Interdikt: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Louperibot (diskuse | příspěvky)
Řádek 15: Řádek 15:
[[ast:Interdictu]]
[[ast:Interdictu]]
[[da:Interdikt]]
[[da:Interdikt]]
[[de:Interdikt]]
[[de:Interdikt (Kirchenrecht)]]
[[en:Interdict (Roman Catholic Church)]]
[[en:Interdict (Roman Catholic Church)]]
[[fr:Interdit (droit canonique)]]
[[fr:Interdit (droit canonique)]]

Verze z 15. 6. 2007, 20:06

Interdikt je druhý nejtěžší církevní trest kanonického práva (po exkomunikaci). Potrestaný interdiktem nesmí sloužit mši ani žádné jiné bohoslužby, ani při nich nesmí asistovat. Nesmí udělovat svátosti a svátostiny, svátosti pak nesmí ani přijímat. Interdikt je definován v kodexu kanonického práva, kánonech 1331 a 1332.

Rozlišuje se mezi osobním interdiktem, který postihuje jednotlivé osoby nebo skupiny (ale na rozdíl od exkomunikace nevylučuje z církve), lokálním interdiktem, který platí pro určitá místa, např. město nebo kostel, a generálním interdiktem (celá diecéze nebo země). (Poslední dva typy interdiktu současný kodex kanonického práva nezná a nepoužívají se).

Největšího významu dosáhl interdikt, známý od raného středověku, ve 12.15. stol. jako nástroj moci papežů a biskupů (např. 1208 interdikt na Anglii, 1324 na Francii, 1412 na Prahu). Klatba v latině interdikt je trestem pro zvlášť těžké hříšníky souvisí s velkým exkomunikováním. Ve městě, kde odsouzenec žije, jsou zakázány všechny církevní obřady a udělování jakýchkoli svátostí. Odsouzence v klatbě může ve dne kdokoli beztrestně zabít. Klatba platí od svítání do soumraku. Uvržení musí povolit Svatý otec. Šablona:Křesťanský pahýl