Mestre: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot: přidáno {{Autoritní data}}
Řádek 28: Řádek 28:
{{Autoritní data}}
{{Autoritní data}}


[[Kategorie:Mestre| ]]
[[Kategorie:Benátky]]
[[Kategorie:Benátky]]

Verze z 22. 6. 2018, 13:25

Mestre je nejlidnatější obvod pevninské části města Benátek v severní Itálii. Žije zde téměř 90 tisíc obvatel. S ostrovní částí Benátek je spojeno dlouhým železničním i silničním Mostem svobody (Ponte della Libertà). Historické městečko prodělalo koncem 20. století prudký rozvoj jednak v důsledku rozvoje sousední průmyslové čtvrti Marghera, jednak jako východisko turistů, kteří přijíždějí do Benátek. Jako Mestre se někdy chybně označuje celá pevninská část Benátek.

Historie

Místo při ústí řeky Marzenego bylo osídleno už v pravěku, římské oppidum na tomto místě zničil Attila a sídlo bylo obnoveno až v 10. století. Přístav v Mestre profitoval z rostoucího bohatství a významu Benátek, roku 1323 město dobyli veronští Scaligerové a roku 1337 Benátčané. Roku 1797 je dobyl Napoleon a od roku 1808 bylo svobodným městem. V roce 1923 dostalo titul města, ale roku 1926 se stalo součástí Benátek.

Hospodářství

Mestre je pevninským zázemím Benátek, kde žije víc stálých obyvatel než na historickém ostrově. Protože je zde podstatně levnější bydlení a i ostatní životní náklady jsdou nižší než na ostrově, žijí zde dělníci a zaměstnanci, ale také méně zámožní turisté, kteří využívají dobré dopravní spojení autobusy i čtyřkolejnou železniční tratí po Mostě svobody. Zájezdové autobusy také často parkují v Mestre. V Mestre je obchodní přístav a důležitá železniční i dálniční křižovatka.

Zajímavosti

Mestre, podobně jako ostatní pevninské čtvrti Benátek, jsou většinou dosti chaoticky vzniklá sídliště. Historické jádro v Mestre je malé, soustředěné kolem náměstí Piazza Ferretto a nepříliš bohaté

  • Torre dell' Orologio, strážní věž z roku 1108 s hodinami.
  • Stará radnice (Palazzo podestarile).
  • Kostel sv. Vavřince, barokní stavba ze 17. století.

Galerie