Violoncellový koncert č.1 (Šostakovič): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
nová stránka
 
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 2: Řádek 2:


== O skladbě ==
== O skladbě ==
Tento koncert složil Šostakovič v roce 1959, v době svého velmi produktivního období. Považuje se za nejlepší z jeho (šesti) koncertů. Byl složen pro violoncellistu [[Mstislav Rostropovič|Mstislava Rostropoviče]], který se ho naučil nazpaměť za pouhé čtyři dny. Premiéra se konala 4. října 1959. Sólového partu se pochopitelně ujal Rostropovič, kterého doprovodil Leningradský symfonický orchestr. První nahrávka vznikla o dva dny později, tentokrát s Moskevskou filharmonií a dirigentem Aleksandrem Gaukem.
Tento koncert složil Šostakovič v roce 1959, v době svého velmi produktivního období. Považuje se za nejlepší z jeho (šesti) koncertů. Byl složen pro violoncellistu [[Mstislav Rostropovič|Mstislava Rostropoviče]], který se ho naučil nazpaměť za pouhé čtyři dny. Premiéra se konala 4. října 1959. Sólového partu se pochopitelně ujal Rostropovič, kterého doprovodil Leningradský symfonický orchestr pod taktovkou [[Jevgenij Mravinskij|Jevgenije Mravinského]]. První nahrávka vznikla o dva dny později, tentokrát s Moskevskou filharmonií a dirigentem Aleksandrem Gaukem.


== Popis ==
== Popis ==

Verze z 20. 6. 2018, 23:59

Violoncellový koncert es dur, Op. 107 je dílo ruského hudebního skladatele Dmitrije Šostakoviče.

O skladbě

Tento koncert složil Šostakovič v roce 1959, v době svého velmi produktivního období. Považuje se za nejlepší z jeho (šesti) koncertů. Byl složen pro violoncellistu Mstislava Rostropoviče, který se ho naučil nazpaměť za pouhé čtyři dny. Premiéra se konala 4. října 1959. Sólového partu se pochopitelně ujal Rostropovič, kterého doprovodil Leningradský symfonický orchestr pod taktovkou Jevgenije Mravinského. První nahrávka vznikla o dva dny později, tentokrát s Moskevskou filharmonií a dirigentem Aleksandrem Gaukem.

Popis

Věty

  1. Allegretto
  2. Moderato
  3. Cadenza – Attacca
  4. Allegro con moto

Druhá, třetí a čtvrtá věta se hrají bez přerušení.

Charakteristika

Typická délka skladby je přibližně 28 minut. Považuje se za jeden z nejtěžších koncertů pro violoncello a patří do základního violoncellového repertoáru. Hlavním tématem koncertu je motiv DSCH (D, Es, C, H, zkratka Šostakovičova jména).