Hjakutakeova kometa: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TakoJaki (diskuse | příspěvky)
(Žádný rozdíl)

Verze z 24. 5. 2018, 10:56

Hyakutakeova kometa při jejím největším přiblížení k Zemi v březnu roku 1996.

Hyakutakeova kometa (obecné označení je C/1996 B2) byla objevena amatérským astronomem z Japonska 31. ledna 1996. Kometa přezdívaná také jako Velká kometa roku 1996 ("The Great Comet of 1996) byla objevena Yuji Hyakutakem. Prolétla v těsné blízkosti Země v březnu roku 1996 a jednalo se o nejbližší setkání s kometou za předchozích 200 let. Kometa Hyakutake byla na noční obloze velmi jasná, viditelná lidským okem a pozorovatelná po téměř celém světě. Kometa Hyakutake předcházela v té době již známé kometě Hale–Bopp, která v té době vstupovala do vnitřní sluneční soustavy.

Hyakutake je neperiodická kometa. Před jejím nedávným průletem sluneční soustavou byl její oběh o délce 17,000 let, ale gravitační perturbace způsobené velkými planetami zvýšily a pozměnily předešlou periodu oběhu na 70,000 let.

Vědecké pozorování komety vedlo k několika objevům. Jeden z objevů byla první detekce rentgenového záření vycházejícího z komety, kdy se předpokládala příčina solárním větrem a interakcí meo částicemi radiačního záření Slunce s neutrálními atomy v koma obklopující Hyakutake. Sonda Ulysses prošla ohonem komety ve vzdálenosti více než 500 milionů km (3,3 AU, nebo také 3 x 108 mil) od jádra, při průletu odhalila kometu Hyakutake za kometu zanechávající nejdelší známý ohon.

Hyakutakeova kometa, snímek pořídil Hubbleův vesmírný dalekohled 4. dubna 1996 v infračerveném spektru.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Comet Hyakutake na anglické Wikipedii.