Socha pak potřebuje ocelovou konstrukci, vetknutou do podstavce, ale i socha sama musí být pečlivě vyvážena, případně podepřena ještě v jednom nebo více bodech.

Známé sochy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Конная статуя na ruské Wikipedii.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu jezdecká socha na Wikimedia Commons