Saturn AL-31: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Tayari přesunul stránku AL-31 na Saturn AL-31: lepší
Bez shrnutí editace
Řádek 20: Řádek 20:
== Vývoj ==
== Vývoj ==


Vývoj motoru AL-31F byl svázán s vývojem a počátkem sériové výroby těžkého stíhacího letounu 4. generace Su-27. Vývoj motoru i letounu od počátku provázeli komplikace, motor stejně jako samotný letoun byl několikrát přeprojektován aby dosahoval výkonů nové americké stíhačky [[McDonnell Douglas F-15 Eagle|F-15]], což si vyžádalo spoustu nových technický řešení. První prototyp motoru z roku 1974 zdaleka nesplňoval na něj kladené požadavky, proto se [[Archip Michajlovič Ljulka|Archip Ljulka]] společně s [[Pavel Suchoj|Pavlem Suchojem]] rozhodli učinit riskantní rozhodnutí o začátku konstrukce nového perspektivního motoru s jednostupňovými turbínami a kompresory o vysokém stupní stlačení. Aby celý projekt splňoval na něj kladené požadavky muselo dojít také k radikálnímu přepracování samotné konstrukce Su-27. Ještě v roce 1984 bylo šéfkonstruktérem B. M. Čepkinem rozhodnuto o kompletním přepracování turbínových lopatek a konečně v roce 1985 bylo motoru umožněno přistoupit ke státním zkouškám. K dokončení celého projektu došlo až po smrti obou slavných konstruktérů, kteří vývoj této stíhačky a jejího motoru započali Pavla Suchoje (15. září 1975) a Archipa Ljulky (1. června 1984).
Vývoj motoru AL-31F byl svázán s vývojem a počátkem sériové výroby těžkého stíhacího letounu 4. generace Su-27. Vývoj motoru i letounu od počátku provázeli komplikace, motor stejně jako samotný letoun byl několikrát přeprojektován aby dosahoval výkonů nové americké stíhačky [[McDonnell Douglas F-15 Eagle|F-15]], což si vyžádalo spoustu nových technický řešení. První prototyp motoru z roku 1974 zdaleka nesplňoval na něj kladené požadavky, proto se [[Archip Michajlovič Ljulka|Archip Ljulka]] společně s [[Pavel Suchoj|Pavlem Suchojem]] rozhodli učinit riskantní rozhodnutí o začátku konstrukce nového perspektivního motoru s jednostupňovými turbínami a kompresory o vysokém stupní stlačení. Aby celý projekt splňoval na něj kladené požadavky muselo dojít také k radikálnímu přepracování samotné konstrukce Su-27. Ještě v roce 1984 bylo šéfkonstruktérem Saturnu B. M. Čepkinem rozhodnuto o kompletním přepracování turbínových lopatek a konečně v roce 1985 bylo motoru umožněno přistoupit ke státním zkouškám. K dokončení celého projektu došlo až po smrti obou slavných konstruktérů, kteří vývoj této stíhačky a jejího motoru započali Pavla Suchoje (15. září 1975) a Archipa Ljulky (1. června 1984).


=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===

Verze z 8. 3. 2018, 21:19

AL-31F
AL-31FN1 varianta pro čínskou J-10
AL-31FN1 varianta pro čínskou J-10
TypDvouproudový motor
VýrobceLjulka
KonstruktérArchip Michajlovič Ljulka
Hlavní použitíSuchoj Su-27
Suchoj Su-30
Suchoj Su-33
Suchoj Su-34
Chengdu J-10
Další vývojAL-41F1

Saturn AL-31F je proudový motor vytvořený sovětskou Lyulka , nyní NPO Saturn původně pro přepadový stíhací letoun Suchoj Su-27 . V současné době jeho různé deriváty pohání letouny postavené na základě Su-27 (Su-30, Su-33, Su34, Su-35) a také čínský Chengdu J-10. Jeho velmi pokročilá verze s technologicky novým jádrem splňující již charekteristiky motoru páté generace pojmenovaná AL-41F1 pohání prototypy letounu Su-57.

Vývoj

Vývoj motoru AL-31F byl svázán s vývojem a počátkem sériové výroby těžkého stíhacího letounu 4. generace Su-27. Vývoj motoru i letounu od počátku provázeli komplikace, motor stejně jako samotný letoun byl několikrát přeprojektován aby dosahoval výkonů nové americké stíhačky F-15, což si vyžádalo spoustu nových technický řešení. První prototyp motoru z roku 1974 zdaleka nesplňoval na něj kladené požadavky, proto se Archip Ljulka společně s Pavlem Suchojem rozhodli učinit riskantní rozhodnutí o začátku konstrukce nového perspektivního motoru s jednostupňovými turbínami a kompresory o vysokém stupní stlačení. Aby celý projekt splňoval na něj kladené požadavky muselo dojít také k radikálnímu přepracování samotné konstrukce Su-27. Ještě v roce 1984 bylo šéfkonstruktérem Saturnu B. M. Čepkinem rozhodnuto o kompletním přepracování turbínových lopatek a konečně v roce 1985 bylo motoru umožněno přistoupit ke státním zkouškám. K dokončení celého projektu došlo až po smrti obou slavných konstruktérů, kteří vývoj této stíhačky a jejího motoru započali Pavla Suchoje (15. září 1975) a Archipa Ljulky (1. června 1984).

Externí odkazy