Atahualpa: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
opraveno označení Huáscara jako mladšího nevlastního bratra Atahualpy na správné staršího nevlastního bratra Atahualpy
Řádek 1: Řádek 1:
{{Infobox - panovník}}
{{Infobox - panovník}}
[[Soubor:Ataw_Wallpa_portrait.jpg|náhled|Portrét Atahualpy, posledního neomezeného [[Incká říše|Inckého]] císaře]]
[[Soubor:Ataw_Wallpa_portrait.jpg|náhled|Portrét Atahualpy, posledního neomezeného [[Incká říše|Inckého]] císaře]]
'''Atahualpa''' ([[Kečuánština|kečuánsky]] '''Atawallpa,''' asi [[1502]] – [[26. srpen|26.]] července [[1533]], [[Cajamarca]], [[Peru]]) byl poslední neomezený císař Tahuantinsuyu neboli [[Incká říše|Incké říše]]. Stal se císařem po poražení svého mladšího nevlastního bratra [[Huáscar]]a v občanské válce po smrti jejich otce, inky [[Huayna Capac]]a, na infekční nemoc, kterou byla buď [[malárie]] nebo [[pravé neštovice]]. Během občanské války Španěl [[Francisco Pizarro]] zkřížil jeho plány. Zajal Atahualpu a použil jej pro kontrolu Incké říše. Nakonec Španělé Atahualpu popravili a ukončili tak Inckou říši. Atahualpa byl syn [[Huayna Capac]]a a Shyri (Quitské královny), jako princezna zvané Pacha.
'''Atahualpa''' ([[Kečuánština|kečuánsky]] '''Atawallpa,''' asi [[1502]] – [[26. srpen|26.]] července [[1533]], [[Cajamarca]], [[Peru]]) byl poslední neomezený císař Tahuantinsuyu neboli [[Incká říše|Incké říše]]. Stal se císařem po poražení svého staršího nevlastního bratra [[Huáscar]]a v občanské válce po smrti jejich otce, inky [[Huayna Capac]]a, na infekční nemoc, kterou byla buď [[malárie]] nebo [[pravé neštovice]]. Během občanské války Španěl [[Francisco Pizarro]] zkřížil jeho plány. Zajal Atahualpu a použil jej pro kontrolu Incké říše. Nakonec Španělé Atahualpu popravili a ukončili tak Inckou říši. Atahualpa byl syn [[Huayna Capac]]a a Shyri (Quitské královny), jako princezna zvané Pacha.


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 12. 5. 2018, 18:17

Atahualpa
Narození1500
Quito
Úmrtí29. srpna 1533 (ve věku 32–33 let)
Plaza de Armas of Cajamarca
PohřbenCajamarca
OtecHuayna Capac
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Portrét Atahualpy, posledního neomezeného Inckého císaře

Atahualpa (kečuánsky Atawallpa, asi 150226. července 1533, Cajamarca, Peru) byl poslední neomezený císař Tahuantinsuyu neboli Incké říše. Stal se císařem po poražení svého staršího nevlastního bratra Huáscara v občanské válce po smrti jejich otce, inky Huayna Capaca, na infekční nemoc, kterou byla buď malárie nebo pravé neštovice. Během občanské války Španěl Francisco Pizarro zkřížil jeho plány. Zajal Atahualpu a použil jej pro kontrolu Incké říše. Nakonec Španělé Atahualpu popravili a ukončili tak Inckou říši. Atahualpa byl syn Huayna Capaca a Shyri (Quitské královny), jako princezna zvané Pacha.

Historie

Po smrti jejich otce, Huayna Capaca, a jejich staršího bratra, Ninana Cuyochiho, který měl být dědicem, byla říše rozdělena mezi zbylé dva přeživší bratry, Huáscara a Atahualpu. Huascar vládl většině říše z Cuzca, Atahualpa vládl severu z Quita, odkud pocházela jeho matka. Několik let vládli v míru, pak se však Huascar odhodlal získat veškerou moc pro sebe a vytáhl do boje. Atahualpa byl poražen a zajat, nicméně dokázal uprchnout ze zajetí, získal na svou stranu některé generály a roku 1532 stal se jediným vládcem incké říše.

Hned následujícího roku se však do říše vypravili Španělé pod vedením Francisca Pizarra, Atahualpa se jim vydal v ústraty s několikatisícovým slavnostním průvodem. Španělů nebylo ani dvě sta, proto Inka neočekával žádné nebezpečí a chtl je slušně přivítat. Když se s nimi však v Cajamarce setkal, Španělé zrádně zaútočili. Šokovaní indiáni se nebránili a nechali se pobít, Atahualpa byl zajat.

Španělé mu přislíbili svobodu, když určenou místnost naplní zlatem. Atahualpa to splnil, přidal dokonce i dvojnásob stříbra, místo svobody se však dočkal soudu. Byl obviněn z modlářství a pobuřování proti Španělské koruně, pročež byl odsouzen k upálení. To Inka nechtěl dopustit, věřil totiž, že jeho tělo musí zůstat v celku, aby se jeho duše dostalo do nebe. Španělé mu nabídli, že když se nechá pokřtít, bude pouze uškrcen. K tomu také došlo. Pokřtěn byl jako Francisco Atahualpa.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Atahualpa na anglické Wikipedii.

Externí odkazy