Česká konsolidační agentura: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+Pavel Řežábek / Zdeněk Čáp, přidány požadavky na zdroj
Iwbrowse (diskuse | příspěvky)
m →‎Související články: Bankovní socialismus
značka: editor wikitextu 2017
Řádek 15: Řádek 15:
=== Související články ===
=== Související články ===
* [[Radka Kafková]]
* [[Radka Kafková]]
* [[Bankovní socialismus]]


[[Kategorie:Úřady České republiky]]
[[Kategorie:Úřady České republiky]]

Verze z 21. 1. 2018, 14:46

Česká konsolidační agentura
Základní údaje
Právní formastátní organizace
Datum založení1. září 2001
Datum zániku31. prosince 2007
Adresa sídlaJanovského 438/2, Praha, 170 00, Česko
Identifikátory
IČO70109966
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Česká konsolidační agentura (ČKA) byla instituce určená k zajišťování hospodářských záměrů vlády a financování strategických projektů v oblasti infrastruktury a životního prostředí. Vznikla 1. září 2001 podle zákona č. 239/2001 Sb. a zanikla ke dni 31. prosince 2007. Vznikla jako právní nástupce Konsolidační banky Praha.

Šlo o poměrně specifickou a velikou právnickou osobou, která měla přes 1 000[zdroj?] zaměstnanců. Předsedou představenstva se stal Pavel Řežábek, kterého v dubnu 2004 nahradil Zdeněk Čáp.[1] ČKA byla speciálně určena k řešení krizových finančních situací podniků, bank, pojišťoven a dalších institucí v procesu ekonomické transformace. ČKA přebírala problémová aktiva (pohledávky) od komerčních bank s cílem ozdravení portfolia příslušných organizací, na jejichž dobrém fungování měl stát zájem. Pro sanaci nedobytných pohledávek bývá někdy pejorativně označována jako žumpa. V době zániku po instituci zůstal účet ve výši 235 miliard Kč.[2]

ČKA fungovala jako centrální banka bez poboček.[zdroj?] ČKA při své činnosti spolupracovala s Evropskou investiční bankou, např. při modernizaci železničních tratí, pří výstavbě dálnic atd. ČKA získávala finanční prostředky pro svoji činnost, v níž převažovaly výdaje nad příjmy, z Fondu národního majetku. Zánik ČKA bez likvidace nastal dne 31. prosince 2007. Právním nástupcem se stal stát, zastoupený ministerstvem financí České republiky, na který přešla veškerá práva a závazky ČKA ke dni jejího zániku.

Právní postavení

ČKA nebyla bankou ve smyslu příslušných právních předpisů (zákona č. 21/1992 Sb., o bankách), nepřijímala vklady od veřejnosti, ani neplnila žádné jiné obvyklé funkce banky. Byla zvláštní právnickou osobou založenou zákonem, které byl svěřen do správy vymezený státní majetek, mimo jiné též v rámci transformačních procesů převzala portfolio pohledávek Konsolidační banky Praha s.p.ú. tvořené z velké části pohledávkami (původně) za státními podniky z úvěrů poskytnutých a čerpaných do roku 1991 dle právní úpravy odpovídající fungování centrálně plánované ekonomiky. ČKA byla organizací, mající za cíl skrýt před veřejnosti obrovské ztráty, plynoucí z neuhrazení pohledávek za majetek státu, prodaný při kupónové privatizaci.[zdroj?] Jednalo se přibližně o 700 miliard Kč.[zdroj?] Celou dobu[zdroj?] existence ČKA byl předsedou dozorčí rady ČKA Vlastimil Tlustý (ODS).

Odkazy

Reference

  1. Obchodní rejstřík na justice.cz, IČ 70109966, Česká konsolidační agentura
  2. ČKA dnes zaniká, zbyl po ní účet za 236 miliard

Související články