Kato: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
...
Stylistická úprava textu
Řádek 20: Řádek 20:
'''Kato''', vlastním jménem '''Adam Svatoš''' (* [[16. červen|16. června]] [[1979]]), je český [[rap]]per a [[Diskžokej|DJ]], povoláním textař v reklamní agentuře.
'''Kato''', vlastním jménem '''Adam Svatoš''' (* [[16. červen|16. června]] [[1979]]), je český [[rap]]per a [[Diskžokej|DJ]], povoláním textař v reklamní agentuře.


Dříve působil jako '''Deph''' ve formaci [[Chaozz]], kde také psal všechny texty. Jako boční projekt '''3D''' nahrál s Philipem Nikwé album ''Alpha & Omega a'' jako '''Rigor Mortiz''' vydal temně atmosférické album ''Až na věky''. Později založil vlastní projekt [[Prago Union]], se kterým získal v roce 2010 za desku ''[[Dezorient Express]]'' [[Ceny Anděl 2010|cenu Anděl]] v kategorii Hip hop & R'n'b. Rapuje prakticky bez zubů, o které přišel kvůli rodinným dispozicím, problémům se štítnou žlázou a špatné životosprávě,<ref>{{Citace elektronického periodika
Dříve působil jako '''Deph''' ve formaci [[Chaozz]], kde také psal všechny texty. Jako boční projekt '''3D''' nahrál s Philipem Nikwé album ''Alpha & Omega a'' jako '''Rigor Mortiz''' vydal temně atmosférické album ''Až na věky''. Později založil vlastní projekt [[Prago Union]], se kterým získal v roce 2010 za desku ''[[Dezorient Express]]'' [[Ceny Anděl 2010|cenu Anděl]] v kategorii Hip hop & R'n'b. Je prakticky bez zubů, o které přišel kvůli rodinným dispozicím, problémům se štítnou žlázou a špatné životosprávě,<ref>{{Citace elektronického periodika
| příjmení = Vedral
| příjmení = Vedral
| jméno = Honza
| jméno = Honza

Verze z 15. 4. 2018, 12:59

Kato
Základní informace
Rodné jménoAdam Svatoš
Jinak zvanýKato“, „Deph
PřezdívkyKato, Deph
Narození16. června 1979 (45 let)
Žánryhip hop, rap
Povolánírapper, zpěvák, DJ
Nástrojehlas
Aktivní roky1993 – současnost
VydavatelPolyGram
Příbuzná témataPrago Union, Chaozz, Rigor Mortiz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tento článek je o rapperovi. O spolupracovníku StB pojednává článek Jan Kavan.
Možná hledáte: římské příjmení Cato.

Kato, vlastním jménem Adam Svatoš (* 16. června 1979), je český rapper a DJ, povoláním textař v reklamní agentuře.

Dříve působil jako Deph ve formaci Chaozz, kde také psal všechny texty. Jako boční projekt 3D nahrál s Philipem Nikwé album Alpha & Omega a jako Rigor Mortiz vydal temně atmosférické album Až na věky. Později založil vlastní projekt Prago Union, se kterým získal v roce 2010 za desku Dezorient Express cenu Anděl v kategorii Hip hop & R'n'b. Je prakticky bez zubů, o které přišel kvůli rodinným dispozicím, problémům se štítnou žlázou a špatné životosprávě,[1] ale přesto je brán za jednoho z nejlepších českých hiphopových tvůrců. Prakticky sám dokáže nahrát celé album (beaty, text, rap).[2][3] Na 1. máje 2012 spolu s rappery Lipem a Bonusem vydali protestsong Trvalo tři generace.[4] V roce 2013 vydal desku Vážná hudba,[5] k tomu přidal v roce 2016 Smrt žije.

Na album coverů Davida Kollera David Koller & Friends (2016) nahrál píseň Jo, aha.

V rozhovoru z roku 2017 prozrazuje práci na dalším albu, mluví i o možném featuringu s legendárním rapperem KRS-One.

Diskografie:

Reference

  1. VEDRAL, Honza. Temný Dezorient Express vyjel z Chaozzu. iDNES.cz [online]. 2010-05-23. Dostupné online. 
  2. KLUSÁK, Pavel. Prago Union se vydal do války barev a slov. Lidovky.cz [online]. 2011-09-21. Dostupné online. 
  3. HRADECKÝ, Jiří. MC Kato: „Dělám hip hop trochu jinak, nedržím se nějakých šablon“. Metro.cz [online]. 2010-05-28. Dostupné online. 
  4. Lipo, Bonus, Kato: Poslechněte si protestsong Tři generace [online]. Koule.cz, 2012-5-2 [cit. 2012-05-28]. Dostupné online. 
  5. Prago Union – hiphopová deska roku?!. Hip-hop.sk [online]. 2013-08-02. Dostupné online. 

Externí odkazy